S. in J. Amerika
Zabojniki
Peking sporoča, da si trgovinske vojne z ZDA ne želi, a da se bodo v njej borili. Foto: Reuters

Dodaj v

Začele veljati višje ameriške carine na kitajsko blago

Trump grozi z dodatnimi carinami
6. julij 2018 ob 09:25,
zadnji poseg: 6. julij 2018 ob 12:54
Washington,Peking - MMC RTV SLO, STA

Veljati so začele višje ameriške carine na kitajsko blago v vrednosti 34 milijard dolarjev, medtem pa predsednik ZDA Donald Trump napoveduje, da bodo čez dva tedna uvedli dodatne carine za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

Ob tem je Trump še dodal: "Kot veste, imamo potem odložene še carine za 200 milijard dolarjev, pa nato še 300 milijard. Torej imamo 50 milijard, plus 200, plus skoraj 300. Gre le za Kitajsko," je dejal Trump in, kot kaže, dosedanjo skupno grožnjo v vrednosti 400 milijard dolarjev še zaostril.

Pogajanj med ZDA in Kitajsko za odložitev ali preklic napovedanih carin v četrtek ni bilo. Ameriška ministrstva na vprašanja novinarjev niso odgovarjala. Uradniki agencije za carine in zaščito meje so po polnoči začeli pobirati 25-odstotne carine na kitajska motorna vozila, računalniške diske, tiskalnike, industrijske črpalke in drugo blago. Pametni telefoni in obutev za zdaj še niso na seznamu.

Peking: ZDA škodijo predvsem sebi
Kitajska je v četrtek ZDA spet opozorila, da bodo z zvišanjem carin škodile predvsem sebi. Peking, ki dogajanje kritizira kot največjo trgovinsko vojno v zgodovini gospodarskega sodelovanja dveh velesil, je že odgovoril s povračilnimi ukrepi. Na zunanjem ministrstvu v Pekingu so povedali, da so "bili nemudoma uveljavljeni" povračilni ukrepi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Šnhua gre prav tako za 25-odstotne carine na ameriško blago v enakem obsegu.

Na seznamu so med drugim ameriški kmetijski in prehranski izdelki, tudi soja. Carine še za 16 milijard dolarjev izdelkov, med drugim na surovo nafto in kemijske izdelke, pa so pripravljene za poznejšo uvedbo. V pristaniščih je ob tem opaziti zavlačevanje pri obravnavanju ameriškega blaga. V Pekingu so poudarili, da ne bodo dovolili groženj in izsiljevanja.

"To vojno so izzvale ZDA. Mi si je ne želimo, se bomo pa morali zaradi zaščite interesov države in ljudi v njej boriti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng.

ZDA so sprva napovedale 25-odstotne carine na blago v vrednosti 50 milijard dolarjev letno, z argumentacijo, da gre za zaščito ameriškega tehnološkega znanja. Pozneje je bil seznam izdelkov, za katere bodo veljale višje carine, skrčen na 818 izdelkov v vrednosti 34 milijard dolarjev letno, seznam preostalih 284 izdelkov v vrednosti 16 milijard dolarjev pa naj bi znova pregledali.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
grenadir
# 06.07.2018 ob 09:36
To že vse vemo.... Bolj pomembno je, da je Kitajska ponudila EU sodelovanje v trgovinskem boju proti USrA .... Kar pa je EU zavrnila..... Seveda o tem MMC ne poroča, pa se mi zdi, da je za nas in celotno EU izredno pomembno...
KLIPAN
# 06.07.2018 ob 10:59
Amerika v zadnjih letih:
Vojne:
Irak, Libija, Sirija, Jemen
Trgovinske vojne:
Iran, Rusija, EU, Kitajska, Kanada, Mehika.....

In mi se naj potem bojimo Rusov in muslimanov, Ameri pa so naši zavezniki in prijatelji??
Mi nekdo razloži to logiko, lepo prosim?
grenadir
# 06.07.2018 ob 10:50
Kitajska odgovarja s 25% carinami na 34 milijardic uvoza iz USrA .... Pa še za razne nadabudne viljemmme.... Vprašajte se, kdo plača višje carine....
Petar Karamazov
# 06.07.2018 ob 10:47
Da vidimo kako hitro bodo američani radie, štedilnike in hladilnike narejene na kitajskem zamenjali s tistimi "made in usa". Aja sori, kaj takega ne obstaja več.:) V najboljšem primeru "made in mexico", kjer tudi že kitajska podjetja na veliko postavljajo tovarne za izvoz na ameriški trg. Tudi Hisense, ki je kupil Gorenje proizvaja televizorje v Mehiki.
generacija56
# 06.07.2018 ob 10:58
Kitajska ne vodi igre.
Le odgovarja.
In se ravna po pravilih WTO ( resni mediji obveščajo javnost, da so ZDA na poti, da ignorirajo WTO ). Zakonsko.
Zaradi časovne razlike so Kitajske carine nastopile že nekaj ur prej...
Eu se pač ponovno ravna po temeljnih principih fašizma.
Smo z vami, master Trump, le carin na avtomobile nam ne uvedite.
Prosimo vas lepo...
Kako bomo prepričevali svojo javnost, da je vredno sodolovati z vami, če nas tako kaznujete vkljub naši pohlevnosti..
samo.jug
# 06.07.2018 ob 10:41
ZDA so v preteklosti take neposlušne države vedno napadle in jim prinesle "demokracijo", zdaj pa se grejo trgovinsko vojno, ne pa direkten neposreden vojaški konflikt. Zame je to jasen dokaz, da ZDA nočejo vojaških konfliktov, za katere vedo, da nimajo gotovih šans, da zmagajo oz. dosežejo tisto, kar načrtujejo. Ameriški imperij očitno ima meje in tu imate dokaz, da svet spet postaja multipolaren. Ali povedano drugače, Kitajci in Rusi očitno dobivajo najnovejšo vojno z ZDA.
grenadir
# 06.07.2018 ob 11:02
johann... Pišeš neumnosti in nima niti smisla, da ti odgovarjam...Kdo v v korist koga je vodil protekcionistično politiko.... Pa ne morda za višje dobičke multinacionalk, ki imajo vse sedeže v USrA.. Da o kraji intelektualne lastnine širom sveta zadnjih 150 let s strani USrA niti ne govorim..... Kar se tiče EU je pomembno ob takih priložnostih vskočiti v tržno nišo, ki se z trgovinsko vojno odpira.... Pa, ker vidim, da si vernik v Hollywood, seveda ne pričakujem , da bi to lahko razhumel...Vsekakor pa toplo priporočam studijo, kitajske rasti srednjega razreda , da se bo bolje razumelo, kje so priložnosti in, da se ne bo pisalo navijaške pamflete, brez kakršne koli resne osnove...
bilzerian
# 06.07.2018 ob 11:34
pa saj carin ne bodo plačali kitajci, ampak ameriški potrošniki, ki bodo ali kupovali dražje kitajsko blago, ali pa ameriškega, ki bo še dražje od ocarinjenega kitajskega.
torej trumpek ne dela nič dobrega za američane, ampak predvsem za evropejce, ki bomo zdaj lahko poceni kupovali viške kitajske proizvodnje, kitajci pa bodo poceni kupovali viške evropske proizvodnje, ki bodo nastali zaradi carin na izdelke iz eu.
torej bomo imeli od carin korist evropejci in kitajci, ameri pa samo škodo.
WeeBay
# 06.07.2018 ob 13:31
Jaz podpiram Trumpa predvsem zaradi njegove anti globalistične agende. To kar ta človek počne je enostavno fascinantno.

Lep primer: Hvala bogu da je odstopil iz TPP-ja!

LINK
DrKult
# 06.07.2018 ob 12:03
WeeBay, saj ves, da imajo Kitajci druge vzvode in ne samo carine, ane? Nafto lahko nehajo kupovat od njih in jo kupujejo od Irana v yuanih. Prodajo lahko vse ameriske obveznice. S frikcijskimi ovirami lahko ameriske firme, ki delajo na Kitajskem, spravijo na kolena. Tudi EU ne bo dolgo trpela oranznega. Ce padejo carine na avte, sem 100% preprican, da bo EU prestopila na kitajsko stran, pol pa da vidimo tvojega osebnega boga, kako ga herzinfarkt.
Svit-1
# 06.07.2018 ob 11:52
Pozabljate, da je Kitajska največja lastnica ameriškega dolga. Če ga začne razprodaja ti na veliko, se. Wall street sesuje v dnevu.
Nikolaj
# 06.07.2018 ob 11:43
Amerika bo ostala sama in osamljena.
grenadir
# 06.07.2018 ob 15:06
Tule vam Triffinova dilema lepo razloži, zakaj je nujno in normalno, da dokler je Dollar svetovna rezevna valuta, le to prinaša Ameriki deficit napram ostalemu svetu.... To, da se je Trump sedaj spravil na Kitajsko, je seveda bedarija, ki je vsaj za 10 let prepozna rabota..... Poleg tega, da si konstantno nabira sovražnike ( EU, Rusija, Iran, Venezuela, Kitajska itd ), USrA tudi real-ekonomsko že dolgo ni več zmožna parirat Kitajski, niti po kupni in še mnogo manj po proizvodni plati... Kje mislite, da npr. GM in Apple prodata več izdelkov.. V USrA ali na Kitajskem ??hehehe......In če Trump misli, da bo na ta način dosegel svojo mantro America first, je jasno, da mu bo to uspelo.... Seveda samo v svojem paralelnem egoističnem svetu...... USrA se bo za ta cilj morala odpovedati Dolarju, kot svetovni rezervni valuti ( petro-dollar ) in kaj bi to pomenilo, upam, da ni potrebno razlagat....Pa še eno majhno vprašanje, za vse MMC modrece.... Zakaj mislite, da je Rusija v letošnjem Aprilu prodala, deloma na primarnem večinsko pa na sekundarnem trgu polovico svojih ameriških obveznic( 50 milijard), ki jih je držala, v svojem portfelju državnih rezerv...
generacija56
# 06.07.2018 ob 11:07
Vse to se ne bi dogajalo, če bi EU premogla hrbtenico!
Če ne bi vodili pisarn po EU skorumpirani ( zlobirani ) birokrati!
Ves svet ve, da je politika ZDA zblaznela, da deluje zunaj mednarodnega prava, zunaj pravil WTO, a najde podporo v EU, ker so ZDA ustanovile EU.
ZDA odločajo katera država se lahko pridruži in kdaj...
Pod kakšnimi pogoji!
A je EU dovolj močen faktor, da bi lahko uravnotežila dogajanja POVSOD po svetu!
maja kibira
# 06.07.2018 ob 10:10
Sami sebi kopljejo luknjo. Upam da bo dovolj globoka da se cim prej pogreznejo vanjo
Conchis
# 06.07.2018 ob 14:22
Žal tukaj ni zmgovalcev in tudi vesekjačenje nad seveda neumnimi odločitvami ZDA so tudi za nas usodne. Trenutno novo krizo odganjajo predvsem Kitajci z norim vlaganjem v razvoj in tudi potrošnjo, ZDA po krizi niso več zmožne "požreti" presežkov preostalega sveta, če se zadeva ustavi, se ustavi tudi nemško gospodarstvo, ko se ustavi nemško, se žal ustavi tudi slovensko..
generacija56
# 06.07.2018 ob 12:26
Naši amerikanizirani mediji prepisujejo le novice, ki jih dovoli njihov gospodar.
Resnica pa je takšna:

https://www.logicno.com/vijesti/anketa-tek-47-amerikanaca-ponosno-na-svoju-zemlju.html
DrKult
# 06.07.2018 ob 11:23
Nizji davki za 1%, potem pa carine na kitajski uvoz, da ne izgleda, da obdavcujes revni sloj, ceprav v resnici ga. To je Trumpov fasizem. Socializem za kapital, kapitalizem za rajo, to je definicija fasizma.
HOR
# 06.07.2018 ob 20:29
Globalizacija že, samo kontrolirana pod določenimi pogoji in uravnotežena, pa tudi niso za vse iste stvari same po sebi dobre ali slabe...
HOR
# 06.07.2018 ob 17:01
Izgleda, da Trump ve kaj dela, kajti ZDA imajo v trgovinski vojni s Kitajsko boljše karte...
EU pa se raje ne pridružeuje kitajskim ponudbam za skupni nastop proti ZDA, ker ima pravzaprav tudi probleme s Kitajsko...
klik...
Audy
# 06.07.2018 ob 18:42
Ves svet bi moral postati trgovinsko bolj uravnovešen. A je treba da se vsa šara proizvaja na Kitajskem in potem z miljoni kontejnerjev v EU in USA? Naj vsak kontinent prideluje lokalno, čim več. Globalizacija je šla predaleč. Trump in ostali po Evropi nakazujejo, da se časi vračajo v nacionalne in lokalne okvirje.
Globalna trgovina bo z internetom še vedno potekala, vendar naj se globalna proizvodnja uravnovesi po kontinentih.
mopo
# 06.07.2018 ob 14:37
Tako je prav! Naj kitajci sedaj za nazaj placajo za vse izigravnaje sveta, predvsem pa svojih lastnih ljudi!
Conchis
# 06.07.2018 ob 14:24
Kitajcem se že tresejo hlače. Če hočete ali ne, Amerika ima zaradi ogromnega primanjkljaja dosti boljše izhodišče v tej carinski vojni. Ali pa mislite, da bi bil Trump tako nor, da bi začel to vojno, če bi vedel, da bo na izgubi. Mislim tudi, da se bo kmalu začela nova gospodarska kriza, ampak tokrat ne v Ameriki, ampak na Kitajskem.

lol prelol, kdo je največji lastnik ameriških obveznic? Reality check. Kitajci...
zeus-zengg
# 06.07.2018 ob 14:07
WeeBay, daj ne laži no. Pod čisto vsakimčlankom o Trumpu je gomila tvojih komentarjev, v katerih konstantno hvališ svojega nezmotljivega gospoda.
--------
glede na nešteto globalno- libero- bogatističnih člankov kjer se hvali zasebno lastnino , uničenje državnih suverenosti , družbene lastnine in neo-kolonializma je seveda vsako mnenje ki trdi nasprotno zelo dobrodošlo . Ne pozabimo : Kapatalistični ultra- drek obstaja kakih 300 let , človeštvo pa mnogo dalj ...
DrKult
# 06.07.2018 ob 12:43
WeeBay, daj ne laži no. Pod čisto vsakimčlankom o Trumpu je gomila tvojih komentarjev, v katerih konstantno hvališ svojega nezmotljivega gospoda. Še za prikazno sliko ga imaš, za vraga.
Vrt
# 06.07.2018 ob 12:38
Kitajec ima ključ.Poleg sta še Rusija in Indija.Kot večje države nasproti ZDA.Če slučajno Kitajec uporabi ključ(dolg ZDA napram Kitajski) potem se ZDA sesujejo v 1h.
Tako stvar stoji.
Kako se bo odzval London city?
Washington DC kot oproda London City?
EU (Berlin) kot oproda London,Washington in ne pozabimo tudi tiste verske države v mestu Roma?
johann
# 06.07.2018 ob 14:48
johann... Pišeš neumnosti in nima niti smisla, da ti odgovarjam...Kdo v v korist koga je vodil protekcionistično politiko.... Pa ne morda za višje dobičke multinacionalk, ki imajo vse sedeže v USrA.. Da o kraji intelektualne lastnine širom sveta zadnjih 150 let s strani USrA niti ne govorim..... Kar se tiče EU je pomembno ob takih priložnostih vskočiti v tržno nišo, ki se z trgovinsko vojno odpira.... Pa, ker vidim, da si vernik v Hollywood, seveda ne pričakujem , da bi to lahko razhumel...Vsekakor pa toplo priporočam studijo, kitajske rasti srednjega razreda , da se bo bolje razumelo, kje so priložnosti in, da se ne bo pisalo navijaške pamflete, brez kakršne koli resne osnove...

Če pišem neumnosti, se bo šele videlo. Počakaj par let.
Kar pa se tiče ameriške filmske produkcije, pa očitno ne bereš mojih komentarjev, pa ti tukaj dajem enega iz teme o cenzuri interneta, ki so jo poskušali vpeljati v EU:

Ha, ha, Američani bi morali ljudem še plačati, da hočejo gledati te njihove zmazke v stilu, da pogumni Američan pobije na stotine svojih sovražnikov...muzika je v 99% zanič, programi pa bi morali biti za osebno nekomercijalno rabo skoraj zastojn....
pobrisan
# 06.07.2018 ob 14:20
Svit-1

Pozabljate, da je Kitajska največja lastnica ameriškega dolga. Če ga začne razprodaja ti na veliko, se. Wall street sesuje v dnevu.
------------

Potem se sesuje tudi Kitajska in ostali svet.
WeeBay
# 06.07.2018 ob 13:29
DrKult

Res je...jaz podpiram Trumpa če pa se ZDA sesedejo pa mi po pravici povedano dol maha. Zanimivo bo spremljati to gospodarsko vojno in sploh ni rečeno da bodo ZDA zmagale. Če zmaga Trump mu dam kapo dol saj bi se izkazalo da je imel spet prav in da nikoli ne izgubi. Če se ZDA sesedejo pa tudi prav torej win win situacija. Nič kolikokrat sem hvalil tudi Kitajsko gospodarstvo in sem pravzaprav edini ki o tem pišem (o Kitajskem gospodarstvu ter Kitajski vojski). Kot sem zgoraj zapisal... zanimivo bo in z veseljem si bom vse skupaj pogledal iz naslonjača.
WeeBay
# 06.07.2018 ob 12:21
DrKult

Situacijo spremljam podrobno tako da so mi vsi podatki, ki si jih ti zgoraj omenil jasni. Jaz bom vse skupaj spremljal iz naslonjača. Ne navijam niti za Kitajce niti za Američane, če pa Trumpu uspe dobiti to bitko pa vsa čast.
nikhrast
# 07.07.2018 ob 08:41
Bojite se konkurence, to je vse, zato pa ta gonja proti globalizaciji, inovaciji...
Pa ta mentaliteta da je vse najboljše le če je domače. Ljuba teta, nekateri bi jedli samo krompir in sauerkraut.
Problem v Sloveniji je pa tudi da uvaža samo poceni robo.
runcajz
# 06.07.2018 ob 18:29
@WeeBay
….. če Trumpu uspe ….

Torej tudi ti dvomiš, da bo ta sam vase zaverovan model , s svojimi neumnimi sodelavci in svetovalci , uspel ?!
Mimogrede, cene pralnih strojev so se v ZDA že začele višati. Za začetek Vsaka medalja ima pač, še vedno, dve plati ! Trump tega ne bo spremenil.
runcajz
# 06.07.2018 ob 17:43
@Klipan

V vseh vojnah so naredili le dar mar, uničili države, pustili za seboj ruševine in to tiste mogočne, nepremagljive, vsega sposobne ZDA. Trump je le njihov največji bedak med predsedniki doslej in misli, da je na TV Show-u!

Trgovinske vojne s carinami. Uspešne morda pred 100 leti, danes strel v lastno koleno !
Ko bo Američanom prišlo to spoznanje iz riti v glavo, bodo že spoznali Trumpov Amerika First na lastnih žepih in standardu . Trump še ne ve, da to ni one way ticket !
zeus-zengg
# 06.07.2018 ob 14:03
Jaz podpiram Trumpa predvsem zaradi njegove anti globalistične agende. To kar ta človek počne je enostavno fascinantno.

----
jaz tudi : to je nekaj najbolj pozitivnega po recimo temu 50 letnem globalizacijskem ciklusu uničevanja samostojnih držav . Je pa seveda vprašanje , če Trump to ve ...
WeeBay
# 06.07.2018 ob 11:36
Včeraj je Trump na zborovanju v Montani izjavil nekaj zelo zanimivega. Rekel je da če mu trgovinski primankljaj uspe zmanjšati za zgolj 25% (po njegovem mnenju bo to storil zlahka) bo to pomenil en cel procent pri GDP rasti. Oziroma z drugimi besedami 3 trilijone dolarjev ter 10 milijonov novih delovnih mest. In to je zgolj 1/4 deficita. Bomo videli kako bo odgovorila Kitajska. Sem bral da se je Merklca že začela tresti in da naj bi bila pripravljena spustiti tarife na avtomobile na 0%.

Bo pa zanimivo videti kako bodo reagirali borzni trgi.
janezi
# 06.07.2018 ob 17:11
Amerika v zadnjih letih:
Vojne:
Irak, Libija, Sirija, Jemen
Trgovinske vojne:
Iran, Rusija, EU, Kitajska, Kanada, Mehika.....

In mi se naj potem bojimo Rusov in muslimanov, Ameri pa so naši zavezniki in prijatelji??
Mi nekdo razloži to logiko, lepo prosim?
-----------------------------
obstajajo tudi drugačne vojne.V imenu ideologij,ver….Teh se tudi bojimo.
janezi
# 06.07.2018 ob 17:36
Nafto lahko nehajo kupovat od njih in jo kupujejo od Irana v yuanih.
-----------------
nisem vedel da Kitajci tudi nafto kupujejo od ZDA,poleg ogromno druge težko drugje kupovane robe.
Bodo pač v ZDA brez kitajskih igrač,menda sami ne znajo nič narediti-tu berem.Vem pa da po napadu Japoncev na ZDA so zelo hitro povečali proizvodnjo vsega potrebnega zase in za zaveznike, tudi Titovo vojsko, da se je zmagalo.In sedaj naj ne bi bili zmožni spacati enostavnih stvari ??
Le uravnovesili bodo trgovinsko bilanco,kar je prav.
janezi
# 06.07.2018 ob 17:20
za evropejce, ki bomo zdaj lahko poceni kupovali viške kitajske proizvodnje, kitajci pa bodo poceni kupovali viške evropske proizvodnje, ki bodo nastali zaradi carin na izdelke iz eu.
torej bomo imeli od carin korist evropejci in kitajci, ameri pa samo škodo.
---------------------
in bomo imeli nebesa na zemlji tu v EU? Slabo kalkuliraš,spomni se juge,njenih carin.
nikhrast
# 06.07.2018 ob 18:55
Slovenija sloni na izvozu, tu pa nekateri še vedno klamfajo proti globalizaciji.
Ljuba teta, kaj bi Gorenje, Lek, Henkel, Laško... če ne bi imeli odprti trg.
WeeBay
# 06.07.2018 ob 11:29
First “34, and then you have another 16 in two weeks and then as you know we have 200 billion in abeyance and then after the 200 billion we have 300 billion in abeyance. Ok? So we have 50 plus 200 plus almost 300," Trump said.

“It’s only on China," he added


Pa da vidimo.
johann
# 06.07.2018 ob 10:51
Kitajcem se že tresejo hlače. Če hočete ali ne, Amerika ima zaradi ogromnega primanjkljaja dosti boljše izhodišče v tej carinski vojni. Ali pa mislite, da bi bil Trump tako nor, da bi začel to vojno, če bi vedel, da bo na izgubi. Mislim tudi, da se bo kmalu začela nova gospodarska kriza, ampak tokrat ne v Ameriki, ampak na Kitajskem.

Seveda o tem MMC ne poroča, pa se mi zdi, da je za nas in celotno EU izredno pomembno...

MMC je o tem poročal, sedaj ne najdem članka, ampak na koncu je bil o tem stavek ali dva. Sicer pa, zakaj bi morala EU podpirati Kitajske tegobe? Oni so dolgo časa vodili protekcionistično politiko, sedaj pa se jim to vrača kot bumerang. Da o kraji intelektualne lastnine raje ne govorim.
viljemmm
# 06.07.2018 ob 10:13
O zmagovalcu ni kaj dvomiti: Amerika. Vse drugo so mokre sanje.
Kazalo