Tunizijski predsednik je v televizijskem govoru dejal, da je njegova država v vojni s terorizmom. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tunizijski predsednik je v televizijskem govoru dejal, da je njegova država v vojni s terorizmom. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tunis
Poostrena varnost pred parlamentom v Tunisu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Posnetek varnostne kamere
Posnetek varnostne kamere med napadom. Foto: Reuters

V napadu na muzej Bardo v tunizijski prestolnici so bili ubiti turisti iz Italije, Poljske, Francije, Španije, Avstralije, Japonske in Kolumbije ter trije Tunizijci, med njimi en policist. Ranjenih je bilo več kot 40 ljudi. Varnostne sile so ubile oba napadalca. Eden med njima, Jasine Labidi, je po pisanju BBC-ja stari znanec policije.

Napadalca sta v sredo začela streljati na turiste, ki so se pripeljali z avtobusom, in jih nato nagnala v notranjost muzeja. Po zadnjih podatkih naj bi najprej imela v načrtu napad na poslopje tunizijskega parlamenta, a so jima varnostniki to preprečili, zato sta se odločila napasti obiskovalce ene največjih znamenitosti v Tunisu, kjer so shranjene številne antične umetnine.

"Tunizijci moramo biti enotni"
Tunizijski predsednik je v televizijskem govoru dejal, da je njegova država v vojni s terorizmom. "Demokracija bo zmagala in preživela," je dejal Esebsi in dodal, da se bodo "brez milosti" uprli tej "pošastni manjšini".

Premier Habib Esid je dejal, da gre za kritičen trenutek v zgodovini države in prelomnico za prihodnost. "Vsi Tunizijci moramo biti enotni po tem napadu, s katerim so hoteli uničiti tunizijsko gospodarstvo," je dejal. Tunizija je bila zibelka arabske pomladi in je s politično tranzicijo, ki je bila končana z vzpostavitvijo novih oblasti pred nekaj meseci, postala zgled za druge države v soseščini, ki so bile priča ljudskim vstajam, a jih je nato zajel kaos.

V sredo zvečer so se številni Tunizijci zbrali na ulicah v središču prestolnice, da bi izrazili svoje zgražanje nad napadom. Številni so v rokah nosili tunizijske zastave in polagali sveče pred muzej. Varnostni svet ZN-a je v izjavi zapisal, da nobeno teroristično dejanje ne bo odvrnilo Tunizije s poti do demokracije.

Udarec za turizem
Napad bo zagotovo prizadel turistično industrijo, ki je že pred revoluciji pomenila pomemben vir državnih prihodkov, zdaj pa naj bi tlakovala pot do oživitve gospodarstva. Zdaj turizem obsega okoli sedem odstotkov bruto državnega prihodka (BDP).

Dva nemška turistična operaterja sta že sporočila, da bosta za nekaj dni prekinila organizacijo potovanj v tunizijska letovišča, medtem ko je največja evropska hotelska veriga Accor poostrila varnostne ukrepe v okolici svojih dveh hotelov v Tuniziji.

Varnostne skrbi v Tuniziji so se povečale v preteklih mesecih, ko je sosednja Libija s spopadi med rivalskimi milicami in pojavom Islamske države tudi na njenem ozemlju zdrsnila še globlje v nestabilnost, kar ogroža tudi njene sosede.

Tunizija po napadu obljublja boj proti terorizmu
Tunizija po napadu obljublja boj proti terorizmu