Komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn in luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Foto: EPA
Komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn in luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Foto: EPA

To pomeni znižanje plač in zvišanje davkov.

Z ukrepom so se na ponedeljkovem srečanju v Bruslju strinjali finančni ministri držav z evrom, med njimi tudi Franc Križanič. Grčija odločitvi ni nasprotovala. Unija se želi tako zavarovati pred vnovičnim grškim prirejanjem fiskalnih podatkov. V preteklih letih je imela Grčija precej večji primanjkljaj, kot ga je prikazovala v podatkih, ki so bili posredovani Bruslju.

Zmanjšanje primanjkljaja za štiri odstotke
Grčija si je tako zadala cilj. Proračunski primanjkljaj, ki je za lani ocenjen na 12,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), bo zmanjšala za štiri odstotke. Prvi rok, do katerega bo Evropska komisija ocenila izvajanje zadanega cilja, bo 16. marca.

Če bi se zgodil črn scenarij in Grčiji ne bi uspelo zmanjšati proračunskega primanjkljaja, potem bo EU sprejel "odločne in usklajene ukrepe za ohranitev stabilnosti denarne unije", je dejal luksemburški premier Jean-Claude Juncker.

Constancia novi podpredsednik ECB-ja
Finančni ministri so prejeli tudi razrešnico za proračun EU-ja in za podpredsednika Evropske centralne banke po pričakovanju izvolili guverneraj portugalske centralne banke Vitorja Constancia, ki je na tem položaju nasledil Grka Lucasa Papadimosa. Constancia je pri imenovanju podprla tudi Slovenija.