Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 25 glasov Ocenite to novico!
Jeklo
Trgovinski odnosi med ZDA in preostalim svetom so se začeli slabšati prvega junija, ko je Trump uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA. Foto: Reuters
Bruno Le Maire
Bruno Le Maire (levo, v pogovoru z direktorico IMF-a Christine Lagarde) je ostro kritiziral ameriške poteze. Foto: Reuters

Dodaj v

Francoski minister: "Ameriška trgovinska politika temelji na zakonu džungle"

Washington s carinami ne namerava odnehati
22. julij 2018 ob 08:32
Buenos Aires - MMC RTV SLO

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je ob robu srečanja ministrov skupine G-20 v Buenos Airesu posvaril, da je "trgovinska vojna postala resničnost", enostranske ameriške carine na evropsko jeklo in aluminij pa je označil za "zakon džungle".

Le Maire je ob tem zavrnil predlog ameriškega kolega Stevena Mnuchina o obnovitvi prostotrgovinskih pogajanj z Evropsko unijo. Po Le Mairovih besedah se Bruselj ne bo pogovarjal o tem, dokler Washington ne bo umaknil carin na evropska jeklo in aluminij.

"Katastrofalne politične posledice"
"Svetovna trgovina ne more temeljiti na zakonu džungle, a ameriško enostransko povečanje carin je prav to – zakon džungle. Zakon džungle ali zakon najbolj vzdržljivega ne more biti osnova prihodnjih odnosov v svetovni trgovini. Ta zakon bo namreč le izvrgel poražence, upočasnil rast, ogrozil najranljivejše države in imel katastrofalne politične posledice,"
je po poročanju BBC-ja dejal Le Maire na srečanju finančnih ministrov 20 gospodarsko najrazvitejših držav.

Mnunchin je v Argentini ameriške poteze branil in pozval Evropo in Kitajsko, naj odpreta svoje tržišče, da bi tako omogočila svobodno konkurenco. "Moje sporočilo je precej jasno – če Evropa verjame v svobodno trgovino, smo pripravljeni na podpis dogovora o svobodni trgovini brez carin, brez subvencij ali drugih necarinskih omejitev. A dogovor mora vsebovati vse te tri stvari."

Trump: "Mislim, da je EU sovražnik"
Spomnimo, ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden v intervjuju za ameriško televizijo CBS Evropsko unijo označil za "sovražnico". "Mislim, da imamo veliko sovražnikov. Mislim, da je EU sovražnik, kar počnejo v trgovini. Tega si za EU ne bi mislili, a je sovražnik. Rusija je sovražnica v določenih pogledih. Kitajska je sovražnica gospodarsko, zagotovo je sovražna. A to ne pomeni, da so slabi. To ne pomeni ničesar. Pomeni, da so tekmovalni," je dejal Trump in znova ponovil svoje stališče, da EU izkorišča ZDA na področju trgovine. Vztrajal je tudi, da je nemška odvisnost od ruskega plina, za katerega Moskvi plačuje "milijarde", "zelo slaba stvar za Nemčijo".

Nekaj dni pozneje je Trump zagrozil še z uvedbo carin na celotni kitajski uvoz, ki je lani dosegel vrednost 505,5 milijarde dolarjev. "Tega ne počnem zaradi politike. To delam, ker je dobro za našo državo," je dejal.

ZDA imajo velik trgovinski primanjkljaj tako z osemindvajseterico kot s Kitajsko.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
zapravico
# 22.07.2018 ob 08:43
Ameriško gospodarstvo šepa,zato so se spravili na destabilizacijo evrope na vse načine samo da ojačajo dolar
mb128
# 22.07.2018 ob 08:55
Hehehe torej sovražen si že če si tekmovalen?!
Mislim temu se je že totalno zbledlo!
Alchemist
# 22.07.2018 ob 09:53
To je ameriški pogled na svet. Življenje je tekmovanje. V tem si lahko zmagovalec ali poraženec. Ostali so lahko bodisi nasprotniki, ali bodisi služabniki. Drugih alternativ ni. Beseda "sodelovanje" v njihovem miselnem svetu nima domovinske pravice.

V Evropskem miselnem svetu pa je koncept sodelovanja pomemben, čeprav mogoče včasih ne toliko, kolikor bi si želeli.

ZDA in EU smo miselno kilometre narazen v naših mentalitetah. In to je sedaj čedalje bolj očitno.
DrKult
# 22.07.2018 ob 10:36
Se moram kar strinjati s francoskim ministrom. Trumpova politika v resnici temelji na načelu "deli in vladaj". On nastavi neko "past", nato pa prepusti ostalim, da se med seboj skregajo. Če past ne deluje, jo umakne in nastavi drugo. Če se proti njemu pripravijo protesti, gre pa špilat golf, da pokaže vsem, koliko mu je mar za njihova stališča.
Na njegovo veliko žalost se mi dozdeva, da so ga počasi tako Evropejci kot tudi Kitajci dodobra skužili in počasi vedo, da je vse, kar morajo storiti, to, da ostanejo složni in ga ignorirajo, kolikor je to le mogoče.
Njegova carinska vojna ga že močno tepe, od vseh udeležencev so na največjem udaru prav njegovi podporniki. Zamislite si, da ste ameriški kmet, čigar družina je preteklih 200 let gradila to, kar imaš, potem pa ti zaradi neke neumne carine v parih mesecih vse propade.

Kaj mislite, zakaj se je sporazum z Japonsko zaključil prav zdaj? Če Trump ne bi bil izvoljen, bi EU in Japonska še 5 let cincali, preden bi prišlo do sporazuma. In zakaj mislite, da je neprestano kitajska delegacija v Bruslju, ali pa evropska na Kitajskem? Nekdo bo v kratkem dobil po nosu. Američani so zapufani do daske. On lahko ima trgovinski primanjkljaj tak ali onak, pa te trgovinske vojne ne bo zmagal, kajti najbolj ključna stvar v celi zadevi je dolar. Vse, kar rabi EU narediti, je to, da preneha kupovati nafto v dolarjih, pa je z ameriškim gospodarstvom konec. Seveda bo to zadnji ukrep, če se stari ne bo streznil, ker nikomur na tem planetu ni v interesu nova finančna kriza - vsi bi raje naprej normalno sodelovali, ker nam trenutna prosperiteta pač ugaja.
b0bby8
# 22.07.2018 ob 09:31
ZDA in njihova koalicija evakuvira bele čelade v Siriji.
Torej so se odločili,da nebo več kemičnih napadov v Siriji.
KLIK
GoodFella
# 22.07.2018 ob 12:03
Američanom se med drugim gre za to, da bodo lahko v Evropo izvažali svojo zanič in gensko modificirano hrano, klorirane piščance in podobno nesnago. In kdo jim je kriv, če so njihovi pogoltni avtomobili nekonkurenčni v svetu, naj delajo boljše avte, pa se jih bo mogoče kupovalo. Evropa ne sme pristati na takšna izsiljevanja, sicer bo Trump vedno igral na ta način.
Bondjanez
# 22.07.2018 ob 09:09
Res je katastrofa tale Trump. Se do danes nobene nove vojne. Gldi,gldi Tlump...
DrKult
# 22.07.2018 ob 11:17
kralj matjaž, nobeno izenačevanje carin se ne dogaja. Trump rad prikazuje primere, kjer so evropske carine večje od ameriških.
Rad omenja, da imamo mi 10% carino na osebne avte, oni pa samo 2.5%. Pozabi pa povedati, da imajo oni 25% carino na pick-up trucke, mi pa samo okrog 3% (sorry, ne vem na pamet cifre).

72% vsega uvoza v Evropsko unijo je brez carine. Za preostalih 28% pa je povprečna utežena carinska stopnja identična ameriški, to je 1.6%
Spravil se je tudi na druge države, ki da imajo do Američanov nepoštene carine. Med drugimi se je spravil tudi na Kanado, čeprav ima ta v povprečju nižje carine.
Povprečna carinska stopnja v Kanadi znaša 0.8%.

Vir: https://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2018/03/23/where-global-tariffs-are-highest-and-lowest-infographic/#60362e4e7f26
HOR
# 22.07.2018 ob 10:42
"...Vztrajal je tudi, da je nemška odvisnost od ruskega plina, za katerega Moskvi plačuje "milijarde", "zelo slaba stvar za Nemčijo"..."

...
Ruski plin predstavlja v Nemčiji le ca 7% primarne porabe energije, kar lahko Nemčija po potrebi nadomesti z drugimi viri vendar se je Nemčija pač odločila postopoma zapirati nuklearne in termo elektrarne, čeprav ima še vedno skoraj 40% elektrike iz premoga, iz plina pa ca 9 %, na jedrsko energijo pa odpade ca 13% proizvodnje nemške elektrike.
Ruski plin je pač poceni (in v Nemčiji precej cenejši od ameriškega) in pri roki ter precej manj okoljsko umazan od nemškega lignita...
STANE
# 22.07.2018 ob 10:41
"Tega ne počnem zaradi politike. To delam, ker je dobro za našo državo," je dejal.

Trumpu nekaj ni jasno...vsakdo počne tako,da je dobro za njegovo državo, seveda je potem takoj sovražnik Amerike.So what ??
presenečen
# 22.07.2018 ob 08:59
Levičarji v ZDA so Trampa sami zakuhali, s svojimi vojnami na Bližnjem vzhodu, ko so se šli "demokratizacijo" sveta.

Ljudje so videli da taka politika svet pelje v vojno in zato so volili vse kar ni dišalo po "demokratih", ki so strmogljavljali režime po svetu. Prej so tam imeli vsaj mir.

Tramp je samo kazen za vonabi demokrate!
Hardworker
# 22.07.2018 ob 13:06
Še par let nazaj so Evropejci peli hvalospeve Ameriki. Danes jo kritizirajo sto na uro.
Lepo da ste končno spregledali, pa čeprav ste morali najprej dobiti z dilo po hrbtu.
stanolio
# 22.07.2018 ob 14:23
Pa jaz sem mislil, da smo EU forsirali zato, da bo parirala Ameriki, ne pa da nam bi komdarilal kakšen Trump. Močna Evropa je za kavboje strup, zato se trudijo razbijati to Evropo. Bolj kot se bomo pustili slabše bo za nas. Nič kupiti pri njih pa amen, bomo videli kako bi oni to prenesli, ker tudi azijci jih imajo poln kufer.
aparat-čik
# 22.07.2018 ob 11:05
kot veliki uvoznik fsega koristnega iz Kitajske in EU-ja, carinske vojne itak ne morejo dobit. Višje carine bodo konec koncev plačali tudi podporniki Trumpa. Ameriški izvoz v EU je tako nepomemben, da ne bo imel posledic za nas.

Se strinjam, za evropejce je sodelovanje vrednota. Za kavbojce je višja vrednota cufanje za tisto, kar je že dano na razpoalgo.
Bivši uporabnik
# 22.07.2018 ob 15:25
# 22.07.2018 ob 08:43
Ameriško gospodarstvo šepa,zato so se spravili na destabilizacijo evrope na vse načine samo da ojačajo dolar
_____________________________

ojacajo dolar? ZDA konkurentom ocitajo umetno podcenjen juan/evro napram dolarju. Cilj administracije je relativna oslabitev dolarja in dvig izvozne konkurencnosti, ne krepitev. In potem dobis se 20 +. Neverjetno.
Boti
# 22.07.2018 ob 21:40
@ kotzi - Pojma nimas, nabijas tako, da se kar kadi.

Sem zaposlen na podjetju, ki ni Slovensko, je pa registrirano v Slo. in ima proizvodnjo v Slo. Lastniki podjetja nimajo veze z Francijo - ampak glej ga zlomka, delamo z Francozi na polno. (Strojegradnja).
Si neki pameten glede subvencij za kmete, pa si ti ze bil kdaj v Ameriki, na njihovem podezelju (sam sem bil veckrat, v vec zveznih drzavah-preko sluzbe), kjer je kvaliteta hrane podvrzena dobicku - za razliko od evrope, kjer to kompenzirajo subvencije............

Skratka isti si kot Trump - "fake news" avtor teh novic si pa ti, tako kot tvoj vzornik Donald..........
AlFe
# 23.07.2018 ob 05:08
To delam, ker je dobro za našo državo,

Ko bi še Francoz lahko to dejal ali pa tista Nemka. Našega sploh ne bom omenjal.
HOR
# 22.07.2018 ob 22:09
"...Francoski minister: "Ameriška trgovinska politika temelji na zakonu džungle..."

Neoliberalna globalizacija, ki jo je sprožil zahod pa je menda temeljila na prijaznosti in humanosti...!? Zdaj pa vsi cvilijo, ko bo nekaj zadelo tudi njih...
klik...
klik...
DrKult
# 22.07.2018 ob 15:34
Palpatine, mislim, da avtor komentarja ni imel v mislih, da bi se tečaj dolarja ojačal, ampak valuta kot taka. Da je Trumpu v interesu devalvacija dolarja, je jasno vsem.
kotzi
# 22.07.2018 ob 18:40
vsec mi je ko francoz govori o prosti trgoviniu....njihoiv trg je zaprt,,,,francoski....ce nisi francosko podjetje..ne mores nic..ja...res se delajo francozi francoze
KovacevaKobila
# 22.07.2018 ob 13:14
... zagotovo je sovražna. A to ne pomeni, da so slabi. To ne pomeni ničesar.

Presunljiv intelektualni biser. Kdo vse danes ne vodi sveta ...

Čakam še na kandidaturo Mr. Beana, Golluma, Beavisa in Buttheada. Glede na visoke kriterije volilcev imajo izvrstne možnosti, da jim uspe.
kotzi
# 23.07.2018 ob 13:36
japonci so tut zapufani do daske...pa kitajci tut
generacija56
# 23.07.2018 ob 08:28
V EU smo talci idiotov na drugi strani Atlantika.
Vprašanje je samo, kaj bo EU naredila glede tega!
Zaenkrat ne vidimo NITI ENEGA koraka v smeri rahljanja odvisnosti.
Potreben je korak, ki bo nakazal, da nekaj delajo.
Tak korak bi lahko bil, umik EU vojakov z Ruske meje.
Tako vemo, da je vse le plod ameriške agresivne politike.
Če ne bo odziva, umik sankcij.
Pa da vidimo....
Če korakov ne bo, bomo vsaj vedeli, da so idioti na tej strani Atlantika enaki onim....
janezi
# 22.07.2018 ob 22:46
ZDA imajo velik trgovinski primanjkljaj tako z osemindvajseterico kot s Kitajsko.
-----------------------zanimivo,da so sedaj carine različne na obeh straneh.Se ne da izpogajati na novo tako da bo bolj uravnotežena manjava ? A kdo ve kakšne so sedaj te številke za razno robo ?
Ker dejansko so carine,a je že od zadnje trgovinske vojne tako ?
kotzi
# 22.07.2018 ob 18:39
Francozi ste pripravljeni na to kar je rekel Mnuchin...a......evropa ste,,saj vsi pavite da naj ne bo carin....
kotzi
# 22.07.2018 ob 18:18
poskusajte kupiti francosko podjetje..skoraj ga ne morete..ameriskega ni problema..ko je bil napovedan nakup danoneja iz strani Pepsica je blo buuuum..vsi proti..v amerikis se dogajajo miljardni prevzemi iz strani evropekcev..pa noben ne joka..
Ramus
# 04.08.2018 ob 19:24
Francoski minister: "Ameriška trgovinska politika temelji na zakonu džungle"

Socialni darvinizem,.... Trump je socialni darvinist.
Murko
# 03.08.2018 ob 22:29
Saj evropska priseljenska politika tudi temelji na zakonu džungle.
kren10
# 25.07.2018 ob 13:11
... če Evropa verjame v svobodno trgovino, smo pripravljeni na podpis dogovora o svobodni trgovini brez carin, brez subvencij ali drugih necarinskih omejitev. A dogovor mora vsebovati vse te tri stvari."
Mene skrbi ta del ... odprava necarinskih omejitev - tu se misli na vse omejitve, ki jih imamo v Evropi, zaradi skrbi za zdravje potrošnikov (GSO; klorirani piščanci ....), mogoče vsa ta igra in pritiski potekajo zaradi tega, da se naodmesti TTIP, ki so se mu evropski potošniki uspešno uprli.
osservatore
# 24.07.2018 ob 09:39
Francoski minister: "Ameriška trgovinska politika temelji na zakonu džungle"

Trumpelnov vrtiček in dojemanje odnosov.
kotzi
# 23.07.2018 ob 13:35
Sem zaposlen na podjetju, ki ni Slovensko, je pa registrirano v Slo. in ima proizvodnjo v Slo. Lastniki podjetja nimajo veze z Francijo - ampak glej ga zlomka, delamo z Francozi na polno. (Strojegradnja).
Si neki pameten glede subvencij za kmete, pa si ti ze bil kdaj v Ameriki, na njihovem podezelju (sam sem bil veckrat, v vec zveznih drzavah-preko sluzbe), kjer je kvaliteta hrane podvrzena dobicku - za razliko od evrope, kjer to kompenzirajo subvencije............

Skratka isti si kot Trump - "fake news" avtor teh novic si pa ti, tako kot tvoj vzornik Donald..........

prav imas....nocem biti Macron..ali celo Holland...imeti stare zenske..ali se krivat in hodit k ljubici...eh Francija..dezela drzavnega kapitalizma...podjetnistvo jim je tuje..primer...franscoski predstavniki v Revozu se ko pridejo na sestanek kr derejo med sabo..zapiuscajo pisarno..in nasi..jih sam gledajo..ja lepi so francozi..torej....so francozi pripravljeni brez subvencij..brez carin..sooo...
nikhrast
# 23.07.2018 ob 08:31
Trumpu nekaj ni jasno, zakaj ni absolutni vladar kot sta Putin in Erdogan. Pa navajen je da za njim vse spucajo odvetniki, na tisoče tožb je že imel na sodiščih, največkrat pa na koncu plača sam.
Hudič je če ne gre vse po njegovi volji, potem so pa krivi vsi drugi, press, TV media, demokrati, gayi… Trump ne razume da v politiki so stalno kompromisi.
AlFe
# 23.07.2018 ob 05:13
DrKult Američani so zapufani do daske.

Res je. Če bo treba, bodo to zapufanost rešili s par klikov po tipkovnici in ustvarili dolarčke ter plačali ta puf.
kotzi
# 22.07.2018 ob 18:19
"Moje sporočilo je precej jasno – če Evropa verjame v svobodno trgovino, smo pripravljeni na podpis dogovora o svobodni trgovini brez carin, brez subvencij ali drugih necarinskih omejitev. A dogovor mora vsebovati vse te tri stvari."...opa in kaj so rekl evropejci....seveda so proti...subvencije hranijo kmete...
samogledam
# 23.07.2018 ob 06:50
kaj pa je drugega Trump, kot anarhist ?
janezi
# 22.07.2018 ob 23:03
Kaj mislite, zakaj se je sporazum z Japonsko zaključil prav zdaj?

Ameriški izvoz v EU je tako nepomemben, da ne bo imel posledic za nas.

Si neki pameten glede subvencij za kmete, pa si ti ze bil kdaj v Ameriki, na njihovem podezelju (sam sem bil veckrat, v vec zveznih drzavah-preko sluzbe), kjer je kvaliteta hrane podvrzena dobicku - za razliko od evrope, kjer to kompenzirajo subvencije.........…

in kaj s sporazumom z Japonci res pridobimo ?

Za nas je pomemben izvoz v ZDA !Tu bo naša težava.Pa kitajska npr.

In ti pri nas ne vidiš da je tu kvaliteta hrane tudi podvržena dobičku,tako kot povsod ? Smešno.
kotzi
# 22.07.2018 ob 18:36
Moje sporočilo je precej jasno – če Evropa verjame v svobodno trgovino, smo pripravljeni na podpis dogovora o svobodni trgovini brez carin, brez subvencij ali drugih necarinskih omejitev. A dogovor mora vsebovati vse te tri stvari."....to je to....in res je evropa pripravljena na to..francozi ste....so kmetje prpravljueniu...hmmm...dvomim....
kralj matjaž
# 22.07.2018 ob 10:43
ameriško enostransko povečanje carin

A je hotel reči izenačenje carin?
Knez_Kocelj
# 22.07.2018 ob 18:15
Slej kot prej bo tudi najbolj trdoglavim butcem v Evropi jasno, da ZDA ne bodo večno gostile in častile svojih zaveznikov na starem kontinentu v zameno za prijateljstvo.
neprilagojen
# 22.07.2018 ob 13:11
Francoski minister: "Ameriška trgovinska politika temelji na zakonu džungle"

ce ze francija po novem izgleda, kot dzungla, edino tako se lahko nekdo obnasa do nje in edino kot dzungla lahko razmislja
janezi
# 23.07.2018 ob 08:59
Tak korak bi lahko bil, umik EU vojakov z Ruske meje.
------------------------------
ja ane,pa EU drugi Krim....
nikhrast
# 22.07.2018 ob 08:35
Ne vem če je to Amerika, to je samo Trump. No, pa saj ne bo dolgo trajalo. še kakšna dva leta.
Kazalo