Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 11 glasov Ocenite to novico!
Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije Juncker zagovarja močno nemško vlado, iz njegovega kabineta pa so že nakazali, kakšno koalicijo si želijo. Foto: Reuters
Angela Merkel
Angeli Merkel se obeta četrti mandat, najprej pa mora sestaviti koalicijo. Pogajanja naj bi bila težavna. Foto: Reuters

Dodaj v

Juncker: Evropa potrebuje močno nemško vlado za oblikovanje njene prihodnosti

Uspeh AfD-ja za številne šok
25. september 2017 ob 14:48
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Po nemških parlamentarnih volitvah je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dejal, da Evropa bolj kot kadar koli potrebuje močno nemško vlado, ki bo zmožna dejavno oblikovati njeno prihodnost.

Juncker naj bi verjel, da bodo koalicijska pogajanja to zagotovila. Dopoldne je v telefonskem pogovoru nemški kanclerki Angeli Merkel "toplo" čestital za "zgodovinsko" četrto zmago zapored, je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas, ki je tudi predstavil Junckerjeva stališča glede izidov volitev.

V povezavi z uspehom skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) pa je Schinas poudaril, da komisija verjame v demokracijo, ter ponovil opozorilo pred pasivnostjo in poziv k razlikovanju med tistimi, ki so kritični do evropskih politik, in tistimi, ki želijo uničiti Unijo.

Vodja Junckerjevega kabineta Martin Selmayr, član zmagovite krščansko-demokratske stranke CDU, je sicer po volitvah tvitnil črno-rumeno-zeleno jamajško zastavo med dvema evropskima zastavama. Te barve so namreč barve strank, ki naj bi tvorile novo nemško koalicijo (črni CDU/CSU, rumeni liberalci FDP in Zeleni).

Na vprašanje, ali je to torej najljubši Junckerjev scenarij za novo nemško koalicijo, je glavni govorec komisije odgovoril, da je videl tvit, ampak, kot je dodal, "ni vse tako politično, kot zveni, Twitter je tudi malo za zabavo".

Uspeh AfD-ja "šok"
Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve iz Francije Pierre Moscovici je medtem vstop AfD-ja v nemški parlament opisal kot "šok, ki razkriva dvome v družbi". A po njegovih besedah je nemška demokracija močna, zato ne gre vleči vzporednic z letom 1933.

Odzivi na volitve prihajajo tudi iz Evropskega parlamenta. Evropska poslanka in vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen je AfD-ju čestitala za "zgodovinski izid". Eden izmed dveh predstavnikov AfD-ja v Evropskem parlamentu je član politične skupine Evrope narodov in svobode, v kateri ima Marine Le Pen vodilno vlogo.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt pa je čestital nemškim liberalcem za veliko vrnitev. "Po letih v divjini se je FDP vrnil," je poudaril. To je po njegovih besedah še en uspeh liberalcev v Evropi po volitvah na Nizozemskem in v Franciji.

Na drugi strani evropski Zeleni pozdravljajo majhno povečanje podpore nemškim Zelenim, čeprav njihov član iz Nemčije Reinhard Bütikofer prav tako opozarja na "šok" uspeha AfD-ja, ki terja od vseh drugih zanesljivo podporo vrednotam, na katerih temelji republika. Bütikofer tudi meni, da bodo koalicijska pogajanja težka.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Baba Tečna
# 25.09.2017 ob 14:55
Juncker, zakaj pa tako praviš ???
Mar ni EU družba enakovrednih partnerjev, kjer ima vsaka država enako močan glas?
Miham
# 25.09.2017 ob 15:07
Juncker: Evropa potrebuje močno nemško vlado za oblikovanje njene prihodnosti

Torej Juncker poziva k močnemu diktatu Nemčije vsem ostalim podrejenim Evropskim narodom?

Če se NAPRIMER Merkla spomni povabit VSE možne ljudi v Nemčijo, morajo potem SOLIDARNOSTNO vse ostale države sprejeti svoje kvote, ali pa ne dobijo EU denarja?
Wasabi
# 25.09.2017 ob 20:15
Zgodovina nas uči, da močna nemška vlada vodi v svetovno vojno, a je Drunker spet na špiritu in tabletah?
cairns
# 25.09.2017 ob 22:08
Juncker: Evropa potrebuje močno nemško vlado za oblikovanje njene prihodnosti

in prihodnosti vse Evrope. Že sedaj ukazuje vsem, če pa kdo ne uboga (višegrajci) pa grozi s sankcijami. Juncker pa je itak samo skorumpiran pijanček ki so ga na mesto predsednika EK nastavile multinacionalke.
osservatore
# 25.09.2017 ob 20:34
Juncker: Evropa potrebuje močno nemško vlado za oblikovanje njene prihodnosti

Evropa predvsem ne potrebuje voditelje ala Juncker in Merkel.
cairns
# 25.09.2017 ob 22:16
Uspeh AfD-ja "šok"

Šok je posledica tega da je v Đermani prišlo nekaj milijonov muslimanskih ilegalcev ki so takoj začeli posiljevati, krasti, uničevati premoženje in izvajati teroristične napade v katerih je bilo desetine mrtvih.
SamoRes
# 25.09.2017 ob 15:44
A po njegovih besedah je nemška demokracija močna, zato ne gre vleči vzporednic z letom 1933.

Na ta stavek v članku napišem odziv: Tudi Hitler je prišel na oblast z volitvami.
In mi ga izbrišete.
moj komentar
# 26.09.2017 ob 23:46
Juncker: Evropa potrebuje močno nemško vlado za oblikovanje njene prihodnosti

To je želel vsiliti tudi tvoj vzornik Adolf, pa je na koncu zvisel.....
oleander
# 26.09.2017 ob 18:57
SPD je končno ugotovila, da bo potonila, če se bo še bratila s CDU/CSU. Pozno, ampak bolje kot nikoli. Nič bolje pa na dolgi rok ne kaže CDU/CSU, čeprav so dobili 30 %. Ne eni ne drugi nimajo za mar, da tudi v Nemčiji za delavce ni vse samo med in mleko. In pa, CDU se je na začetku itak utrdila po zaslugi ZDA in Velike Britanije, s tem so hoteli preprečiti, da bi preveč vpliva dobila SPD, ki je bila po 2. svetovni bolj nacionalistično usmerjena in je težila k zedinjenju Nemčije.

No, zdaj smo končno dobili v EU prebežnike - delavski razred je množično prebegnil k AfD, Die Linke in FDP. To bo še zanimivo.
MZ
# 26.09.2017 ob 06:18
Pač..gospodarji so poskrbeli, da bo nemški protektorat še naprej igral svojo vlogo gospodarja v Evropi. Samo tudi Nemci sami vidijo, v kaj jih je ta gospodar spravil, zato tudi podpora AfD.
Žal pa je - tako kot pri nas, pa še marsikje - še vedno preveč ljudi, ki jim je pomembno le, da uživajo v predstavah za javnost, zato pač apatično sprejemajo dogajanje okoli sebe.
Grešnica
# 26.09.2017 ob 12:35
Krivda za "pomembnost" Merkle je zlasti na medijih. Kolikokrat pa izvemo, kaj si mislijo PV ostalih članic?

Frau Merkel in NOT my president!
kapljač
# 29.09.2017 ob 15:21
V EU ne bi smele vstopati države, ki nimajo rešenih vseh zadev ali s svojimi sosedami, oziroma ostalimi članicami EU ja
EU namreč ni sposobna reševati medsebojne spore. Ti bi rabili še močno Kitajsko. Kočna Nemčija je premal
HOR
# 26.09.2017 ob 11:40
Rast skrajne desnice v Nemciji je samo zadnja stran medalje na kateri se spredaj kaze Frau Merkel...
Eesti
# 25.09.2017 ob 17:13
oh dajte - da imamo vsi enakovreden glas v parlamentu in to je demokraticno ker glas Litve steje enako ko glas Francije . Je pa res da so nekatere drzave gospodarsko veliko bolj mocne kot druge, zato ni cudno da volitve v Nemciji in Franciji pomenijo veliko vec za EU in Evropo kot pa volitve v nevem Slovaski in Irski...
izo
# 25.09.2017 ob 14:59
jep, s skrajno desnico v koaliciji je prihodnost evrope res mavrična..
Homer.
# 25.09.2017 ob 20:13
Priznamo ali ne, je stabilna in močna Nemčija predpogoj za močno in stabilno EU.

Rezultat AFD na volitvah pa je zaskrbljujoč.
Očitno je tudi Nemcem začel pešati zgodovinski spomin.....
Kazalo