Predsednik Evropske komisije Juncker zagovarja močno nemško vlado, iz njegovega kabineta pa so že nakazali, kakšno koalicijo si želijo. Foto: Reuters
Predsednik Evropske komisije Juncker zagovarja močno nemško vlado, iz njegovega kabineta pa so že nakazali, kakšno koalicijo si želijo. Foto: Reuters
Angela Merkel
Angeli Merkel se obeta četrti mandat, najprej pa mora sestaviti koalicijo. Pogajanja naj bi bila težavna. Foto: Reuters

Juncker naj bi verjel, da bodo koalicijska pogajanja to zagotovila. Dopoldne je v telefonskem pogovoru nemški kanclerki Angeli Merkel "toplo" čestital za "zgodovinsko" četrto zmago zapored, je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas, ki je tudi predstavil Junckerjeva stališča glede izidov volitev.

V povezavi z uspehom skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) pa je Schinas poudaril, da komisija verjame v demokracijo, ter ponovil opozorilo pred pasivnostjo in poziv k razlikovanju med tistimi, ki so kritični do evropskih politik, in tistimi, ki želijo uničiti Unijo.

Vodja Junckerjevega kabineta Martin Selmayr, član zmagovite krščansko-demokratske stranke CDU, je sicer po volitvah tvitnil črno-rumeno-zeleno jamajško zastavo med dvema evropskima zastavama. Te barve so namreč barve strank, ki naj bi tvorile novo nemško koalicijo (črni CDU/CSU, rumeni liberalci FDP in Zeleni).

Na vprašanje, ali je to torej najljubši Junckerjev scenarij za novo nemško koalicijo, je glavni govorec komisije odgovoril, da je videl tvit, ampak, kot je dodal, "ni vse tako politično, kot zveni, Twitter je tudi malo za zabavo".

Uspeh AfD-ja "šok"
Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve iz Francije Pierre Moscovici je medtem vstop AfD-ja v nemški parlament opisal kot "šok, ki razkriva dvome v družbi". A po njegovih besedah je nemška demokracija močna, zato ne gre vleči vzporednic z letom 1933.

Odzivi na volitve prihajajo tudi iz Evropskega parlamenta. Evropska poslanka in vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen je AfD-ju čestitala za "zgodovinski izid". Eden izmed dveh predstavnikov AfD-ja v Evropskem parlamentu je član politične skupine Evrope narodov in svobode, v kateri ima Marine Le Pen vodilno vlogo.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt pa je čestital nemškim liberalcem za veliko vrnitev. "Po letih v divjini se je FDP vrnil," je poudaril. To je po njegovih besedah še en uspeh liberalcev v Evropi po volitvah na Nizozemskem in v Franciji.

Na drugi strani evropski Zeleni pozdravljajo majhno povečanje podpore nemškim Zelenim, čeprav njihov član iz Nemčije Reinhard Bütikofer prav tako opozarja na "šok" uspeha AfD-ja, ki terja od vseh drugih zanesljivo podporo vrednotam, na katerih temelji republika. Bütikofer tudi meni, da bodo koalicijska pogajanja težka.