Francija naj bi do leta 2050 prehitela Nemčijo kot država z največ prebivalci v EU-ju Foto: EPA
Francija naj bi do leta 2050 prehitela Nemčijo kot država z največ prebivalci v EU-ju Foto: EPA
Bauhaus, Dessau
Vzhodnonemški Dessau, kjer je nekoč stala tudi šola arhitekturne šole Bauhaus, naj bi bil danes sinonim za demografsko-gospodarski zaton. Foto: Stiftung Bauhaus Dessau
Še najlepša demografska prihodnost se obeta državam z relativno mladim prebivastvom, med njimi so Islandija, Irska in Ciper, kjer število prebivacev narašča. Foto: RTV SLO

Demografske spremembe so nekdanjo
Vzhodno Nemčijo prizadele precej bolj kot preostanek kontinenta, poroča Radio Slovenija. Povprečna starost prebivalstva narašča, otrok je malo, mladi odhajajo drugam, s tem pa tudi bodoče družine. Nobene druge evropske regije naj ne bi zapustilo toliko mladih deklet kot ta bivši satelit Sovjetske zveze.

Iz zveznih dežel, ki so bile prej del Nemške demokratične republike, se je med letoma 1990 in 2006 v zahodni del države odselilo 1.700.000 ljudi.

Raziskava pa tudi ugotavlja, da imajo Češka, Slovenija in deli Madžarske ali Slovaške okoli velikih mest večje možnosti za prihodnost od vzhodnonemških regij, ki so se znašle na dnu lestvice, skupaj z najrevnejšimi področji Romunije, Bolgarije, Poljske in južne Italije. Dessau z okolico naj bi bil tako sinonim za demografsko-gospodarski zaton.

Tudi zato se središča drugih srednje- in vzhodnoevropskih držav, kot na primer Praga in Bratislava, še vedno razvijajo bistveno hitreje. Nemčija sicer v povprečju od 27 primerjanih držav zaseda 14. mesto.

Brez priseljencev veliko zmanjšanje prebivalstva
Študija je tudi ugotovila tudi, da se bo brez priseljevanja iz drugih krajev število prebivalcev v Evropski uniji do leta 2050 zmanjšalo za 52 milijonov, s čimer bi padlo pod 447 milijonov. Še najlepša demografska prihodnost se obeta državam z relativno mladim prebivastvom, med njimi so Islandija, Irska in Ciper, kjer število prebivacev narašča.

Dovolj otrok se rodi tudi v Veliki Britaniji, na Norveškem in v Franciji, ki je imela denimo še leta 2000 kar 23 milijonov manj prebivalcev kot Nemčija, do leta 2050 pa naj bi jo zamenjala na prvem mestu med evropskimi državami z največ prebivalstva, še poroča Radio Slovenija.

B. K.