Arbitražno sodišče bo določilo mejo na kopnem in morju. Foto: BoBo
Arbitražno sodišče bo določilo mejo na kopnem in morju. Foto: BoBo

S tem je končan postopek izbire petčlanskega arbitražnega sodišča.

Slovensko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so prejeli noto, v kateri je o tej izbiri hrvaški premier Zoran Milanović uradno obvestil slovenskega premierja, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja.

Slovenija je že v ponedeljek Bruslju in Hrvaški sporočila ime svojega arbitra Jerneja Sekolca, sicer podpredsednika londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in člana stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.

Državi sta se s pomočjo seznama Evropske komisije že 17. januarja dogovorili o predsedniku in dveh članih arbitražnega sodišča. Predsednik sodišča bo Francoz Gilbert Guillaume, člana pa Nemec Bruno Simma in Britanec Vaughan Lowe.

S tem je končan postopek izbire petčlanskega arbitražnega sodišča, ki bo na podlagi utemeljitev obeh strani odločalo o meji med državama. V arbitražnem sporazumu obstaja tudi možnost, da državi v 30 dneh po uradni seznanitvi z nacionalnim arbitrom izpodbijata imenovanje.

Pavliha za izločitev Vukasa
Profesor mednarodnega prava Marko Pavliha je pred kratkim pozval Slovenijo, naj zaradi pristranskosti zahteva izločitev Vukasa, a ni znano, kako se bo Ljubljana odločila.

V odzivu na poziv Pavlihe je sicer MZZ pred dnevi sporočil, da bo Slovenija po uradnem imenovanju Vukasa skrbno ocenila morebitne razloge in posledice zahteve po izločitvi ter na podlagi te ocene tudi sprejela najboljšo rešitev.

Dodali so še, da zunanje ministrstvo dobro pozna stališča hrvaških mednarodnih pravnikov do slovensko-hrvaškega mejnega vprašanja, kar bo tudi pomemben dejavnik pri sprejemanju končne odločitve.