Na ulicah belgijske prestolnice se je zbralo več kot 15.000 ljudi. Foto: Reuters
Na ulicah belgijske prestolnice se je zbralo več kot 15.000 ljudi. Foto: Reuters

Protestniki so se začeli zbirati ob 8. uri zjutraj na štirih točkah belgijske prestolnice. Središče protestov je bruseljska arterija Rue de la Loi, kjer je sedež Sveta Evropske unije in kjer poteka vrh sedemindvajseterice.

Skupina protestnikov na ulici Rue de la Loi je proti policistom metala steklenice, zato so ti uporabili vodne topove, a o drugih večjih incidentih za zdaj ne poročajo. Območje okoli Schumanovega krožišča, kjer se bodo sešli voditelji Unije, je popolnoma zaprto za promet, tudi sicer pa so protesti omrtvili promet v mestu, saj je zaprtih več postaj metroja, tramvaja, avtobusov in železniških postaj.

"Napad proti vsemu, kar smo dosegli"
Generalni sekretar enega izmed valonskih sindikatov FGTB Thierry Bodson je v nagovoru protestnikom poudaril, da je pakt za Evropo, ki ga predlagajo voditelji, "frontalni napad proti vsemu, kar smo dosegli". Evropska konfederacija sindikatov (ETUC), ki je pozvala k protestom, je v sporočilu za javnost pred protesti napovedala, da bodo protestniki zahtevali "pakt za več poštenosti in enakosti ter proti varčevalnim ukrepom".

Čeprav v paktu za evro, ki ga bodo predvidoma sprejeli voditelji, ni izrecne omembe ukrepov, h katerim sta pozivala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy, gre pri njem še vedno za "politiko krčenja plač po Evropi", so opozorili sindikati.

Pri ETUC-u so prepričani, da bodo voditelji držav članic Evropske unije sprejeli ukrepe, ki bodo z omejevanjem povečevanja plač glede na produktivnost pomenili pritisk na zniževanje plač. "Tak pristop ogroža celoten koncept socialne Evrope," poudarjajo.