Evropska unija

Poudarki

  • Na letni ravni evroobmočje izgubil 0,9-odstotka BDP-ja
  • Slabe napovedi za Francijo, optimistične za Nemčijo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 11 glasov Ocenite to novico!
Angela Merkel in Francois Hollande
Nemško-francoski motor gre gospodarsko v dve nasprotni smeri so prepričani gospodarski poznavalci v Evropi. Foto: EPA
Evro -ECB
V EU-ju se je industrijska proizvodnja v prvem četrtletju 2013 povečala za 0,1 odstotka, v evroobmočju pa za 0,9 odstotka. Foto: EPA

Dodaj v

Francija uradno v recesiji, Nemčija s šibko rastjo

Eurostat: Evrsko območje ostaja v recesiji
15. maj 2013 ob 10:49,
zadnji poseg: 15. maj 2013 ob 11:28
Bruselj, Frankfurt, Pariz, Berlin - MMC RTV SLO/Reuters

Uradni podatki so potrdili, da je Francija vstopila v drugo recesijo v zadnjih 4 letih, medtem ko se je Nemčija temu izognila z najnižjo mogočo rastjo, za 0,1 odstotka BDP-ja.

Območje evra je imelo v prvem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja 0,2-odstoten padec BDP-ja, medtem ko se je v celotni Evropski uniji gospodarstvo skrčilo za 0,1 odstotka, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat. Na letni ravni je bil padec v območju evra enoodstoten, v Uniji pa 0,7-odstoten.

Kolikšen padec ali rast v Sloveniji?
Eurostat je sicer podatke izračunal le na podlagi izidov 20 držav, saj v kar sedmih državah EU-ja še niso naredili obračuna 1. četrtletja 2013. Med njimi je tudi Slovenija, ki je v zadnjem četrtletju 2012 sicer izgubila natanko 1 odstotek BDP-ja, kar je na letni ravni pomenilo 2,8-odstotno skrčenje slovenskega BDP-ja.

Številke ostajajo v rdečem območju
Rezultat je slabši od pričakovanj analitikov, ki so za območje skupne evropske valute napovedovali 0,1-odstotno krčenje BDP-ja. Evrsko območje tako še naprej ostaja v recesiji. V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP v območju evra na ravni trimesečja znižal za 0,6 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,5 odstotka. Na letni ravni je bil padec gospodarske dejavnosti v območju skupne evropske valute takrat 0,9-odstoten, v Uniji pa 0,6-odstoten.

Dva zaporedna minusa po -0,2 odstotka
Nemčija, največje gospodarstvo Evropske unije, je v zadnjem četrtletju 2012 izgubila kar 0,6 odstotka BDP-ja, a je gopodarstvo v prvem letošnjem četrtletju toliko okrevalo, da je zmoglo 0,1-odstotno rast, s čimer Nemčija uradno še ni padla v grozečo recesijo.

Slabše jo je odnesel drugi del evropskega motorja, Francija, ki je tako v zadnjem četrtletju 2012 kot v prvem četrtletju 2013 izgubila po 0,2 odstotka BDP-ja. Na prvi pogled je razlika med evropskima velikanoma majhna, a po mnenju ekonomistov in politikov je vzdušje glede rasti ali padca povsem nasprotno. Trg še vedno močno zaupa Nemčiji kot glavnemu stebru EU-ja in predvsem evroobmočja, medtem ko Franciji vsi po vrsti napovedujejo še večji in dlje trajajoči padec bruto družbenega produkta.

Narašča tudi nezaposlenost, ki pa je trenutno z 10,6 odstotka pod evropskim povprečjem. Evropska komisija je predsednika Francoisa Hollanda posvarila pred povečanjem proračunskega primanjkljaja, ki naj bi letos znašal 3,9 odstotka, s čimer presega predpisano 3-odstotno omejitev.

Optimistične napovedi za Nemčijo
"Če gledamo naprej, so obeti za nemško gospodarstvo dobri. Industrija ponovna pridobiva, ker so se naročila znova zgostila in podjetja previdno nadaljujejo investicijske in razvojne načrte. Dodatno je tu močno domače povpraševanje z trdnim trgom dela in povišanjem plač, ki je postalo zanesljiv dejavnik rasti," je svojo oceno podal Carsten Brzeski iz Ekonomskega urada ING.

Nemška rast je bila sicer nižja od napovedovanega 0,3-odstotnega skoka. Nemški statistični urad je pojasnil, da je za šibkejšo rast kriva tudi nenavadno dolga in ostra zima. "Nemško gospodarstvo počasi pridobiva, pri čemer je svojo vlogo odigralo tudi ekstremno zimsko vreme," so zapisali nemški statistiki, ki so potrdili, da se je lani nemški BDP skrčil za 1,4 odstotka.

Evropski statistični urad Eurostat bo ob 11. uri sicer objavil prvo oceno BDP-ja v Evropski uniji in območju evra za prvo letošnje četrtletje.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo