Člani in članice sveta so Mitja Blažič, Zlatan Čordić – Zlatko, Ciril Horjak – dr. Horowitz, Metka Mencin Čeplak, Lija Mihelič, Brankica Petković, Nataša Pirc Musar, Jernej Rovšek in Lea Širok. Foto: BoBo
Člani in članice sveta so Mitja Blažič, Zlatan Čordić – Zlatko, Ciril Horjak – dr. Horowitz, Metka Mencin Čeplak, Lija Mihelič, Brankica Petković, Nataša Pirc Musar, Jernej Rovšek in Lea Širok. Foto: BoBo

Svet za odziv na sovražni govor, ki je začel delovati konec januarja letos, je v svojem drugem odzivu sporočil, da bo svet "izjemoma obravnaval in proučil ter se odzval tudi na govor, objavljen na družabnih omrežjih, ki ga razširjajo javne osebnosti in institucije ter v njem izražajo pozive k poboju katere koli družbene skupine".

V svetu so ugotovili, da je na družabnih omrežjih zelo veliko sovražnih objav, pri čemer pa svet obravnava "le tvite in Facebook objave javnih osebnosti oziroma organizacij in institucij, katerih izjave oziroma objave imajo javni domet in vpliv".

V obdobju med 18. marcem in 23. junijem letos je svet prejel devet primerov, a so nekateri od njih vsebovali premalo podatkov za obravnavo.

Odbor 2014: "Sami bolniki debilni pokvarjeni!"
Eden od odzivov se nanaša na objave na profilu na Facebooku Odbora 2014 za pravno državo. Kot poudarjajo v svetu, "avtorji in avtorice objav v Facebook statusih in komentarjih z besedami in slikovnim gradivom obravnavajo predvsem osebe t. i. levega političnega prepričanja (zlasti Združeno levico) in LGBT-osebe".

Med drugim se da na profilu na Facebooku Odbora 2014 prebrati komentarje, kot so: "Dost vas mamo – zjebal vas bomo na referendumu, prasci nemarni!", "Sami bolniki debilni pokvarjeni!", "V roku nekaj tednov bodo tudi pedofili zahtevali, da se jim uradno v ustavo zapiše njihova pravica do zlorab otrok." in "Če bodo geji nadaljevali uničevati civilizacijo, se bo islam zelo okrepil tudi v Evropi."

Fotografijo pesticida so opremili z napisom "Antipeder", privržencem Združene levice pa so grozili s smrtjo ("Tu bi mirne vesti vzel pištolo v roke").

Svet v odzivu "ocenjuje, da je objavljanje tovrstnega sovražnega govora nedopustno in administratorjem Facebook skupine Odbor 2014 za pravno državo svetuje, naj sporne objave umaknejo, objave v skupini pa, v smislu preprečevanja sovražnega govora, moderirajo."

Grožnje s pobijanjem je sicer mogoče zaslediti tudi na Facebookovem profilu člana SD-ja Miloša Morettija, ki skozi daljše časovno obdobje objavlja pozive k poboju "fašistov", pišejo v svetu. Iz različnih objav je razvidno, da to oznako uporablja za aktiviste opozicijske stranke in se pozivi k ubijanju nanašajo nanje. "Fašisti so odporni ... za vsakega je treba ponucat več šusov ..." in "Je pa popolnoma vseeno ... ali bi to bili italijanski ali Younuzijevi fašisti ... ker krogle za te gnoje so že izdelane..." je tako mogoče prebrati. Pri tem je Younuzi očitno vzdevek za Janeza Janšo.

Po mnenju sveta "gre za govor, ki razširja agresivno sovraštvo do ljudi drugačnih ideoloških ali političnih prepričanj ter vključuje retoriko pozivanja in napeljevanja h kaznivim dejanjem." "Takšen govor je nesprejemljiv in nedopusten," so še dodali.

Vodeb o pedofilih kot zaščiteni manjšini
V podoben kontekst sodi tudi po mnenju sveta tudi objava Romana Vodeba na Twitterju. Vodeb je tako marca zapisal: "Pedofili vseh dežel združite se in pridite v SLO. Tukaj vam 'človekove pravice' (kot manjšini) ne bodo kratene. Pri nas so norosti uzakonjene."

Objava je žaljiva in poniževalna, menijo v svetu, kjer dodajajo, da bi "od posameznika, ki veliko nastopa v javnosti, pričakovali, da se zaveda pomena besed, ki jih izreka, predvsem pa, da pozna načela nediskriminacije v pravu varstva človekovih pravic."

Žižkova izjava "ni sovražni govor"
Svet je prejel tudi dve pobudi za odziv na izjavo Slavoja Žižka, ki je bila 24. januarja 2015 predvajana v oddaji Utrip Televizije Slovenija. Izjava se je nanašala na navzočnost politikov na množičnem shodu solidarnosti v Parizu po terorističnem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo, kjer je bilo v ospredju geslo "Je suis Charlie".

"Prvič, kdo je ta 'suis'? Ali tisti gnusni politiki tam, ki bi jih bilo treba vse postreliti?" je med drugim dejal Žižek. Izjava je po mnenju sveta sporna, "ker bi jo bilo mogoče razumeti kot zagovor skrajnega fizičnega nasilja". "Hkrati pa je treba upoštevati kontekst in ugotoviti, da izjava s tem, ko šokira s svojo radikalnostjo, skuša opozoriti na dvoličnost in nasilnost vladajoče politike in na odgovornost oziroma krivdo konkretnih nosilcev politične oblasti za razmere v svetu. V tem smislu bi lahko sklenili, da ta izjava ni poziv k nasilju, še manj grožnja z nasiljem, ampak poziv k uporu in odporu zoper vladajoče nasilje," so dodali v svetu.

Žižkova izjava pa ne spada med primere sovražnega govora, meni svet. "Po najbolj razširjenih definicijah sovražnega govora, med katere sodi tudi definicija, na katero se sklicuje Svet, je sovražni govor namreč diskriminatorni govor, usmerjen proti skupini zaradi tega, kar JE, in ne zaradi njenih dejanj."

Podpora predlogu zakona o medijih
Svet je še dodal podporo k predlogu sprememb Zakona o medijih v delu, ki zadeva sovražni govor na forumih oziroma v anonimnih komentarjih, ki jih objavljajo spletni mediji. Mediji so namreč odgovorni tudi za vsebine, ki jih na njihovih spletnih straneh objavijo anonimni komentatorji, menijo v svetu.

Ob tem v svetu menijo, da "pisati žaljivo po forumih ni pravica posameznice ali posameznika in imeti forum ni dolžnost medijev. Če se odločijo, da ga imajo, morajo zanj prevzeti tudi odgovornost." Svet pa še opozarja, da ima to odgovornost primarno medijska hiša oziroma izdajatelj, ne pa posamezni odgovorni urednik ali urednica. "Samo izdajatelj namreč lahko zagotovi pogoje za urejanje komentarjev," so zapisali v svetu.