Med tradicionalne surovine, iz katerih izdelujejo vodko, uvrščajo krompir, žitarice in sladkor, med alternativne pa sladkorno peso ali grozdje. Foto: EPA
Med tradicionalne surovine, iz katerih izdelujejo vodko, uvrščajo krompir, žitarice in sladkor, med alternativne pa sladkorno peso ali grozdje. Foto: EPA

Predlog za vodko iz tradicionalnih surovin (krompir, žitarice, sladkor) na nalepki predvideva zgolj ime vodka, za vodko iz drugih surovin pa poleg imena vodka še zapis dodane surovine.

Decembra 2005 je Evropska komisija predlagala etiketiranje na podlagi razvrstitve vodke v različne kategorije na osnovi sestavin in okusa, kar je sprožilo spor med proizvajalkami vodke v EU-ju, ki vodko pripravljajo iz tradicionalnih surovin, in tistimi, ki uporabljajo alternativne surovine.

Predlog je že podprl odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varstvo hrane, evropski poslanci naj bi o njem glasovali na marčevskem zasedanju, evropski kmetijski ministri pa naj bi ga obravnavali aprila.