EK se s spletnimi velikani že dogovarja za skupno platformo pri preprečevanju sovražnega govora. Foto: EPA
EK se s spletnimi velikani že dogovarja za skupno platformo pri preprečevanju sovražnega govora. Foto: EPA
Goran Klemenčič
Kot pozitivno na področju prepoznavanja sovražnega govora v Sloveniji pa je Klemenčič izpostavil spletno oko. Foto: BoBo

"Ne smemo dovoliti, da bi spletne platforme širile sovražna sporočila in pozive k nasilju," je poudaril luksemburški pravosodni minister Felix Braz. Od spletnih ponudnikov zato pričakuje, da bodo pri tem postali dejavni.

Evropska komisija se s ključnimi ponudniki spletnih storitev, kot so Facebook, Twitter, Google in Microsoft, že pogovarja o načinih za izboljšanje preprečevanja in omejevanja sovražnega govora. Tako že vzpostavljajo platformo, ki bo zagotovila sistematično razpravo s ponudniki o brisanju sovražnega govora ter pozivov k terorizmu in nasilju, je pojasnila komisarka za pravosodje Vera Jourova. Danes naj bi že opredelili obliko in omejitve sodelovanja.

Spletni ponudniki sicer lahko sami odstranjujejo vsebino, ki res očitno predstavlja sovražni govor ali poziva k nasilju. Vendar pa je nevarno za svobodo izražanja, da bi popolnoma sami opravljali to nalogo, zato je treba zagotoviti dialog, je poudaril Klemenčič.

Zapisano v ustavi se slabo izvaja
Slovenija je na tem področju ena redkih držav, ki ima prepoved sovražnega govora v sami ustavi, in ta ustavna določba je izvedena v kazenskem zakoniku, v praksi pa ne deluje najbolje, saj je Slovenija na repu držav po odzivnosti na sovražni govor, je poudaril Klemenčič.

Tu je izpostavil na eni strani organe pregona, ki menijo, da nimajo podlag za pregon, na drugi strani pa je izjemno malo sodne prakse, saj ta ne more nastati, če nihče ne toži. Ob tem meni, da bi morali medmrežju priznati naravo javnega prostora. Kot nekdo ne more določenih stvari kričati na prireditvi, bi tako enako veljalo za internet, je ponazoril.

To področje je zato zelo pomanjkljivo urejeno, saj razen odstranjevanja določenih komentarjev ni mogoče kaj dosti storiti. Veliko držav je namreč izdalo izrecna navodila državnemu tožilstvu, da je pregon sovražnega govora ena izmed prioritet, v Sloveniji pa to ni mogoče, saj bi se štelo kot nedopusten poseg v neodvisnost tožilstva, pa mogoče ne bi bilo slabo, je ponazoril minister.

"V Sloveniji je sovražni govor prisoten, a gotovo ne toliko kot v nekaterih drugih državah. Ne dvomim pa, da se bo to tudi pri nas povečalo," je še dodal Klemenčič.