Gordan Jandroković in Samuel Žbogar sta optimistična. Vsa odprta vprašanja naj bi državi rešili do sredine prihodnjega leta. Foto: Reuters
Gordan Jandroković in Samuel Žbogar sta optimistična. Vsa odprta vprašanja naj bi državi rešili do sredine prihodnjega leta. Foto: Reuters

Prvi slovenski diplomat Samuel Žbogar je ob robu srečanja zunanjih ministrov v Bruslju izrazil mnenje, da bo Slovenija odprta vprašanja s sosedo rešila v roku, v katerem Hrvaška načrtuje konec pristopnih pogajanj z EU-jem, torej do sredine prihodnjega leta. Čeprav so bila taka srečanja na ravni EU-ja pogosto tudi priložnost za pogovore o dvostranskih vprašanjih, pa tokrat tovrstnih pogovorov ni bilo.

Prihodnji teden sestanek mešanih komisij Slovenije in Hrvaške
S hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem sta samo pojasnila, da se prihodnji teden sestaneta predsedujoča mešani komisiji za reševanje odprtih vprašanj med državama. "Z Gordanom sva se na kratko pogovorila o tem, kakšno je stanje, in z veseljem ugotovila, da se prihodnji teden dobita sopredsedujoča komisiji," je dejal Žbogar.

Bo vprašanje ratifikacijskih listin arbitraže že dobilo odgovor?
Hrvaška in Slovenija bosta na tem sestanku po njegovih besedah poskušali razrešiti tudi vprašanje izmenjave ratifikacijskih listin arbitražnega sporazuma. Ali bo to vprašanje dejansko razrešeno, še ni mogel napovedati.

Jandroković o vstopu Hrvaške v EU: Smo v sklepni fazi pogajanj
V pričakovanju sestanka je Jandroković poudaril, da se Slovenija in Hrvaška še naprej pogovarjata v "prijateljskem in evropskem duhu". "Verjamemo, da bomo vsa odprta vprašanja, tudi vprašanje Ljubljanske banke, rešili v obojestransko zadovoljstvo," je dejal. Prepričan je, da bo Hrvaška pristopna pogajanja končala do srede prihodnjega leta. "Očitno je, da Hrvaška teče zadnje metre. Smo v sklepni fazi pogajanj in z vso pravico pričakujemo, da jih bomo končali v prvi polovici prihodnjega leta," je dejal.

Minister Žbogar je na vprašanje, ali je glede na odprta vprašanja med državama ta rok realen, odgovoril, da se ta vprašanja rešujejo in da "časovnica, ki jo Hrvaška postavlja sama zase, sovpada s časovnico, v kateri predvidevamo rešitev odprtih vprašanj".