Irska centralna banka opozarja, da bi imela nedokapitalizacija banke hude posledice za celotno irsko gospodarstvo. Foto: EPA
Irska centralna banka opozarja, da bi imela nedokapitalizacija banke hude posledice za celotno irsko gospodarstvo. Foto: EPA
Evro
Irski finančni minister je obljubil, da bo novembra predstavil štiriletni načrt za zmanjšanje irskega primanjkljaja. Foto: EPA
Irska
Se lahko na Irskem ponovi grška zgodba? Foto: EPA
Irska pred bankrotom

Irska, ki je v Evropski uniji več let veljala za zgodbo v uspehu in se je kot prva članica evrskega območja lotila ostrih varčevalnih ukrepov, bo za dokapitalizacijo banke Anglo Irish Bank potrebovala 34 milijard evrov, kar bo proračunski primanjkljaj države dvignilo na 32 odstotkov BDP-ja. Nekateri strokovnjaki se bojijo, da se bo na Irskem ponovila grška zgodba, irska vlada pa obljublja, da se bodo uspešno rešili.

Na pomoč bo morala vlada v Dublinu priskočiti tudi drugi največji irski banki Allied Irish Bank, za dokapitalizacijo le-te pa bi potrebovali pet milijard evrov.

Vlada v Dublinu bo danes uradno napovedala, da potrebuje denar za dokapitalizacijo obeh bank, kar jo bo po vsej verjetnosti prisililo k novim varčevalnim ukrepom. Kot poroča Daily Telegraph, so irske potrebe po vsej Evropi sprožile preplah, saj se vlagatelji bojijo, koliko bodo znašali stoški posojila in kako sposobna je vlada, da sprejme potrebne varčevalne ukrepe.

Novembra nov načrt za zmanjšanje primanjkljaja
Finančni minister Brian Lenihan, ki je opozarjal, da bi propad banke Anglo Irish Bank lahko škodoval celotni državi, je dejal, da bo moral Dublin stroške za proračun leta 2011 zmanjšati za veliko več kot le napovedane tri milijarde evrov. Ob tem je napovedal tudi, da bo novembra predstavil štiriletni načrt, kako bodo do leta 2014 primanjkljaj spravili pod tri odstotke BDP-ja. "Želim poudariti, da ostaja Irska zavezana načrtu, da bodo proračunski primanjkljaj do leta 2014 spravili pot tri odstotke BDP-ja," je bil odločen Lenihan.

Evropski uradniki so pritisnili na Dublin, da mora izoblikovati natančen načrt, kako se bo spopadel s svojim proračunskim primanjkljajem, ki je največji v evrski skupini. Vlada pa upa, da bodo skrbi vlagateljev manjše, zdaj ko so zaprosili za pomoč pri dokapitaizaciji banke in ko so obljubili nove ostre varčevalne ukrepe, s katerimi naj bi uredili svoje javne finance.

Bo Irski uspelo obrniti krivuljo navzgor?
"Današnja objava je irski bančni sistem pripeljala bližje prestrukturiranju, kar je nujno potrebno za popolno gospodarsko okrevanje," je povedal Partick Honohan, guverner irske centralne banke. "Cena dokapitalizacije, 30 milijard evrov, je zelo podobna letnem znesku davkov na Irskem," je povedala analitičarka Jane Foley, ki je dodala še, da ni recepta za hitro okrevanje irskega finančnega sistema, ampak da bo treba iti korak za korakom.

Bonitetna hiša Standard & Poor’s, ki je irsko bonitetno oceno znižala avgusta, je ocenila, da bi lahko reševanje banke Anglo Irish stalo 35 milijard evrov. Ob tem je opozorila, da bo spremljala "gibanje" irskega dolga in da bo morda še dodatno znižala bonitetno oceno.

Španija z nižjo bonitetno oceno
Medtem je ena vodilnih svetovnih bonitetnih agencij Moody's danes znižala bonitetno oceno za dolgoročni državni dolg Španije z Aaa na Aa1. Španija je tako izgubila najvišjo mogočo bonitetno oceno za državni dolg, Moody's pa med razlogi navaja predvsem pričakovano šibko rast v naslednjih letih in vse bolj pešajočo javnofinančno moč države.

Moody's je z današnjo odločitvijo končal dva meseca trajajočo revizijo španske bonitetne ocene in se tako pridružil bonitetni agenciji Standard & Poor's, ki je že aprila znižala bonitetno oceno za dolgoročni državni dolg Španije z AA+ na AA.

Irska pred bankrotom