V EU-ju ima največ jedrskih elektrarn Francija. Foto: EPA
V EU-ju ima največ jedrskih elektrarn Francija. Foto: EPA
Stresni test v Krškem

Jedrske elektrarne ima 14 držav članic EU-ja, med njimi tudi Slovenija. Za stresne teste so se odločili po hudi nesreči v japonski jedrski elektrarni Fukušima marca letos, z njimi pa želijo zagotoviti najvišje standarde za jedrske elektrarne na svetu in preprečiti, da bi se podobna katastrofa zgodila v EU-ju.

Omenjeni testi bodo zajeli naravne nesreče, kot so poplave in potresi, in nesreče, ki jih povzroča človeški dejavnik, kot je na primer strmoglavljenje letal. Priprave na teste potekajo že nekaj časa, tudi v Sloveniji, kjer je treba preveriti predvsem varnost pred potresi in poplavami ter ob morebitni ustavitvi oskrbe z vodo. Preverili bodo tudi varnost v primeru nesreč vlakov in letal. Končni izidi testov bodo znani do konca aprila 2012.

V pogajanjih o izvedbi testov je bilo najbolj sporno vprašanje preverjanja varnosti nukleark ob morebitnih terorističnih napadih, saj to ni v delovni pristojnosti nacionalnih regulatorjev za zagotavljanje jedrske varnosti, ki v okviru testov določenih nalog ne morejo prevzeti.

Zato so dosegli kompromisni dogovor, da bodo nacionalni regulatorji za jedrsko varnost analizirali posledice takih dogodkov, a se ne bodo ukvarjali z vzroki zanje in z njihovim preprečevanjem.

Tri stopnje preverjanja
Stresni testi bodo potekali v treh stopnjah - najprej bodo upravljavci nukleark izpolnili vprašalnik, nato bo nacionalni regulativni organ pripravil nacionalno poročilo, zatem pa bodo potekali medsebojni pregledi teh poročil v multinacionalnih ekipah.

V jedrski elektrarni Krško bodo vmesno poročilo izdelali do 15. avgusta 2011 in nato še končno poročilo do 31. oktobra 2011. Na podlagi teh poročil bo NEK izdelal vmesno poročilo do 15. avgusta 2011, nato pa še končno poročilo do 31. oktobra 2011.

Na podlagi poročil bo Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost pripravila nacionalno poročilo, ki bo javno objavljeno ter tudi deležno pregleda v okviru medsebojnih pregledov nacionalnih poročil držav članic EU-ja.

Stresni test v Krškem