Alternative za glifosat niso na voljo, opozarjajo kmetje. Foto: Reuters
Alternative za glifosat niso na voljo, opozarjajo kmetje. Foto: Reuters

Slovenske kmetijske organizacije so se tako pred petkovim odločanjem članic EU-ja v skupni izjavi zavzele za podaljšanje dovoljenja za prodajo herbicida glifosat v uniji. Kot so zapisali, so strokovne institucije EU-ja na podlagi znanstvenih dejstev podaljšanju že prikimale.

Izjavo, ki so jo posredovali tudi medijem, so podpisali Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Sindikat kmetov Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in Kmetijski inštitut Slovenije.

Kot so poudarili, so zaradi svoje široke uporabe pripravki na osnovi glifosata med najtemeljiteje raziskanimi. "Znanstvena dokumentacija za glifosat je najobsežnejša dokumentacija za katero koli aktivno snov. Vključuje več kot 1500 študij in oceno več kot 12.000 znanstvenih člankov," so zapisali.

V kmetijstvu po njihovih navedbah trenutno ni na voljo alternativnih pripravkov, ki bi lahko enakovredno nadomestili glifosat. Ukinitev bi za dosego primerljive učinkovitosti pomenila večjo porabo drugih pripravkov in intenzivnejšo obdelavo tal.

Odmik od uvajanja do okolja prijaznih kmetijskih praks?

"To bi pomenilo odmik od uvajanja do okolja prijaznejših kmetijskih praks, kot sta plitka obdelava brez oranja, ki ugodno vpliva na strukturo tal, ter sposobnost za zadrževanje vode in hranil, s čimer se sledi ciljem evropskega zelenega dogovora in strategije Od vil do vilic," so poudarili.

Ob tem, da je v Sloveniji uporaba glifosata v kmetijstvu že zdaj bistveno bolj omejena kot v številnih drugih državah, bi popolna prepoved zaradi manjše učinkovitosti drugih pripravkov po njihovih besedah bistveno podražila tehnološke postopke za uravnavanje plevelne vegetacije.

To bi imelo izrazito negativen vpliv na konkurenčnost slovenskega kmetijstva oziroma agroživilske verige, ki na trgovskih policah tekmuje s hrano, pridelano v bistveno manj trajnostnih sistemih. "S prepovedjo glifosata navsezadnje tvegamo širitev alergenih in tujerodnih plevelnih vrst," so dodali.

Kmetje: Ustreznih alternativ za glifosat ni

Glede na navedeno je po njihovem mnenju pomembno, da se tudi v slovenskem kmetijstvu v času, ko še ni na voljo ustreznih alternativ, dovoli uporaba glifosata. "Seveda ob nadaljnjem spoštovanju vseh omejitev, ki so v Sloveniji že zdaj predpisane v bistveno večjem obsegu kot v državah, iz katerih hrana prihaja na slovenske trgovske police," so poudarili.

Evropska komisija je desetletno podaljšanje dovoljenja za prodajo glifosata v EU predlagala sredi septembra. Zato so se v Bruslju odločili, potem ko je Evropska agencija za varnost hrane ocenila, da ni kritičnih točk na področju tveganja za zdravje ljudi in okolje. Evropski parlament bo o predlogu odločal v petek.