Evropska unija
Evropski parlament
Za je glasovalo 438 poslancev in poslank, 226 pa jih je bilo proti. Foto: EPA
Axel Voss
Glavni poročevalec Voss je dejal, da je to dober znak za kreativno industrijo v Evropi. Foto: EPA

Dodaj v

Evropski parlament sprejel predlog direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu

Namen je zagotoviti pravična nadomestila za ustvarjalce
12. september 2018 ob 14:05,
zadnji poseg: 12. september 2018 ob 19:05
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski poslanci in poslanke so v Strasbourgu sprejeli predlog direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Zdaj se bodo začela pogajanja o končnem besedilu direktiv, ki lahko trajajo več mesecev.

Za je glasovalo 438 poslancev in poslank, 226 pa jih je bilo proti. Evropski parlament je tako odprl pot za pogajanja s Svetom Evropske unije in Evropsko komisijo o končnem besedilu direktive. Evropski parlament bo nato glasoval še o končnem besedilu.

K direktivi so poslanci od julijskega glasovanja na plenarnem zasedanju, ko je bil predlog zavrnjen, vložili približno 200 dopolnil, številna pa so bila med seboj zelo podobna ali celo identična.

Glavni poročevalec: Direktiva ne vodi v cenzuro
Glavni poročevalec parlamenta Axel Voss iz Evropske ljudske stranke je po glasovanju dejal, da je to dober znak za kreativno industrijo v Evropi. Voss je v torek na razpravi branil svoj kompromisni predlog in pozval h konstruktivnemu sodelovanju, saj se je, kot je dejal, treba postaviti na stran umetnikov in ustvarjalcev.

Po njegovi oceni direktiva ne ogroža svobodnega spleta in ne vodi v cenzuro, želi pa vzpostaviti ravnotežje med ustvarjalci in večjimi spletnimi platformami, ki se okoriščajo na njihov račun.

Pirati opozarjajo na "katastrofo"
Na glasovanje se je že odzvala Piratska stranka Slovenije. Opozarja, da so evropski poslanci sprejeli amandmaje, ki bodo "omogočili monopolizacijo in korporativizacijo evropskega interneta in odpravili svobodo, ki je veljala vsa ta leta".

V stranki menijo, da je to "katastrofa vseevropskih razsežnosti, saj pomeni poraz razuma in zagovarjanja pravic ljudi ter zmago apetitov globalnih korporacij". Glede na izid glasovanja v stranki pričakujejo, da bo tudi po koncu pogajanj s Svetom EU-ja in komisijo reforma "uničujoča za gospodarsko pobudo in demokracijo, bo pa informacijskim globalnim korporacijam omogočila dodaten zaslužek".

Očitki o preohlapnih členih
Evropski poslanci in poslanke so med drugim opozarjali, da je 20 členov direktive zastavljenih preohlapno, kar bi lahko omogočilo spletnim velikanom, da še naprej izkoriščajo ustvarjalce, na drugi strani pa se bojijo za uporabnike spleta, da bodo njihove pravice omejene.

Zagovorniki direktive pa so predvsem pozivali k temu, da je treba končno nekaj ukreniti na tem področju, da se zaščitijo avtorji in tudi omejijo tehnološki velikani.

Pravična nadomestila za ustvarjalce
Namen direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu je, da bi ustvarjalci kreativne industrije – glasbe, filmov ali novic – dobili pravična nadomestila za svoja dela v digitalnem okolju.

Voss poudarja, da Evropa potrebuje zakonodajo, ki bo uravnotežila razmerje med lastniki avtorskih pravic in platformami, ki uporabljajo avtorska dela na spletu, ne da bi avtorji pri tem dobili kakršno koli nadomestilo.

Nasprotovanje predvsem 11. in 13. členu
Kritiki nasprotujejo predvsem 11. in 13. členu direktive, ki spletnim platformam nalaga, da bedijo nad svojimi uporabniki in njihovimi vsebinami ter že pred objavo s samodejnimi filtri blokirajo njihove objave že zgolj ob sumu kršitev avtorskih pravic. To so označili za prikrito cenzuro, ki bo zavirala razpravo na spletu in onemogočila objavo vsebin, kot so memi, gifi in parodije.

11. člen pa po navedbah nasprotnikov vzpostavlja davek na povezave in tako omejuje posameznikovo pravico do deljenja spletnih povezav.

Med drugim se je pojavila tudi bojazen, da bodo spletni giganti v vsakem primeru kovali dobiček, bodisi da ohranijo status quo bodisi da bodo ob sprejetju direktive manjšim podjetjem prodajali svoje algoritme za filtriranje, da bodo vsebine v skladu z direktivo.

Reforma avtorskega prava EU-ja je bila pred evropskimi poslanci in poslankami sicer ponovno, ker so na začetku julija zavrnili začetek medinstitucionalnih pogajanj z Evropsko komisijo in Svetom EU-ja na podlagi besedila, ki ga je sprejel odbor za pravne zadeve. Proti pogajalskemu mandatu je julija glasovalo 318 poslancev, za jih je bilo 278, 31 pa se jih je vzdržalo.

Od osmih slovenskih poslancev proti le Tanja Fajon in Igor Šoltes
Slovenski poslanci v Evropskem parlamentu so danes večinsko podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, saj da je pomembno, da se nadaljuje razprava o tej temi. Zaradi nejasnosti in neprimernih rešitev sta direktivo v slovenskih vrstah zavrnila Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes (Zeleni). Fajonova je bila zelo razočarana zaradi pomanjkljive transparentnosti pogajanj pretekli dve leti in ker so šele v zadnjih tednih začeli transparentno razpravo. Šoltes, ki je vztrajni nasprotnik direktive, je potožil, da ni bilo sprejeto skoraj nobeno dopolnilo, ki so jih vložili Zeleni in s katerimi so skušali izboljšati 11. in 13. člen. Sprejeta dopolnila pa še vedno niso odpravila njihovih pripomb in skrbi, je dodal. "Žal nam ni uspelo najti pravega ravnotežja med zaščito avtorjev in svobodo interneta, kot ga poznamo," je ocenil.

Na drugi strani pa so direktivo podprli Patricija Šulin, Milan Zver in Romana Tomc (vsi EPP/SDS). Strinjali so se, da so z dopolnitvami dosegli izboljšave v primerjavi z julijem, direktiva pa bo pozitivno pripomogla k varovanju avtorskih pravic. Med najbolj zadovoljnimi je bil Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je direktivo podpiral od začetka, ob tem pa je pozdravil tudi razpravo in dopolnila, s katerimi so po njegovih besedah skušali ujeti duh reforme direktive. Tovrstna večina, več kot 400 poslancev, pa tudi poročevalcu Axelu Vossu podaja jasen mandat, je dodal.

B. V., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
SpicyWeiner
# 12.09.2018 ob 14:30
Objavite spisek slovenskih poslancev v EP, kako so glasovali!
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 14:27
In danes je EU nazadovala.
hexen
# 12.09.2018 ob 14:28
Pripravite se, da bo vsak tadrug youtube zaklenjen s teksom "Ta posnetek ni na voljo v vaši državi"
kaboom
# 12.09.2018 ob 14:38
Da opravim malo novinarskega dela, khm RTV Slo khm!
Če vas zanima bralci, kako so glasovali naši poslanci v evropskem parlamentu:

Franc BOGOVIČ (ELS/SLS) - ZA
Tanja FAJON (S&d/SD) - PROTI
Alojz PETERLE (ELS/NSi) - ZA
Igor ŠOLTES (Zeleni/Verjamem) - PROTI
Patricija ŠULIN (ELS/SDS) - ZA
Romana TOMC (ELS/SDS) - ZA
Ivo VAJGL (ALDE/DeSUS) - ZA
dr. Milan ZVER (ELS/SDS) - (ni glasoval)

Zadeva VODI v cenzuro in je že bilo marsikdaj prikazano v praksi, da se neumnosti predvsem iz 11. člena zelo grdo obrnejo proti samim uporabnikom! 13. pa seveda lahkotna cenzura z levo roko! Če vašim izvoljenim kolegom želite kaj sporočit, so njihovi kontaktni podatki tukaj:
http://www.europarl.europa.eu/slovenia/s
l/poslanci-in-ep/slovenski-poslanci-ep-2014-2019
Večina pa ima uradni EU elektronski naslov: ime.priimek@europarl.europa.eu
cairns
# 12.09.2018 ob 14:24
Glavni poročevalec: Direktiva ne vodi v cenzuro

Seveda ne. Vodi v medijski stalinizem.
fritaja
# 12.09.2018 ob 14:32
No ja, bomo pa našim vnukom govorili o tem, kako je bil nekoč internet svoboden ...
SpicyWeiner
# 12.09.2018 ob 14:50
In še enkrat so se slovenski poslanci v EP izkazali kot totalni gnoji.
BTZ
# 12.09.2018 ob 14:54
Edini slovenski poslanec vreden sedenja v evropskem parlamentu je Igor Šoltes, vsi ostali so samo v sanjski službi za svoj žep proti vsem nam.
as_if
# 12.09.2018 ob 14:39
#FuckEU #kreteni
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 14:28
Voss dela v korist velikih korporacij ne navadnih malih ljudi.
BTZ
# 12.09.2018 ob 14:44
Izdajalci poslanski vsi, ki so glasovali ZA. Pa tako polna usta imajo domoljublja in Slovenije. In ovce naivne jih bodo še naprej volile...
Daedalus
# 12.09.2018 ob 14:56
Upam, da se te naše ki so glasovali za elegantno odvoli ven iz EU parlamenta. Volivci, naredite svoje.
hexen
# 12.09.2018 ob 14:46
SpicyWeiner
# 12.09.2018 ob 14:30
Objavite spisek slovenskih poslancev v EP, kako so glasovali!


To so bili poslanci SDS, SLS in NSi.
discoversci
# 12.09.2018 ob 14:40
Gre za kratenje pravice svobode govora. Dobrodošel fašizem in diktatorstvo. Mi pa evropa, ja... En navaden kevder.
velenjcan
# 12.09.2018 ob 14:48
Glasovanje slo-poslancev me pravzaprav ne preseneča, morda Fajonova, ki bi jo pričakoval prej pri 'za'. Vajgl verjetno tako ne ve, za kaj je šlo.
Da je desnica po definiciji ekspozitura kapitala/korporacij, pa ni nič novega. Ampak drugo leto se nam bodo spet 'postavili na ogled'. A si jih bomo zapomnili?
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 14:32
Tanja Fajon jkke glasovala tako kot so se včeraj zmenili na sestanku Open Society.
_MIk3_
# 12.09.2018 ob 15:05
Pa je dejansko kdo od teh tepcev sploh preveril kaj potrjujejo? Kako boš "avtomatko filtriral vse, kar SUMIŠ, da krši avtorske pravice"? Seveda predvidevam, da se tu člen konča, torej nobenih jasnih definicij. A obstaja kjer baza vseh zaščitenih patentov/filmov/glasbe z unikatnimi vrednosti, da to zlahka preveriš? Seveda ne, geniji podpisujejo gradove v oblakih.
as_if
# 12.09.2018 ob 14:54
Ljudje, dajmo jim zaspamat inboxe z maili neodobravanja in razočaranja! Uporabnik kaboom je objavil povezavo do seznama naših poslancev, uporabimo to. Jaz sem že.
Valuk_
# 12.09.2018 ob 14:35
SDS-ovi poslanci so vsekakor podprli direktivo. Verjetno pa tudi Bogovič. Vedno najdejo en kup prikladnih vzrokov .. a pač navodila vedno prihajajo od drugje, sploh ne vem zakaj jih imamo, ker so samo glasovalni stroj.
IndyBob
# 12.09.2018 ob 15:05
Pretirana regulacija ubija kreativnost in koristi ze prisotnim velikanom na trgu, ki so se tako hudi regulaciji sposobni prilagoditi. Ubija konkurenco!
Valuk_
# 12.09.2018 ob 15:20
Desnica je bila tako vedno suženj kapitala. Teli naši poslanci (sploh SDS) pa tako razen kakih zadev, ki so jih vlekli ven iz 2. sv. vojne, niso uspeli ven spravit. Oni bi se še vedno raje s spomeniki ukvarjali. O Bog, dajte mladim možnost volit preko mobilnih telefonov, pa od 16. naprej, da te starčke, ki živijo v enem drugem času vržemo ven iz politike.
Seesaw
# 12.09.2018 ob 15:06
Seveda ne. Vodi v medijski stalinizem.

Kdo bi si mislil. Desnica podpira medijski stalinizem.
k500
# 12.09.2018 ob 15:57
SRAMOTA, so tile poslanci kateri so glasovali za to medijsko stalinistično direktivo.
Podgorska Panda
# 12.09.2018 ob 15:37
Lepo je videti pravi obraz ljudi, ki naj bi zastopali in zagovarjali naše pravice. Premislite koga volite, ljudje.

#FuckEU
NM19
# 12.09.2018 ob 14:29
Čas za #BREXIT
lahk
# 12.09.2018 ob 14:09
Evropska unija je postala naslednja sovjetska zveza. Komisija se je postavila nad željo Madžarov ki so z ustavno večino izvolili vlado in ji dali več kot legitimen mandat za vladanje. Še dobro da so kmalu volitve, da se tile neizvoljeni pajaci poberejo.
madli
# 12.09.2018 ob 15:20
Article 13 Passed

Eden izmed amandmajev, ki je bil zavrnjen:
"Removing the responsibility of ISPs to install monitoring software."

Bo treba neki pametni VPN nabavit preden gredo cene v nebo.
enbody
# 12.09.2018 ob 18:31
Tile poslanci so tako zagamani, da še po internetu ne znajo brskat, pa jim ni nič mar za rajo. Denarja imajo tako na pretek, da se zabavajo.
garmond
# 12.09.2018 ob 19:14
Naj naredijo kar hočejo, pirati-hakerji bodo vedno korak pred temi zatiralci osebne svobode.
PikiMiki
# 12.09.2018 ob 19:08
a nebi mogla biti Peterle(70let) in Vajgel(75let) že v penziji.
Radoveden
# 12.09.2018 ob 17:06
V praksi ta zakon ne bo deloval in bo učinkovit za zaščito kogarkoli ravno toliko kot bo učinkovit GDPR.

Ko bodo tile avtorčki ugotovili da imajo več od vsega če delijo vsebino zastonj, ali pa da delajo kaj bolj kvalitetnega ali pa da enostavno dojamejo kako internet deluje in kako deluje marketing in prodaja, potem bodo uvideli da današnji dan ni nikakršna zmaga ampak nekaj kar na papirju izgleda krasno, v praksi pa ne prinaša cekinov, kot so si zamislili.

Že filmska in glasbena industrija je potrebovala 20 let da ji je potegnilo kako se internet uporablja, namesto da se preganja uporabnike.

Enako bo z novičarji. Mislijo da lahko zaračunavajo karkoli a če bodo želeli obisk, bodo ali delili izseke zastonj ali pa bodo preminili. Nihče ne more nikogar v nekaj kar prisiliti - pač ne boš uporabljal.

Ko se birokrati spomnijo iti biznis...
BTZ
# 12.09.2018 ob 16:32
Nekateri omenjate stalinizem, drugi Sovjetsko zvezo, gre pa za totalitarizem. Zdaj lahko vidimo v katero smer gre globalni neolibelarni kapitalizem. Kopičenje kapitala, centralizacija moči, centralizacija nadzora, vse to vodi v totalitarni kapitalizem. Popolna svoboda za bogate, da počno kar se jim zljubi in popolna kontrola nad brezpravnimi ljudmi. Spomnimo se vseh prosto trgovinskih sporazumov, ZDA so zgroženo nad mednarodnim sodiščem, cenzura interneta, ... A komu zgleda to odprto, "free" in demokratično?
lprelesn
# 12.09.2018 ob 15:31
Jaz res ne morem več verjet kaj se vse to dogaja po EU....nič čudnega, da je anarhija v porastu kot tudi ekstremizmi v vseh smereh in pogledih.Groza.
mkdir5
# 12.09.2018 ob 18:27
Mislim, da lahko sedaj rečemo adijo svobodnemu internetu ...
StricaOdZadi
# 12.09.2018 ob 16:31
Bogati bodo še bolj bogati.
Revni bodo še bolj revni.
Raja bo kontrolirana na vsakem koraku.
To ni Evropa o kateri smo sanjali.

Upam, da se bo dalo kje pogledat kdo je glasoval ZA.
Da se bo vidlo kdo je podkupljen!
Kdo dela za multinacionalke in kdo za ljudi.
x1ijn
# 12.09.2018 ob 18:45
Najbolje, da prepovejo internet v celoti, pa dovolijo samo Facebook, Twitter in Google. Potem bodo imeli ves nadzor in svet bo srečno živel svoje barbi puritansko življenje.
x1ijn
# 12.09.2018 ob 17:10
Te direktive se tehnično ne da izvrševati. Filtriranje je prostovoljno. Povezav pa ni možno avtorsko zaščititi. Nadzor nad deljenjem povezav tudi ni možen, razen če bodo prisluškovali vsem komunikcijam, in bodo inšpektorji preverjali filtriranje na vseh spletnih straneh. To pa enostavno ni mogoče.

Čas bi bil, da interneta zahteva svojo suverenost.
Toni88
# 12.09.2018 ob 15:51
Namen direktive o avtorskih pravicah .11. in 13. členu direktive, ki spletnim platformam nalaga, da bedijo nad svojimi uporabniki in njihovimi vsebinami ter že pred objavo s samodejnimi filtri blokirajo njihove objave že zgolj ob sumu kršitev avtorskih pravic.
Ali bo ta zakonodaja veljala za nazaj ?? Potem bodo VELIKO Slovencev in politikov ,OB SVOJE VISOKE TITULE PLAGIATE ,ki so si jih KUPILI !!!!
Rasta75
# 12.09.2018 ob 15:26
Veste kaj to pomeni? Da bo šla RTV naročnina, pardon, obvezni prostovoljni prispevek gor, saj bodo morali plačevati Reutersu, AFP, BBC, ... za novice, katerih amaterske prevode beremo na tem portalu.
P1X3L
# 12.09.2018 ob 17:09
Po eni strani lovijo razne orbane ker naj bi kršili in zatirali ljudi ob istem času pa sprejemajo razna omejevanja na internetu in kaj vem kaj ... dvoličnost pa taka
JMH
# 12.09.2018 ob 17:04
jaz mislim, da se bodo zadeve, proti katerim se ti, ki bi lastno mater prodali za 2$, tako zagriženo "borijo", samo preselile na temnejšo stran interneta.
JMH
# 12.09.2018 ob 17:01
zapomnite si volivci, da boste ob naslednjih volitvah vedeli... ja. to je ta čar volitev. vedeli boste, spremenili pa prav ničesar. treba bo najti drug instrument za spreminjanje tistega, kar je bilo proti volji ljudstva. volitve so prdec v vakuum.
gizmolinux
# 12.09.2018 ob 16:29
In z kom se to pogajajo...aja sami med sabo, kaj bo prineslo več velikim igralcem in po možnosti kakšna kuverta za protiuslugo ala Thaler.
HOR
# 13.09.2018 ob 01:15
Bo gužva na Darknetu...
viru5
# 12.09.2018 ob 22:44
Kje lahko pogledaš, kako so glasovali poslanci? Oziroma kaboom, kje si našel, kako so glasovali naši poslanci?

kaboom
12.09.2018 ob 14:38
Da opravim malo novinarskega dela, khm RTV Slo khm!
Če vas zanima bralci, kako so glasovali naši poslanci v evropskem parlamentu:

Franc BOGOVIČ (ELS/SLS) - ZA
Tanja FAJON (S&d/SD) - PROTI
Alojz PETERLE (ELS/NSi) - ZA
Igor ŠOLTES (Zeleni/Verjamem) - PROTI
Patricija ŠULIN (ELS/SDS) - ZA
Romana TOMC (ELS/SDS) - ZA
Ivo VAJGL (ALDE/DeSUS) - ZA
dr. Milan ZVER (ELS/SDS) - (ni glasoval)

Zadeva VODI v cenzuro in je že bilo marsikdaj prikazano v praksi, da se neumnosti predvsem iz 11. člena zelo grdo obrnejo proti samim uporabnikom! 13. pa seveda lahkotna cenzura z levo roko! Če vašim izvoljenim kolegom želite kaj sporočit, so njihovi kontaktni podatki tukaj:
http://www.europarl.europa.eu/slovenia/s
l/poslanci-in-ep/slovenski-poslanci-ep-2014-2019
Večina pa ima uradni EU elektronski naslov: ime.priimek@europarl.europa.eu
Zlobni škrat
# 12.09.2018 ob 18:21
EUExit
MZ
# 14.09.2018 ob 07:55
Pač...prihodnost interneta bo takšna.
kaboom
# 13.09.2018 ob 12:45
@viru5 rezultati volitev: PDF EU Parlament
A8-0245/2018, Axel Voss, Proposition de la Commission - stran 38
21.12.2012
# 13.09.2018 ob 06:25
vsaki mesec dobim obvestilo telemacha o nadgradnji paketa z +gb prenosa, ampak kdo bo to nucal, če po pol vse blokirano ali pa plačljive vsebine.
no, mogoče pa je kaj dobrega v tem ... ljudi nazaj k naravi, predvsem otroke!
Kazalo