Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.3 od 84 glasov Ocenite to novico!
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan je zažugal Evropski uniji. Foto: Reuters
Sebastian Kurz
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz pravi, da bi moral biti dogovor s Turčijo le načrt B. Foto: EPA
VIDEO
Erdoganove grožnje EU-ju

Dodaj v

Jezni Erdogan grozi EU-ju z odprtjem meje za prebežnike

Kurz: Dogovor s Turčijo zgolj načrt B
25. november 2016 ob 10:58,
zadnji poseg: 25. november 2016 ob 16:09
Carigrad - MMC RTV SLO, STA

Potem ko je Evropski parlament podprl prekinitev pristopnih pogajanj Evropske unije s Turčijo, je Recep Tayyip Erdogan zagrozil z odprtjem turških meja za prebežnike.

Evropski parlament je prekinitev sicer podprl z nezavezujočo resolucijo. "Poslušajte me. Če boste šli še dlje, se bodo meje odprle. Imejte to v mislih," je Erdogan v govoru v Carigradu sporočil Bruslju. EU in Turčija sta marca s sporazumom uspešno zajezila balkansko pot več sto tisoč prebežnikov čez Egejsko morje proti zahodnim državam Evropske unije.

Ankara: EU ne izpolnjuje določil iz sporazuma
Po julijskem poskusu državnega udara v Turčiji in po obsežnih čistkah, ki so sledile, so se v EU-ju okrepili pozivi, da bi se morala pristopna pogajanja med Unijo in Ankare zaradi nedemokratičnih procesov v Turčiji prekiniti. To je v četrtek z resolucijo podprl tudi Evropski parlament.

Erdogan in drugi predstavniki vlade v Ankari so sicer že večkrat zagrozili z odpravo marčevskega sporazuma o preprečevanju prebežnikom, da iz Turčije pridejo v EU, ker da EU ne izpolnjuje tudi drugih določil iz tega sporazuma - od zagotavljanja obljubljenega denarja za oskrbo beguncev v Turčiji do neizpolnitve obljube o odpravi vizumov za turške državljane. V Bruslju so na drugi strani Ankaro vseskozi opozarjali, da mora izpolniti še kakšne druge pogoje, da bi se to zgodilo.

Komisija se ne odziva na "hipotetične scenarije"
V odzivu na Erdoganove grožnje je Evropska komisija sporočila, da ne bo komentirala "izjav o hipotetičnih scenarijih". Glavni govorec komisije Margaritis Schinas je dejal, da je EU v celoti zavezan izvajanju marčevskega dogovora s Turčijo, ki ga razume kot pogodbo vzajemnega zaupanja in vzajemnega zagotavljanja rezultatov.

V komisiji so napovedali, da bo prihodnjo sredo v Bruslju turški minister za evropske zadeve Ömer Celik, ki se bo sestal s podpredsednikom komisije Fransom Timmermansom in evropskim komisarjem za migracije Dimitrisom Avramopulosom.

Grožnje ne vodijo nikamor
Na Erdoganove grožnje se je odzval tudi Berlin. Tiskovna predstavnica nemške kanclerke Angele Merkel je dejala, da grožnje ne vodijo nikamor. "Dogovor med Turčijo in EU-jem je po našem mnenju skupen uspeh, nadaljevanje tega dogovora pa je v interesu vseh deležnikov," je dejala predstavnica Merklove Ulrike Demmer. Na nemškem zunanjem ministrstvu so medtem poudarili, da ima vlada v Berlinu še vedno interes za tesno sodelovanje s Turčijo. Kritike, ki se jih izreka, na primer glede medijske svobode, ne spreminjajo dejstva, da si v Berlinu še naprej želijo dialoga, so dodali.

Kurz: Dogovor s Turčijo zgolj načrt B
Zunanji minister Avstrije Sebastian Kurz, ki se sicer kot edina članica EU-ja zavzema za prekinitev pristopnih pogajanj z Ankaro, je poudaril, da se Evropa ne sme pustiti izsiljevati in da mora biti samostojno sposobna zavarovati svoje meje. Kdor se zanaša zgolj na dogovor o migracijah, bo kmalu sam osamljen, je v sporočilu navedel Kurz. Po njegovem mnenju bi bilo napačno, da bi vodstvo EU-ja zaradi takšnih groženj ignoriralo jasno izraženo stališče Evropskega parlamenta proti nepremišljenemu nadaljevanju pristopnih pogajanj.

Dogovor s Turčijo je imel vedno dva pogoja - liberalizacijo vizumskega režima in pospešitev pristopnih pogajanj, je spomnil Kurz in nato poudaril, da je bilo vedno jasno, "da tega ne bomo mogli izpolniti". Povedal je še, da je sam vedno vztrajal, da je lahko dogovor s Turčijo zgolj "načrt B". "Načrt A mora biti lastno varovanje zunanje meje po avstralskem zgledu. Ne dobesedno avstralski model, temveč njegovo temeljno načelo. To je, da ilegalni vstop ni več povezan z vozovnico do Srednje Evrope. Vsakomur mora biti jasno, da bo, če se bo ilegalno podal na pot, ustavljen in zadržan v sprejemnem centru na zunanji meji EU-ja, kjer bo človeka dostojno oskrbljen in kjer se mu bo organizirala pot nazaj," je dodal vodja avstrijske diplomacije.

Brglez zaskrbljen nad razvojem odnosov
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je zaskrbljen nad razvojem odnosov med EU-jem in Turčijo. Upa, da bo razum prevladal nad čustvi in da se bodo čustva obeh strani spoštovala. Tudi Slovenija se mora po njegovem mnenju pripraviti razumno. "Razumno je treba sprejemati potrebne ukrepe, načrtovati vse možne scenarije in biti nanje pripravljen."

T. J., B .V.
Prijavi napako
Komentarji
Atrumpcard
# 25.11.2016 ob 11:01
Zato pa je treba evropo zapreti za migrante.
Baba Tečna
# 25.11.2016 ob 11:06
Ko bo ta diktator padel se bo morda v arabskem svetu res začela pomlad.
skera
# 25.11.2016 ob 11:07
Vojsko na meje, diktatorja pa osamit in izolirat.
pobrisan
# 25.11.2016 ob 11:06
Naj EU omeni gospodarske sankcije proti Turčiji.

Ps.: Se vlada pripravlja na obrambo meje? Ali samo iščejo nastanitvene zmožnosti? Avstrija bo zaprla mejo.....
pašeresje
# 25.11.2016 ob 11:06
In naši Merkel-Soros-Kalergijevci bodo pač nemo gledali, kako brez orožja okupirajo Evropo, celino naših prednikov, a ne več naših otrok?

Zakaj sploh imamo to EU? Da deluje proti Evropejcem?!?
Tetameta
# 25.11.2016 ob 11:11
Ma, je EU smotana, če se pusti takole izsiljevat enemu sultanu... Namesto da bi EU rekla, da če pride še en ilegalec iz Turčije v Grčijo, bodo padle gospodarske sankcije in za članstvo v EU lahko zaprosijo naslednjič čez 1000 let...
Sussudio
# 25.11.2016 ob 11:07
Če bi EU bila kaj vredna bi postavila vojsko na mejo med Grčijo in Turčijo in bi nihče ne prestopil meje.
Ampak ne, več davkoplačevalskega denarja se po EU pobere, če se gradi ograje med državami članicami, če se z ladjami rešuje pribežnike 1km od afriške obale... na koncu pa imamo priseljence po celi EU. Nova poceni delovna sila in bodoči novi volilci določenih političnih strank.
gesan
# 25.11.2016 ob 11:08
In zdaj mu bodo spet stisnili kakšno milijardo ali njih več, da jih bo strpal v privatne žepe in bodo s tem dosegli, da ne bo tečen naslednje leto dni.
vidaest
# 25.11.2016 ob 11:08
EU mu bo dala še 3 milijarde, da tega ne bo storil. Vsaj ne do 1.1. ko v Evropi poteka praznično veselje.
gre888
# 25.11.2016 ob 11:15
Gospoda je treba popolnoma tudi ekonomsko izolirat, potem pa naj izvaža svoje napredne ideje med svoje somišljenike izven Evrope.
endrug
# 25.11.2016 ob 11:20
Pa naj potem zaprejo gospodarsko mejo. Tudi Putinu je nekaj grozil, potem pa se je po kolenih priplazil do njega.
Kekec99
# 25.11.2016 ob 11:10
Grožnja Erdogana EU-ju z odprtjem meje za prebežnike

EU pošlje vojsko da zaščiti grško mejo, zelo enostavno in tudi ceneje kot dosedanja praksa.
acMilan
# 25.11.2016 ob 11:09
Tam pri Grčiji bi moral Trump delat zid... Tak kot je bil pred Trojo...
cerebro
# 25.11.2016 ob 12:00
Kmalu bo leto 2017 in znova nam grozijo turški vpadi.
V 15. in 16. stoletju smo smeli braniti svoje ozemlje.
Gravesen
# 25.11.2016 ob 11:12
Ta je falil zgodovinsko obdobje, rodit bi se mogu vsaj 500let prej!
v.t.
# 25.11.2016 ob 11:24
http://www.liveleak.com/view?i=afa_14800
09198

ne se sekirat...že prihajajo...in to brez da bi jih spustili Turki...
In Hrvati na meji s Srbijo ne delajo NIČ...in migranti prosto prestopajo mejo...kmalu jih bo 35.000...in 350.000...In jasno: na Hrvaškem ne bodo ostali.
Zdaj je tudi jasno, zakaj histerija okoli prebežniških centrov...
bob
# 25.11.2016 ob 12:05
Meje zapret, Turčijo osamit dokler diktator ne pade. TURČIJA NIMA KAJ IZKATI V EU.
A6
# 25.11.2016 ob 12:02
Naj jih odpre. Važno, da jih Evropa zapre.
garipul
# 25.11.2016 ob 11:08
Napravi to Erdogan, da se enkrat neha s tem izsiljevanjem Evrope. Merklova ti bo hvaležna.
grafikon
# 25.11.2016 ob 11:22
1. Erdogan rabi te prebežnike tudi za doseganje svojih političnih ciljev, kvazi teroristi itd.
2. EU maha dol če Turčija odpre meje, itak nasrkal bo balkan, do Nemčije bo Avstrija lepo zaprla meje in je vsem jasno kje smo, na "sončni" strani Alp.
3. Slovenija bi tukaj MORALA sodelovati z vsemi državami zahodnega balkana, da se okrepi skupno varovanje zunanjih mej, v tem primeru vsaka država (SI, HR, BiH, SRB, CG, HUN, SK in CZ) pošljejo neko število policajev ali vojakov na mejo z Bulgarijo. Napredna EU pa naj poskrbi za Grčijo.
4. Strogo bo treba ločiti begunce od migrantov, debakla kot je bil prvič ne smemo ponoviti, človekove pravice ... prvo naše pravice, potem pravice prišlekov.
5. Bojim se pa da tukaj ljudje v sebi kuhajo kar močna čustva in tole v kolikor bo politika spet "pametna" in odprla neko begunsko pot, se zna zgoditi res kakšen scenarij za katerega je trenirala vojska ko je varovala to begunsko pot. In še beseda o tem, po zakonu je SV ... PREPOVEDANO ... posredovati kot Policija znotraj republike Slovenije. Ta zakon še vedno velja. Sodelujejo lahko samo v huminitarni kapaciteti; logistika, saniteta, reševanje človeških življenj.

Tukaj bo moral Cerar dobro premisliti kako se bo odločil ker če mu še ni jasno, ga volimo mi ne ljudje v Bruslju.
royayers
# 25.11.2016 ob 11:23
Poslušaj Ti diktator. Če bo EU popustila tvoji norosti, bodo državljani pokazali sredinec na referendumu, kjer bomo gladko zavrnili vstop diktature v EU. Lahko ti groziš, lahko govoriš, ampak zadeva je sila enostavna, Turčija nima kaj delat v EU....
bud00
# 25.11.2016 ob 11:12
Bo EU Trumpa in njegov zdi potrebovala, ni druge.
K_ris
# 25.11.2016 ob 11:25
Če bo padel dogovor s Turčijo, bo EU (vključno s Slovenijo) zopet preplavljenja s prebežniki, Kot sem večkrat napisal že lansko zimo, ograje ne bodo zadržale mase, ki je že na poti in ki vedno znova dobiva nove okrepitve. Ko se bo ob ograji nabrala dovolj velika množica, bo ograja popustila. To je enako, kot da bi želel z jezom ustaviti (in ne le nadzirati) tok reke.
CtrlDelete
# 25.11.2016 ob 12:11
No, zdaj pa ne bom več kupila Beko sušilca, ker je Turški. Ne bo več turizma, trgovine.....
frgo
# 25.11.2016 ob 11:23
zadnjih 700 let imamo probleme z njimi jih bomo imeli tudi naslednjih 700

rešitev je enostavna
fantomatic
# 25.11.2016 ob 11:22
Takšno podlo razmišljanje ti pove, da nikoli v zgodovini ne smejo tile pajaci v EU!
Čez vso zgodovino smo se jih branili, še do Maribora so prišli, sedaj jih pa vabimo v EU.
Narobe svet. Postaviti zid, zaostriti pogoje za njihove vize itd. to so potrebni ukrepi tem pajacom.
internazionale
# 25.11.2016 ob 11:12
To bi bila grožnja v veter, če bi bila EU sposobna zapreti meje.

žal ni.
brain2k
# 25.11.2016 ob 11:20
EU bi morala okoli Turčije zgraditi visok zid - financirala pa bi ga Turčija.
Lord Vader9
# 25.11.2016 ob 11:39
''Karizmatičnega'' Ciprasa je treba zamenjati s kakšnim Orbanom in bo problem rešen!
Ales505
# 25.11.2016 ob 11:37
spet rabi dnar. In ga bo seveda spet dobil.
steinz
# 25.11.2016 ob 11:16
Lepa zarota proti Evropi, a sta se to dogovarjala Putin in Erdo pred tedni na srečanju? Rusija bo s svojim razbijanjem pognala še več migrantov proti Evropi, sultan Erdogan pa jim bo pomagal priti do Grčije in naprej?
jarovit
# 25.11.2016 ob 11:55
Jezni Erdogan grozi EU-ju z odprtjem meje za prebežnike
---------------------------
Dokler EU sama ne bo poskrbela zase in naredila sama tisto kar bi morala, izsiljevanja ne bo nikoli konec.
bebest
# 25.11.2016 ob 11:42
Ali je res tako težko narediti odmevno medijsko kampanjo
v stilu Avstralije in obvestiti goste v stilu:

"Prebežnik se lahko registira na zato predvidenih točkah
(mejna kontrola itd. in lepo počaka na odobritev prošnje).
Kdor pa bo katerikoli mejo članice

prestopil ilegalno bo dobil DOSMRTNO prepoved
ne le bivanja ampak tudi VSTOPA na ozemlje EU?"

Ampak to je očitno trenutni nomenklaturi pretežko
narediti, tako da ni čudno, da se bodo v Bruslju
spet presenečeni čudili,

ko bo v Franciji na volitvah zmagala gospa Marie...
Janez23
# 25.11.2016 ob 16:07
Pa naj Erdo pošlje teh 2,5 miljona migrantov, jih bomo z veseljem sprejeli in hkrati vrnili 12 miljonov Turkov, ki so že v Evropi. Evropa potem uvede gospodarske sankcije, jo vrže iz Nata, pa bomo videli kdo bo potem cvilil.
anny22
# 25.11.2016 ob 11:54
Ne bi tiste tri milijarde dali vojski in varnostnim službam na meji? EU direktno financira diktatorski režim.
Binder Dandet
# 25.11.2016 ob 11:20
Grozi torej z neupoštevanjem mednarodne (in verjetno tudi domače) zakonodaje.
paver
# 26.11.2016 ob 11:07
Spet bomo nasrkali kot stoletja nazaj. Elita se je zaprla v gradove rajo pa pustila v nemilost Turkom. Zgleda da se zgodovina ponavlja.
ajvard
# 25.11.2016 ob 13:34
Slovenija varuje zunanjo Šengensko mejo.
in naj resno pristopi k temu delu. in naj pozove ostale članice EU-ja, da ji pri tem pomagajo.

Slovenija nima časa čakati na razna politična kupčkanja, temveč mora k problemu pristopiti tako, kot se zagre.

v kolikor Slovenija ne uspe zaščititi meje, naj odstopi vlada.
ker varovanje meje je njena dolžnost, ne pa nekaj, o čemer se lahko pogajamo.
Drncl
# 25.11.2016 ob 11:31
Naj jih odpre, mi pa jih zapremo. V čem je tu problem?
jsp
# 25.11.2016 ob 11:26
Erdogan migrante brez večjih težav zadržuje na svojem ozemlju, vsemogočna Evropa pa jih ni sposobna ustavit. Za takšne kot je ta potuhnjenec obstaja samo trda roka, kot npr. Putin, ki ga je z sankcijami prisilil, da se mu je pohlevno opravičil in ponudil odškodnino za sestreljeno letalo. Sam pa mislim, da ob vsej "nesposobnosti" evropskih voditeljev (prej nekakšnim interesom), kljub temu bolje, da jih sultan odpre meje kot pa jih dobimo legalno v paketu z Turki v Evropski uniji.
Neljuba resnica
# 25.11.2016 ob 11:22
Temu Sultanu se pusti izsiljevati celi svet. Le poglejte ga, v očeh se mu vidi, da mu življenja ne pomenijo nič v primerjavi z močjo oblasti. Grožnja na grožnjo., kdo ga bo pa gledal še tolko časa?
Sci-fi
# 25.11.2016 ob 14:46
Bravo Kurz!!
ponosnikmet
# 25.11.2016 ob 14:38
Bo treba les za kresove zbirat
divacvlade
# 25.11.2016 ob 11:15
sej zato že 500 let zaostajajo za razvitim svetom. Z Erdoganom dodajajo dodatnih 20.
pipolin
# 25.11.2016 ob 20:44
Ce bi imel bruseljski rezim kahonas. Bi takoj dal turciji gospodarske sankcije
pašeresje
# 25.11.2016 ob 16:15
dejstvo je, da je naše vodstvo ali nesposobno ali pa prodano

mislim, da bolj slednje

v vsakem primeru bi morali odgovarjati za masovno tihotapljenje ilegalcev na sodišču in biti seveda nemudoma zamenjani
zzzblj
# 25.11.2016 ob 15:46
Erdogan, malo pazi. Tvoja mamica Hillary je popušila, tako da na drugi strani Atlantika nimaš več potuhe. Tudi v največjih članicah EU se obetajo politične spremembe, novi voditelji te bodo odpikali. Kitajci in Indijci itak sovražijo muslimane iz dna duše. Putin tudi ni po župi priplaval, da bi paktiral z nekom, ki ga vsi sovražijo. Bližnji vzhod pa itak goji zgodovinske zamere do Turkov, ki se zadnja leta le še potencirajo. Vse bolj sem prepričan, da bo tale pajac končal na grozljiv, mučen način. Čeprav je osovražen po vsem svetu in pri 95 % svetovnih voditeljev, mu bo sodbo pisalo turško ljudstvo samo.
Lord Vader9
# 25.11.2016 ob 14:30
Edino upanje za EU je Marie LePen!!!
severnik
# 25.11.2016 ob 12:15
Jezni Erdogan grozi EU-ju z odprtjem meje za prebežnike

VOJSKO na mejo!!! DOVOLJ je bilo!!! Bodimo doma gospodar!

Turčijo pa izločimo iz vseh evropskih zadev, od eurosonga do eurobasketa...
sagoza
# 25.11.2016 ob 11:31
erdo, ko enkrat odpreš meje lahko pozabiš na to da boš kdaj vztopil v EU, ker ga ne bo več :) če pa po čudežu obstane, ti tega EU ne bo oprostil, tako da v vsakem primeru se boš odrezal sam, EUju pa še vedno ostane upanje.
Kazalo