Hrvaška si želi pogajanja z EU-jem skleniti do konca madžarskega predsedovanja EU-ju junija leta 2001. Foto: EPA
Hrvaška si želi pogajanja z EU-jem skleniti do konca madžarskega predsedovanja EU-ju junija leta 2001. Foto: EPA

Na medvladni konferenci v Bruslju je Hrvaška zaprla poglavje pravica, svoboda in varnost, poglavje okolje in poglavje zunanja, obrambna in varnostna politika.

"Hrvaška je naredila velik napredek. Leto 2010 je bilo impresivno. Hrvaška je zaprla enajst poglavij," je našo južno sosedo pohvalil evropski komisar za širitev Štefan Füle in dodal, da je bil storjen napredek tudi pri preostalih odprtih poglavij, kar je po njegovih besedah dober temelj za njihovo zapiranje v prihodnjih mesecih.

"To kaže na odločnost hrvaških oblasti, da bodo nadaljevale reforme," je dejal Füle, medtem ko je belgijski zunanji minister Steven Vanackere dejal, da je zdaj mogoče reči, da je "sklenitev pogajanj blizu".

Najtežje šele prihaja
Hrvaška računa, da bo pogajanja končala v prvi polovici prihodnjega leta, saj mora zapreti še sedem poglavij, od katerih se pri enem ne pogaja. Med preostalimi poglavji sta sicer še dve, ki veljata za najtežja, in to sta poglavje o konkurenci, kamor sodi vprašanje ladjedelnic, in poglavje o pravosodju, ki velja za "poglavje vseh poglavij".

Hrvaška bo svoja prizadevanja najbolj usmerila prav v izpolnjevanje meril za zapiranje omenjenih dveh poglavij, je dejal hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, ki je vodil hrvaško delegacijo na medvladni konferenci v Bruslju.

Jandroković je znova potrdil pripravljenost Hrvaške za nadaljevanje prestrukturiranja ladjedelnic, izvajanje pravosodnih reform, boj proti korupciji na vseh ravneh in polno sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.