Madžarska je svojo južno mejo povsem ogradila in tako preusmerila tok beguncev proti Hrvaški in Sloveniji. Foto: EPA
Madžarska je svojo južno mejo povsem ogradila in tako preusmerila tok beguncev proti Hrvaški in Sloveniji. Foto: EPA

V skupni izjavi so Visoki komisariat za begunce pri Združenih narodih (UNCHR), Svet Evrope in pisarna Ovseja za človekove pravice madžarske voditelje pozvali, naj pomagajo tistim, ki "so morali proti svoji volji zapustiti svoje države in sedaj iščejo varnost v Evropi".

Neprimerna kampanja vlade
Omenjene mednarodne organizacije kritizirajo kampanjo, ki jo je ta mesec sprožila madžarska vlada in za katero menijo, da prebežnike predstavlja kot "kriminalce, okupatorje in teroriste na osnovi njihove vere in kraja izvora".

Med kampanjo je bilo namreč mogoče v časnikih prebrati sporočila, kot so "Kvote povečujejo teroristično grožnjo!", "Nezakoniti migrant v Evropo pride vsakih 12 sekund", "Ne vemo, kdo so in kakšni so njihovi nameni" in "Ne vemo, koliko skritih teroristov je med njimi".

Madžari nasprotujejo prerazporeditvi prebežnikov
Madžarska je v begunski krizi zavzela ostro stališče. Med drugim je kot prva na svoji meji s Srbijo in Hrvaško postavila ograjo za zaustavitev begunskega toka, poleg tega pa ostro nasprotuje predlogu Evropske komisije o prerazporeditvi prosilcev za azil med državami članicami EU-ja.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.