Juncker je evropskim poslancem povedal, da odhod katere koli države iz evroobmočja ni rešitev. Foto: Reuters
Juncker je evropskim poslancem povedal, da odhod katere koli države iz evroobmočja ni rešitev. Foto: Reuters
Juncker o krizi evroobmočja

Slovenija mora kljub politični krizi skupaj z drugimi državami v območju evra izpolniti svoje zaveze, je v Strasbourgu dejal Jean-Claude Juncker, ki ne dvomi, da bo slovenski parlament v skladu z julijskim dogovorom območja evra potrdil okrepljen začasni krizni mehanizem.

"Odhod ničesar ne reši"
Juncker je v razpravi z evropskimi poslanci v Strasbourgu dejal, da "absolutno in odločno" nasprotuje, da bi kaka država odšla iz evroobmočja. "To ne bi rešilo ničesar," je poudaril, nasprotno, to bi še poslabšalo razmere ne samo v državi oz. državah, ki bi izstopile, temveč v celotnem območju evra, je dejal. Poleg tega bi to pomenilo "množično tveganje".

Treba je iti dlje
Vodja skupine finančnih ministrov držav s skupno evropsko valuto je bil kritičen do ravnanja vlad pri spoprijemanju s krizo. Treba je iti "dlje" od julijskega dogovora, je menil in dodal, da "so nekatere spremembe gotovo nujne".

Vodja skupine 17 finančnih ministrov je dejal, da vsi "z zadržanim dihom" čakajo poročilo trojke Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada o tem, ali Grčija izpolnjuje pogoje za izplačilo naslednjega obroka posojil. Pozitivno poročilo trojke je ključno za izplačilo naslednjega, šestega, osem milijard evrov vrednega obroka v sklopu lani dogovorjene pomoči državi.

Ne moremo si privoščiti izgubljanja časa
Trojka naj bi se v Atene vrnila v sredo ali četrtek, kljub temu pa evroskupina na naslednjem zasedanju v ponedeljek v Luksemburgu zagotovo ne bo sprejela nikakršne odločitve o izplačilu posojila, ker do takrat še ne bo poročila trojke.

Do sredine oktobra morajo biti po Junckerjevih navedbah nared vsi instrumenti, ki jih predvideva dogovor z 21. julija. "Ne moremo si več privoščiti izgubljanja časa," je opozoril.

Juncker o krizi evroobmočja