Združena Evropa je že več kot sedem desetletij zagotovilo miru na Stari celini in
Združena Evropa je že več kot sedem desetletij zagotovilo miru na Stari celini in "to je vrednota, ki je ne smemo zapraviti ali ogroziti", opozarjajo na SŠK-ju. Foto: BoBo

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je pred evropskimi volitvami v posebni izjavi pozvala k udeležbi na volitvah in poudarila, da je udeležba na volitvah tudi pravica in dolžnost vsakega kristjana. Združena Evropa je že več kot sedem desetletij zagotovilo miru na stari celini in "to je vrednota, ki je ne smemo zapraviti ali ogroziti". Volitve so tako prva priložnost, da svojo odgovornost udejanjimo z udeležbo na volitvah, je pojasnila članica komisije Mojca Perat.

Ivan Štuhec je opozoril zlasti na brezbrižnost do evropskega prostora, obenem pa poudaril, da bi morali spoštovati in ceniti vrednoto miru, ki jo zagotavlja. "Mir je občečloveška, ne le krščanska vrednota," je pojasnil, zato je po njegovi oceni toliko bolj nerazumljivo protievropsko, v Sloveniji celo jugonostalgično razpoloženje.

Voliti kandidate, ki so za pravičnost, svobodo, mir, resnico in spoštovanje življenja
Izjava je del pisma Evropskih škofovskih konferenc, je pojasnil predsednik komisije Tadej Strehovec in dodal, da tudi te pozivajo k udeležbi na volitvah, pri čemer poudarjajo nekatere temeljne kriterije za odločanje - državljani naj na evropskih volitvah podprejo kandidate, ki se zavzemajo za solidarnost, spoštovanje vrednot družine, spoštovanje človeškega življenja od spočetja, za migrante, tujce, priseljene, za bolne in ostarele. Poseben poudarek evropski škofje dajejo tudi zavzemanju za versko svobodo.

Podpora novi majniški deklaraciji
Ob tem v SŠK-ju izražajo podporo Majniški deklaraciji 2014, ki po njihovi oceni "pravilno opozarja na stanje v državi in nakazuje smeri rešitve". Demokratična družbena ureditev je edini način, ki omogoča postopne spremembe in udeležbo vseh v javnem življenju. "Spremembe so možne, če jih želimo in zanje sami kaj storimo," je še navedeno v izjavi.