Merklova je pozvala h koncu ugibanj na finančnih trgih o morebitnem bankrotu Grčije. Foto: Reuters
Merklova je pozvala h koncu ugibanj na finančnih trgih o morebitnem bankrotu Grčije. Foto: Reuters
Protesti v Grčiji
Grški sindikati obljubljajo boj do konca, medtem pa socialistična vlada, ki ima udobno večino v parlamentu, vztraja pri reformah. Foto: EPA
Protesti v Grčiji
'Revni so prejeli za orožje' se glasi zgovoren grafit v Solunu. Foto: EPA

Ukrepe Aten je kot izjemno pomemben korak ocenila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v Berlinu gostila grškega premierja Georgea Papandreuja.

Nemška kanclerka je poudarila, da Grčija, ki je zabredla v veliko gospodarsko krizo, ki bi utegnila ogroziti evroobmočje, ne potrebuje finančne pomoči in da je stabilnost evrskega območja zagotovljena. Kanclerka gospodarsko najmočnejše evropske države je Grčiji obljubila solidarnost in razumevanje. Nemčija je zavrnila ugibanja, da naj bi članice evroobmočja Grčiji pomagale s finančno pomočjo.

Atene ohromila stavka
V Atenah so stavkali zaposleni v javnem prometu, zaradi česar niso vozijli mestni avtobusi in podzemna železnica v grški prestolnici, kjer živi kar tretjina vsega prebivalstva te južnoevropske države. Popoldne je obstal tudi javni promet v drugem največjem grškem mestu Solunu. Popoldne so v prestolnici in drugih večjih mestih potekala velika zborovanja obeh največjih sindikatov iz javnega in zasebnega sektorja. Že v četrtek zvečer je v Atenah in Solunu protestiralo 10.000 ljudi.

Papandreu ne popušča "ulici"
Za razliko od prejšnjih vlad, ki so pod pritiski ulice skoraj vedno popuščale, ko je bila v ospredju reforma okostenele grške ureditve, pa je socialistična vlada premierja Papandreuja v luči globoke krize, ki je državo pripeljala blizu bankrota in na finančnih trgih zamajala zaupanje v moč skupne evropske valute, vsaj zaenkrat odločena, da korenite spremembe izpelje do konca.

Papandreu bo po obisku pri predsedujočemu evroskupini Jeanu Claudu Junckerju in Merklovi, odpotoval še k francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju in celo ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Ne denar, ampak ugodnejše obresti
Že večkrat je grški premier zatrdil, da Grčija od partneric v EU-ju kljub drugačnim ugibanjem na pričakuje denarja, temveč pomoč, ki ji bo omogočila, da se na finančnih trgih zadolžuje po ugodnejših pogojih kot zdaj, ko mora za državne obveznice plačevati skoraj dvakrat višje obresti kot Nemčija.

Papandreu ves čas tudi opozarja, da bi resna kriza v Grčiji ogrozila evro, to pa bi imelo resne posledice za celotno evropsko gospodarstvo. Zato poziva k solidarnosti in skupnim naporom za ohranitev stabilnosti denarne unije.