De Ruyt je izrazil prepričanje belgijskega predsedstva, da je treba ohraniti širitveni zagon, saj sicer Balkan ne bo stabilen. Foto: EPA
De Ruyt je izrazil prepričanje belgijskega predsedstva, da je treba ohraniti širitveni zagon, saj sicer Balkan ne bo stabilen. Foto: EPA

Jean de Ruyt je poudaril, da Hrvaška v pogajanjih napreduje zelo dobro. Dodal je, da je zelo optimističen, ker je težava s Slovenijo rešena in ni več veliko ovir na poti. Veleposlanik je ob tem opozoril na "slavno poglavje" o pravosodju, ki ga je po njegovih besedah treba "odpreti in zapreti na ustrezen način".

De Ruyt je izrazil upanje, da bodo do konca leta sprejete glavne odločitve glede vseh poglavij v pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo in da bo vidna "svetloba na koncu predora". To naj bi bil datum za podpis pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem. Po mnenju veleposlanika je opredelitev tega datuma zelo pomemben signal za celotno regijo.

S tem bodo vse druge države v regiji, ki so na poti v EU, vedele, da EU misli resno in da je pristop k Uniji še mogoč, je dejal de Ruyt ob predstavitvi prednostnih nalog belgijskega predsedstva v drugi polovici letošnjega leta.

Kosorjeva optimistična
Po pogovorih s predsednikom EU-ja Hermanom Van Rompuyem v Bruslju je hrvaška premierka Jadranka Kosor izrazila pričakovanje, da bo do konca španskega predsedovanja Uniji, torej do konca tega meseca, Hrvaška odprla še preostala tri poglavja v pogajanjih z EU-jem, saj so po mnenju Hrvaške za to izpolnjeni vsi pogoji. V povezavi s poglavjem o zunanji politiki je dejala, da so po referendumu v Sloveniji odpravljene vse ovire.