Lukšič meni, da je zdaj čas, da se izkažejo socialisti. Foto: BoBo
Lukšič meni, da je zdaj čas, da se izkažejo socialisti. Foto: BoBo
Konvencija SD-ja v Novi Gorici

Kandidati so predvsem poudarili, da imajo po desetletju premoči konservativnih strank v Evropskem parlamentu zdaj socialisti in socialni demokrati možnost in priložnost, da prevzamejo evropske vajeti. Evropska unija je ob prevladi desnice izgubila socialno noto, je ob tem opozoril vodja SD-ja Igor Lukšič: "Evropa je pod vodstvom konservativcev začela razgrajevati socialno državo, zato so tudi vpeljali trojko, da so ta eksperiment najprej vpeljali na obrobje, da bi na osnovi tega prišli, kot veste, tudi v Slovenijo in celotno Evropo. Mi smo proti taki Evropi."

Evropska poslanka in kandidatka Mojca Kleva Kekuš pa vidi svoje poslanstvo prav v boju proti finančnim zlorabam: "Najbolj si želim delati naprej na področju boja proti davčnim goljufijam in davčnim oazam, ker sem posvetila tri leta svojega življenja tej temi in je veliko možnosti za EU, da pripelje ta denar, ki se izgubi v davčnih oazah, nazaj v nacionalne proračune, ki so dobesedno obubožani zaradi finančne krize, ki je doletela Evropo."

Socialni mir pa je pogoj tudi za siceršnji mir - je prepričan najstarejši kandidat Anton Bebler. "Evropska unija - sicer ne Ukrajina in Balkan - je eno najvarnejših središč sveta. Že več kot 70 let med državami članicami ni bilo vojne in je tudi ne bo," je dejal. Zato so na konvenciji poudarili, da so te volitve prelomnica za res "novo Evropo".

Konvencija SD-ja v Novi Gorici