Grki letos pričakujejo 11 milijard evrov dohodka od turizma, kar pomeni, da turizem ostaja najpomembnejši dejavnik prihodka v grško blagajno. Foto: EPA
Grki letos pričakujejo 11 milijard evrov dohodka od turizma, kar pomeni, da turizem ostaja najpomembnejši dejavnik prihodka v grško blagajno. Foto: EPA

V Atenah so po mnenju Bruslja izvedli potrebne predhodne ukrepe, zeleno luč mora prižgati le še proračunski odbor nemškega parlamenta. Novo poročilo trojke o izvajanju programa je zadovoljivo, potrjuje pa, da bo Grčiji konec prihodnjega leta zmanjkalo nekaj milijard evrov.

Bruselj zadovoljen s fiskalno konsolidacijo
Zadnja odločitev grških oblasti, zaradi katere so Atene dlje, kot je bilo predvideno, čakale na štiri milijarde evrov evropske pomoči, zadeva javni sektor. Potem ko so v Grčiji od leta 2010 število uslužbencev že zmanjšali za 120.000, so morali po dogovoru s posojilodajalci prejšnji teden potrditi še dodatna pravila o premeščanju na nova delovna mesta. Do v programu zapisanega končnega cilja jih še vedno loči 30.000 mest.

Ko v Bruslju ocenjujejo izvajanje programa, so še najbolj zadovoljni s fiskalno konsolidacijo. Strukturno ravnotežje grškega proračuna se je od začetka programa izboljšalo za 13 odstotkov, največ med članicami Unije. Med tveganji izpostavljajo zdravstvo in prenizke davčne prilive. Previsokih izdatkov pri diagnostiki in v zasebnih klinikah se bo vlada lotila s svežnjem 20 ukrepov, davke pa bo skušala zbrati z pospešeno uvedbo davka na luksuz in takse na priveze domačih ladij.

Obeta se odlična turistična sezona
Kljub odstopanju pa je trojka prižgala zeleno luč za začasno znižanje DDV-ja na hrano v restavracijah. Tudi zaradi odlične turistične sezone so namreč po mnenju Bruslja gospodarske napovedi še veljavne - letos še krčenje gospodarstva, prihodnje leto vendarle šibka rast. Pri privatizaciji je slika mešana - ponekod napredek, drugod zastoj. Komisija pri tem izpostavlja predvsem neuspešno prodajo plinske družbe.

Ne glede na to pa viri pri komisiji priznavajo, da bo Grčiji konec prihodnjega leta za financiranje vseh obveznosti zmanjkalo 3,8 milijarde evrov. To po menju bruseljskih virov ni veliko in v najboljšem primeru bo država takrat lahko s kratkoročnimi menicami že sama zbrala denar na trgu.