Hrvaška in BiH morata rešiti še četrtino vprašanj. Foto: EPA
Hrvaška in BiH morata rešiti še četrtino vprašanj. Foto: EPA
Naslednje tristransko srečanje bo v Bruslju na začetku decembra. Foto: EPA

Vprašanje trajne povezave hrvaškega ozemlja pri Neumu je še odprto, je po sestanku povedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

EU-ju je v interesu dobro varovana in urejena meja, saj bo po pridružitvi Hrvaške to zunanja meja Unije, ki bo še toliko pomembnejša po vstopu slovenske sosede v schengenski prostor brez nadzora na notranjih mejah.

Ena najbolj problematičnih točk je Neum, ki je za BiH edina povezava z Jadranskim morjem in deli Hrvaško na dva dela. Hrvaška vlada želi oba dela povezati z mostom proti Pelješcu, ki ga želi financirati z evropskimi sredstvi. V Sarajevu pa rešitev tega vprašanja povezujejo z ureditvijo prehoda od pristanišča Ploče do BiH-a.

V Komisiji so se seznanili z interesi Hrvaške in BiH-a na območju Neuma in pristanišča Ploče ter spomnili na pomen popolnega spoštovanja pravnega reda EU-ja na prihodnji zunanji meji Unije.

Kratkoročna rešitev za Neum
V pogovorih je sodelovalo kar pet komisarjev - poleg komisarja za širitev Štefana Füleja še komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, komisar za promet Siim Kallas, komisar za regionalno politiko Johannes Hahn ter komisar za zdravje in zaščito potrošnikov John Dalli.

Poleg kratkoročne rešitve prehoda čez Neum, ki je bila dogovorjena že v pogajanjih Hrvaške z EU-jem, srednjeročnega vprašanja povezave hrvaškega ozemlja, ki ga Neum deli na dva dela, in prehoda od Ploč na Hrvaškem do BiH-a so bila v ospredju še vprašanja, povezana s prevozom živine ter sadja in zelenjave čez mejo, pri čemer je ključno spoštovanje veterinarskih in fitosanitarnih pravil EU-ja.

Hrvaška ministrica je poudarila, da so se danes dogovorili, da bodo za prevoz blaga čez Neum veljala enaka merila kot za prevoz blaga od Ploč do BiH-a.

Zunanji minister BiH-a Zdravko Lagumdžija pa je izpostavil, da je za njegovo državo ključno, da bo lahko čez Ploče uvažala in izvažala na način, ki bo to pristanišče odprl za gospodarstvo BiH-a, da povezava hrvaškega ozemlja pri Neumu ne sme pomeniti ločitve BiH-a od EU-ja ter da BiH želi dostop do odprtega morja.

Ostaja še četrtina
Lagumdžija verjame, da je to vprašanje mogoče rešiti, saj je danes v Bruslju videl "veliko mero politične dobre volje" na vseh treh straneh. "Najprej smo bili mi mi in oni oni, na koncu smo bili vsi mi," je ponazoril uspešno iskanje konsenza. "EU je velika ideja, a tudi velika birokracija," je še dodal.

O četrtini vprašanj, ki še niso dogovorjena, sta bila ministra redkobesedna. "Birokrati bodo bolje povedali. Ne gre za to, da 25 odstotkov ni dogovorjenih, temveč so še odprti. Mi pa zamujamo na letalo," je odgovoril na vprašanje, o katerih vprašanjih še ni dogovora. Pusićeva je potrdila, da bo študija izvedljivosti za povezavo hrvaškega ozemlja pri Neumu, pri kateri bo sodeloval tudi BiH, opravljena z evropskim denarjem. Preučile se bodo različne možnosti in primerjali stroške. "Ne gre za osamitev BiH-a, ampak za spoštovanje standardov EU-ja," je poudarila.

Tudi v Komisiji so pojasnili, da se bodo s študijo izvedljivosti ocenile različne možnosti, vključno z zaprtim cestnim koridorjem ter trajektom in mostom s ciljem zanesljive in trajne povezave med območjem Dubrovnika in severozahodom Hrvaške. Naslednje tristransko srečanje bo v Bruslju na začetku decembra.