Merklova je že večkrat zatrdila, da sprememba že dogovorjenega fiskalnega pakta ni mogoča. Foto: EPA
Merklova je že večkrat zatrdila, da sprememba že dogovorjenega fiskalnega pakta ni mogoča. Foto: EPA
Francois Hollande
Hollande ima drugačna stališča kot njegov predhodnik Nicolas Sarkozy. Foto: EPA
Bruselj
Neformalno srečanje je priprava na junijski vrh EU-ja. Foto: EPA
Janez Janša
Janša se je pred večerjo udeležil srečanja Evropske ljudske stranke. Foto: EPA
Na večerji o reševanju krize

Ob prihodu na neformalno večerjo evropskih voditeljev se je francoski predsednik Francois Hollande zavzel za takojšnje ukrepanje za zagon gospodarske rasti.

"Takoj moramo ukrepati za zagon rasti ... sicer bodo trgi še naprej dvomili," je poudaril Hollande, sklicujoč se na padanje evropskih borz in evra.

Hollande je poskušal umiriti napovedi o francosko-nemškem sporu zaradi skupnih evrskih obveznic, ki so po njegovem mnenju eno izmed sredstev v reševanju dolžniške krize, medtem ko v Berlinu vztrajajo, da je zanje še prezgodaj in da je treba najprej poskrbeti za bolj povezane fiskalne politike in proračunsko disciplino.

"Nismo prišli sem, da bi se sprli, temveč da povemo drug drugemu, kaj si mislimo," je dejal in pojasnil, da bodo evrske obveznice del razprave. "Konec junija bomo verjetno imeli odločitev, a v tem trenutku je pomembno, da si povemo, kaj mislimo," je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da evrske obveznice niso rešitev, ki bi prispevala k zagonu rasti. Ob tem je poudarila tudi, da bi bila njihova uvedba v nasprotju z evropsko zakonodajo.

Janša: Do evrskih obveznic je še daleč
Z nemško kanclerko se strinja tudi slovenski premier. "Do evrskih obveznic je še daleč. Uvedba evrskih obveznic, kot si jih predstavljajo tisti, ki mislijo, da so rešitev za vse njihove težave, zahteva spremembo pogodbe. Vsi vemo, kaj to prinaša in kakšna je procedura," je prepričan Janez Janša.

"Mogoče so bolj realne projektne obveznice, kar pa seveda ni isto," je še dodal.

Projektne obveznice, s katerimi naj bi v EU-ju spodbudili naložbe v evropska prometna, energetska in komunikacijska omrežja, so del svežnja za rast, ki bo po pričakovanjih sprejet na junijskem vrhu.

Janša pričakuje odprto razpravo o tem vprašanju. Ob tem je spomnil, da je bila razprava takšna že na vseh sestankih v preteklem letu, in napovedal, da se bodo v EU-ju o tem še dolgo pogovarjali.

"Te obveznice bodo realnost, ko bomo imeli v Evropi poleg monetarne tudi fiskalno uniji," je še dejal.

Iz Pariza prihajajo govorice, da Francija ne bo ratificirala fiskalnega pakta, dokler ne bo zadostnega preboja glede ukrepov za rast. V zameno za ratifikacijo fiskalne pogodbe naj bi Hollande zahteval kažipot do evrskih obveznic in dogovor o davku na finančne transakcije.

Načrt B za Grčijo
Na dnevnem redu srečanja je tudi Grčija, čeprav se odločitve ne pričakuje, saj se čaka na nove volitve, ki bodo 17. junija in veljajo za referendum o članstvu države v območju evra. V EU-ju sicer na glas vsi izražajo željo, da bi Grčija ostala v območju evra, a v ozadju se po navedbah evropskih diplomatov pripravlja načrt B za primer izstopa iz območja skupne valute.

Grško finančno ministrstvo je sicer danes "odločno zanikalo" poročila o tem, da je bilo na telekonferenci delovne skupine evrske skupine v ponedeljek dogovorjeno, naj vsaka članica območja evra pripravi krizni načrt za morebitni izstop Grčije iz območja evra. "Ta poročila niso le napačna, temveč tudi ovirajo prizadevanja Grčije za soočanje z izzivi na tej prelomnici," so zapisali.

Francoski predsednik Francois Hollande in španski premier Mariano Rajoy sta iz Pariza v Bruselj skupaj pripotovala z vlakom. Voditelja sta imela v francoski prestolnici dvostransko srečanje, na katerem sta usklajevala stališča pred današnjim vrhom. Novi francoski predsednik, ki je po življenjskem slogu izrazito nasprotje predhodnika Nicolasa Sarkozyja in je zato v predvolilni kampanji dobil vzdevek gospod normalni, sicer tudi od svojih ministrov pričakuje, da bodo čim več potovali z vlakom. Sarkozy in njegova ekipa so iz Pariza v Bruselj po poročanju francoskih medijev običajno potovali z dvema letaloma, z airbusom A330-223, posebej opremljenim za predsednika in zato imenovanim Air Sarko One, ter falconom 7X.
Na večerji o reševanju krize