Po terorističnih napadih v Parizu je Francija okrepila vojaške enote na ulicah francoskih mest, tudi prestolnice. Foto: Reuters
Po terorističnih napadih v Parizu je Francija okrepila vojaške enote na ulicah francoskih mest, tudi prestolnice. Foto: Reuters

"Skrajni čas je za okrepitve naše solidarnosti in obrambne sposobnosti za učinkovitejšo zaščito meja in državljanov EU-ja," sta Berlin in Pariz zapisala v šest strani dolgem dokumentu.
Državi menita, da bi moralo evropsko poveljstvo prve pomoči izboljšati zdravstveno oskrbo misij EU-ja, transportne zmogljivosti pa bi morale države članice še učinkoviteje združevati.

Boljša izmenjava satelitskih posnetkov
Obe državi se zavzemata za to, da bi prve odločitve glede tega vprašanja sprejeli na decembrskem vrhu EU-ja. Med drugim se srednjeročno zavzemata za vzpostavitev stalnih sedežev civilnih in vojaških misij EU-ja.

Po njihovem mnenju bi morali izboljšati izmenjavo satelitskih posnetkov za boljšo zaščito zunanjih meja Unije, Nato in EU pa bi morala izboljšati sodelovanje za boljšo obrambo proti grožnjam na svetovnem spletu.

Uskladitev stališč
Pred petkovim izrednim vrhom v Bratislavi bo nemška kanclerka Angela Merkel v četrtek odpotovala v Pariz na pogovore s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom, da bi uskladila stališča pred vrhom, so danes sporočili iz urada Merklove. Srečanje so potrdili tudi v Parizu.

Na izrednem vrhu, ki bo po odločitvi Velike Britanije za izstop iz EU-ja potekal brez britanskih predstavnikov, bodo voditelji drugih 27 držav članic govorili o prihodnosti EU-ja brez Velike Britanije.