Grčija je zaradi dolžniške krize maja lani od držav v območju evra in Mednarodnega denarnega sklada prejela 110 milijard evrov posojil. Vlada je bila zato prisiljena sprejeti številne varčevalne ukrepe, ki pa jim domača javnost močno nasprotuje. Foto: EPA
Grčija je zaradi dolžniške krize maja lani od držav v območju evra in Mednarodnega denarnega sklada prejela 110 milijard evrov posojil. Vlada je bila zato prisiljena sprejeti številne varčevalne ukrepe, ki pa jim domača javnost močno nasprotuje. Foto: EPA
Irska
Tudi Irska je prejela mednarodno finančno pomoč, zdaj pa bi rada enako popuščanje kot Grčija. Foto: EPA
Spet milijarde za Grčijo?

Še vedno odmeva skrivni sestanek finančnih ministrov nekaterih držav evroobmočja z vodilnimi finančniki Unije. Vse bolj se širijo namigi, da naj bi razpravljali tudi o možnosti izstopa Grčije iz evropskega monetarnega sistema, kar pa so sodelujoči na sestanku že zavrnili.

Uradno prestrukturiranju dolga niso naklonjeni
Tudi nemški borznik Oliver Roth pravi, da ni nobene koristi v morebitnem grškem izhodu iz območja evra, če ne bi obenem odpisali dele grškega dolga, prav prestrukturiranje dolga pa mora biti prvi korak v tej zgodbi, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Matjaž Trošt.

Dolg Grčije znaša kar 150 odstotkov njenega bruto domačega proizvoda in za poplačilo teh terjatev bo država zagotovo potrebovala pomoč. Uradno odpis dela dolga sicer ni mogoč, pa tudi politiki, najbolj v Nemčiji, zavračajo možnost, da bi bistveno spremenili pogoje, po katerih Grčija odplačuje svoje dolgove.

Nižja bonitetna ocena, ki se lahko še niža
A res je tudi, da je Grčija prestrukturiranje posojila marca že dosegla, zato so upravičena pričakovanja, da bo tudi tokrat tako. In prav temu so se uprli v eni vodilnih svetovnih bonitetnih agencij Standard & Poor's ter znižali oceno na dolgoročni in kratkoročni dolg Grčije - za dolgoročni dolg z BB- na B, za kratkoročni pa z B na C.

Tudi napovedi ostajajo negativne, kar pomeni, da bi lahko Standard & Poor's oceno Grčiji kmalu znova znižal. V agenciji so tudi povedali, da so se za zdajšnje znižanje ocene odločili zaradi omenjene vse večje verjetnosti, da bo morala Grčija prestrukturirati dolg do držav v območju evra in tudi dolg do zasebnih vlagateljev.

V Grčiji ogorčeni
V Atenah so zaradi znižanja ocene že izrazili ogorčenje. "Današnje znižanje bonitetne ocene Grčije agencije Standard & Poor's prihaja v času, ko ni bilo nobenih novih negativnih okoliščin ali odločitev, odkar je agencija pred dobrim mesecem dni zadnjič spremenila oceno, zato odločitev ni upravičena," pravijo na grškem finančnem ministrstvu. Ob tem so dodali, da bi morale odločitve bonitetne hiše temeljiti na objektivnih podatkih in realističnih ocenah stanja, "ne na govoricah, ki krožijo na trgih, in medijskih poročilih".

Podobne težave še na Irskem
Ob Grčiji je mednarodno finančno pomoč prejela tudi Irska, ki je zdaj v podobnem težavnem položaju. Njen dolg znaša približno 120 odstotkov BDP-ja, zato si tudi ona želi nižjih obrestnih mer, sploh ker so Grčiji evropski partnerji že popuščali. Evropska komisija je po poročanju dopisnika Trošta že dejala, da je temu naklonjena, a verjetno bodo to pogojevali z dvigom nizkih davkov za podjetja na Irskem.

Spet milijarde za Grčijo?