Evropska unija
Emmanuel Macron
Macron je lani na predsedniških volitvah v Franciji zmagal z močnim proevropskim programom. Foto: Reuters
Evropski parlament
Nekateri evropski poslanci so Macrona pričakali z napisi "Ustavite vojno v Siriji'. Foto: Reuters
VIDEO
Macronov načrt o prihodno...

Dodaj v

Macron: V Evropi poteka državljanska vojna za demokracijo

Znova zagovarjal posredovanje v Siriji
17. april 2018 ob 13:21
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je posvaril, da se zdi, da "poteka evropska državljanska vojna med liberalno demokracijo in avtoritativnimi težnjami, ki so v vzponu".

V prvem nastopu pred evropskimi poslanci je Macron zato pozval k "suverenosti Evrope". Zaradi nacionalnih egiozmov je po Macronovih besedah danes bolj kot kdaj koli pomembno, da je Evropska unija enotna v svojem odnosu do sveta. V izrazito proevropskem govoru je poudaril tudi demokracijo kot trenutno najboljšo možnost - in tudi kot identiteto. "Ob avtoritarizmu, ki nas obkroža, ni odgovor avtoritarna demokracija, ampak avtoriteta demokracije," je poudaril in dodal: "Ne želim biti del generacije mesečnikov, ki so pozabili lastno preteklost."

Za večjo suverenost
Zavzel se je tudi za večjo suverenost EU-ja, ki bo Uniji omogočila boljši odziv na izzive. Ta suverenost po njegovih besedah obsega številna področja. Med prvimi je izpostavil migracije, glede katerih po njegovem mnenju Evropa potrebuje otipljive rezultate ter mora ustvariti notranjo in zunanjo solidarnost. Predlagal je oblikovanje evropskega programa za financiranje lokalnih skupnosti, ki bi sprejele in vključevale begunce.

Kratkoročno naj bi Unija po Macronovih predlogih vzpostavila tudi sistem obdavčitve digitalnih velikanov, se lotila reforme evrskega območja, francoski predsednik bi tudi ukinil rabate oziroma ugodnosti za posamezne države članice.

Pariz pripravljen več plačati Bruslju
Kot je dejal, je tudi Francija pripravljena vplačati več v proračun EU-ja, a zahteva njegovo prenovo. Pričakuje tudi lastne vire, kakršen bi bil digitalni davek. "Nobena raven ambicij ne sme biti previsoka," je poudaril Macron pred skoraj polno plenarno dvorano.

"Prava Francija se vrača," je v odzivu na Macronov govor dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Zagotovil mu je, da lahko računa na podporo Evropske komisije pri svojih prizadevanjih.

"V Siriji smo branili vrednote"
Macron je v Strasbourgu znova odločno branil nedavne napade na infrastrukturo za kemično orožje v Siriji. Poudaril je, da Francija, Velika Britanija in ZDA niso napovedale vojne sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, temveč so le branile vrednote. Dodal je, da je šlo za ciljne napade na tri cilje za kemično orožje, ki niso zahtevali niti ene človeške žrtve, in zatrdil, da napadi v Siriji niso povezani ne z Irakom ne z Libijo. "Nikomur nismo napovedali vojne. Gre za multilateralizem," je poudaril.

Dejal je, da je Francija del koalicije proti Islamski državi, in to je edina vojna, ki jo vodi v Siriji. "Bašarju Al Asadu pa nismo napovedali vojne," je poudaril. Dodal je, da gre za obrambo vrednot, saj mednarodni dokumenti obsojajo uporabo kemičnega orožja, ta določila pa so bila večkrat kršena.

Odločno in glasno je tudi poudaril, da ne moremo delovati, kot da so pravo in načela za nas, resničnost pa za druge.

Napovedal je še, da bo Francija nadaljevala humanitarno posredovanje v Siriji, in k temu povabil tudi druge države.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
ni maitre
# 17.04.2018 ob 13:31
Makaronu se je čist spipal, ta res misli, da je jako pomemben.
LjudjeSoOvce
# 17.04.2018 ob 13:33
Še dobro, da sem si Francijo in večino EU držav po dolgem in počez ogledal v študentskih dneh, ker dandanes se v te države ne odpravim pa če mi plačajo.
gre888
# 17.04.2018 ob 13:35
Upam, da gre kmalu na smetišče zgodovine, nastavljenec elite. Briga njega za ljudi, prišel je s točno določeno nalogo na oblast.
tureavanture
# 17.04.2018 ob 13:38
V Haagu ga pričakujejo, da bo odgovarjal za zločin v Siriji
B in .
# 17.04.2018 ob 13:36
Izpostavil je, da Francija, Velika Britanija in ZDA niso napovedale vojne sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, temveč so le branile vrednote.

Laganje, ponarejanje, podtikanje, euro-izrael-ameriški globalni interesi?

"Ne želim biti del generacije mesečnikov, ki so pozabili lastno preteklost."

Šizofrena izjava ...
Knight Kant
# 17.04.2018 ob 13:43
"V Siriji smo branili vrednote"
Macron je v Strasbourgu znova odločno branil nedavne napade na infrastrukturo za kemično orožje v Siriji. Izpostavil je, da Francija, Velika Britanija in ZDA niso napovedale vojne sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, temveč so le branile vrednote. Dodal je, da je šlo za ciljne napade na tri cilje za kemično orožje, ki niso zahtevali niti ene človeške žrtve in zatrdil, da napadi v Siriji niso povezani ne z Irakom ne z Libijo. "Nikomur nismo napovedali vojne. Gre za multilateralizem," je poudaril
.
----------------

V Siriji ste branili vrednote? Z lažmi in raketiranjem domnevnih skladišč nevarnih strupov?

Komu prodajate te laži? Ali res lahko evropski demokratični javnosti prodajate humanitarni karakter teh raketiranj, ne glede na servilnost evropskih medijev? Ka res ne pade na pamet tudi zadnjemu telebanu, da raketiranje skladišč in proizvodnih obratov kemičnega orožja, če bi ta res obstajala, lahko pomeni ekološko in humanitarno katastrofo?
bistri08
# 17.04.2018 ob 13:33
Kvečjemu vojna med anarhijo in zagovorniki reda.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 13:38
Evropa bo enotna in demokratična, ko bodo odvratni zločinci, kot je Makron, v zaporu.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 13:40
Macron: V Evropi poteka državljanska vojna za demokracijo

Sem mislil, da ta vojni hujskač ljubi vojne.
whitwice
# 17.04.2018 ob 13:35
Prav ma tale macron, "demokracija" leve politike, ki namerno prezira voljo ljudstva in si uvaza nove volilce bo pocasi izdihnila. In rezultat te politike so avtoritativne teznje. Sicer jih ne bi bilo tako pa so jo ravno on in njemu podobni sproducirali.
DREADLORD
# 17.04.2018 ob 13:44
Pa saj ima prav.
ni odgovor avtoritarna demokracija, ampak avtoriteta demokracije

Po njegovem sodoben demokratičen voditelj:
- bombardira suvereno državo brez mandata ZN in državnega parlamenta v lastni državi
- vsak, ki se ne strinja z njim je nasprotnik demokracije
- če nočeš nekontrolirane poplave beguncev in ekonomskih migrantov v svoji državi (t.i. solidarnost) si ksenofob, ker bi pač rad stvari rad izpeljal z nekim redom in ne kaosom
- in naj uganem avtoriteta demokracije, je verjetno samo on, ker mi ostali ne razumemo. v bistvu govori o paradoksu.
Krtomir
# 17.04.2018 ob 13:38
Jaz upam, da se čimprej usede za vojne zločine (en primer bi bil na primer vojaška prisotnost v Siriji brez veljavnega pravnega temelja i.e. agresija.)
Neue Ekspres
# 17.04.2018 ob 13:40
Glavno, da se nadaljuje s "humanitarnimi" akcijami.
Mamin sinek ne bo nikoli odrastel...
SamoRes
# 17.04.2018 ob 13:41
Torej, demokratični evropski nazor je izbira kaj so zločini?
Izraelsko pobijanje Palestincev toleriramo, Sirija pa je prostor kjer izkazujemo vrednote?
Krucefix
# 17.04.2018 ob 14:05
Če demokracija pomeni več bomb, kršenje mednarodnega prava, napadi brez dokazov, potem imam raje avtoritarni sistem...
oliva
# 17.04.2018 ob 13:45
"V Siriji smo branili vrednote"

Itak.
Tiste ta šušteče.
Torej 's' manjka (vrednost, ne vrednota).
Knight Kant
# 17.04.2018 ob 13:56
Macron: "V Siriji smo branili vrednote"

Samo Savdski Arabiji so v zadnjem času prodali teh vrednot v vrednosti 18 milijard dolarjev.

Francija in Savdska Arabija sprejeli za 18 milijard dolarjev memorandumov

A Francija, tretji največji izvoznik orožja, še naprej oborožuje Savdsko Arabijo, ki je eden največji kupcev francoske vojaške opreme. V zadnjih letih je Riad tako kupoval francoske tanke, oklepna vozila, strelivo, topništvo in vojaške ladje.

Macron je sicer izrazil zaskrbljenost zaradi humanitarnih razmer v Jemnu, ki je tudi pod savdsko zaporo. V vojni je umrlo več kot 10.000 ljudi. Vojaška koalicija pod vodstvom Riada je priznala, da je "pomotoma" izvedla več napadov, v katerih so bili ubiti tudi številni civilisti.
DRegos
# 17.04.2018 ob 13:46
Pa ne moreš prvo lizat rit USA in v istem dahu govorit o EU suverenost :D Kakšen debilizem.. In prvo kar vidim v komentarjih je Skippiya, ki misli da so problem rusofili :D Kolk morš bit zaplankan, za tako slepoto. Shiiit
whisky
# 17.04.2018 ob 13:45
ja , za tako demokracijo ki ji on dirigira.
Jon Sneg
# 17.04.2018 ob 14:14
Kako vedno znova nek establishment iz ozadja lansira nov obraz na svetovno politično sceno.
Taki primerki so bili:
-Tony Blair;
-pa zakonca Clinton;
-Barrack Obama;
-Justin Trudeau;
-Macron,....

Vsi so obljubljali prevetritev, novo pot, karizmo,..., lepe besede o napredku, človekovih pravicah, svobodi,..., pretiravanje s politično korektnostjo,.... V bistvu pa daleč od potreb in problemov navadnega človeka.
svabo
# 17.04.2018 ob 13:47
Najbolj iritira pa dejstvo, da taka osebnost predstavlja "demokratične vrednote zahodnega sveta". Vsak dan vedno močneje se kaže njihova aroganca. Od Sailsburrya do Doume v Siriji. Vse kar počnejo je v imenu teh vrednot. Ker je ljudstvo apatično in nezainteresirano si to lahko celo v imenu tega istega ljudstva meni nič, tebi nič privoščijo. Ha in in Evropski poslanci ga brez besed poslušajo.....
toreksreda
# 17.04.2018 ob 13:46
kasna DEMOKRACIJA ? mi nimamo nobene DEMOKRACIJE a ste vi ljudje bozji znoreli.. smo v susmarskem kapitalsiticnem fasizmu, kjer so politki se absurdno nesposobni...

a so vse drzave nesposobne ce narasca revni sloj in izginja srednji ? ali pa se nekdo dela budalo jst recem da je drugo.. ce lahko velke firme orng laufajo bi lahko tud drzave z vsemi temi obcinami in sranjem....
JanezNovak123123
# 17.04.2018 ob 14:16
"V Siriji smo branili vrednote"
a to je mislo na laži in zavajanja?
angryjoe
# 17.04.2018 ob 14:13
V Siriji si branil vrednote?

Kaj pa vrednota in dubio pro reo? Temeljna pravna vrednota, da je nekdo nedolžen dokler mu nečesa ne DOKAŽEMO?
Kaj pa vrednota resnice?
sv
# 17.04.2018 ob 14:25
Napad na infrastrukturo države, kateri nisi napovedal vojne in brez resolucije UN, je kršitev mednarodnega vojnega prava.
Homer.
# 17.04.2018 ob 14:09
Kaj je to izjava iz kakšne humoristične oddaje?
PatakPajo30
# 17.04.2018 ob 13:37
Kar se tiče mednarodne politike, ste itak papki Izraela in orožarskega lobija.

Kar se tiče evropskih vrednost se pa strinjam. Naj višegrajska izstopi, zraven pa še Romunija in Bolgarija ter Hrvaška. Pa naj majo svojo zvezo. Vzhodnoevropske totalitarizme in desničarske avtokracije ne sodijo v EU.

Preveč na easy je bilo noter V EU pridet, to je problem. Mogla bi bit bolj zbrendana....
molodec
# 17.04.2018 ob 16:15
pa kaj je s temi Francoti, da grejo izvolit takega bolnika.
amigo
# 17.04.2018 ob 15:40
Napovedal je še, da bo Francija nadaljevala humanitarno posredovanje v Siriji, in k temu povabil tudi druge države.

Dragi moj Macron! Napasti domnevno skladišče bojnih strupov je za vas "humanitarno posredovanje". Očitno o nevarnosti in smrtonosnosti bojnih strupov nimate pojma. Če bi bilo v skladišču kemično orožje bi na tisoče ljudi umrlo. Na srečo v domnevnih skladiščih ni bilo bojnih strupov.
kukalo
# 17.04.2018 ob 16:13
Ne Macron, to se odvija v tvoji glavi in Franciji!
luka83
# 17.04.2018 ob 16:03
Skupaj proti Macronu in ostalim vazalom ZDA
swaho
# 17.04.2018 ob 15:55
kakšen bedak tale Makaron, plačanec ... ravno ta "liberalna demokracija" ima avtoritativne težnje ..
Titomir
# 17.04.2018 ob 14:40
Bankirček, ki še doma ne more porihtati stvari pa bi rad po vsej EU.
KovacevaKobila
# 17.04.2018 ob 14:36
Francoski predsednik Emmanuel Macron je posvaril, da se zdi, da "poteka evropska državljanska vojna med liberalno demokracijo in avtoritativnimi težnjami, ki so v vzponu".

... je dejal, tik po tem, ko je na podlagi rekla-kazala 'dokazov' bombardiral suvereno državo v nasprotju z mednarodnim pravom, ob tem pa mirno ignoriral mnenje francoskega ljudstva.
el CARTEL
# 17.04.2018 ob 14:01
EU je v zadnjem obdobju:
- uvozila migrante in jih razporedila s kvotami državam (čeprav ljudstvo temu nasprotuje)
- posredno povzročila migrantsko krizo (ko je dovolila članicam da bombardirajo libijo)
- začela ekonomsko vojno z ruijo (potem ko je rusija naredila le tisto kar je EU naredil pred tem s kosovom)
- v tišini podprla madrid pri mlatenju volilcev vna referendumu v kataloniji
- sodelovala pri preprečevanju demokracije v katalonijo
- širila "skupne vrednote" z raketami po siriji (no, njena članica, EU je podpirala), in to brez dokazov in mimo varnostnega sveta ZN

a to so "vrednote" EU na katerih bomo gradili.
več povezanosti, skupna vojska? NE HVALA
oliva
# 17.04.2018 ob 13:46
Kakšne voditelje ima Evropa, bog pomagaj... :\

Tale je pa sploh pameten in pomemben in seveda lep. :D
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 15:57
"poteka evropska državljanska vojna med liberalno demokracijo in avtoritativnimi težnjami, ki so v vzponu"

Evropa ni ena država in upam da tudi ne bo nikoli.
In če že poteka nekakšna vojna, potem je to vojna neoliberalnih oblasti proti lastnim narodom in državam.
dedda
# 17.04.2018 ob 14:28
dobro si opisal situacijo makaron, problem je le, da so vloge obrnjene. avtorirativne teznje prihajajo od starih gresnikov, nemcije, anglije, spanije, francije
tone7
# 17.04.2018 ob 14:26
"Ob avtoritarizmu, ki nas obkroža, ni odgovor avtoritarna demokracija, ampak avtoriteta demokracije," je poudaril in dodal: "Ne želim biti del generacije mesečnikov, ki so pozabili lastno preteklost."
........................................
..........................
V Evropi poteka avtoritativna diktatura in ne demokracija. Osnovni temelji EU so LAŽI in na lažeh je zgrajena EU, ki zagotovo propada
el CARTEL
# 17.04.2018 ob 13:57
in pa,
kje so dokazi,
emmanuel macron
KovacevaKobila
# 17.04.2018 ob 15:20
Francoski predsednik Emmanuel Macron je posvaril, da se zdi, da "poteka evropska državljanska vojna med liberalno demokracijo in avtoritativnimi težnjami, ki so v vzponu".

Ah, kakšen velik ljubitelj demokracije!

A naredimo en referendum in demokratično preverimo, če se državljani EU strinjajo z vašimi 'humanitarnimi' lomastenji, monsieur Macron?

A naredimo en referendum in demokratično preverimo, če se državljani Francije strinjajo s tem, da se neskončne davkoplačevalske milijarde namenja za orožje in takoimenovane 'humanitarne' akcije po svetu, ne pa za odpravljanje revščine in socialnega razsula v Franciji?

A naredimo en referendum in demokratično preverimo, če so državljani EU za neoliberalizem, ki jim ga vi in vam podobni znanstveniki že desetletja - kljub pokajočim kreditnim balonom, globalnim finančnim krizam, dokapitalizacijam bank, eroziji srednjega razreda, klestenju socialne države, epidemiji prekariata, bilijonom v davčnih oazah itn. - tlačite v grlo?

Ste za, monsieur Macron?
sLoVaN
# 17.04.2018 ob 14:48
trump ga je ponucal za PR kritje za napad,
zdaj pa misli, da je Napoleon....
Binder Dandet
# 17.04.2018 ob 14:11
Avtoritativnimi težnjami ala solo mednarodne vojaške ekspidicije brez privolitve mednarodne skupnosti?
oliva
# 17.04.2018 ob 13:54
Jao, celo "humanitarno posredovanje v Siriji"!!
A je lahko človek še bolj aroganten???
boro007
# 17.04.2018 ob 13:50
Francoski predsednik Emmanuel Macron je posvaril, da se zdi, da "poteka evropska državljanska vojna med liberalno demokracijo in avtoritativnimi težnjami, ki so v vzponu".

Pa še kako res... In Makronček se slepi da je na strani liberalne demokracije. Ker ne on pa sigurno nima avtoritativnih teženj. Kako se je pogovarjal s svojimi generali, kako se pogaja s sindikati, kako se je obnašal do dveh novinarjev... In pa kako prepričan je v manšanje davkov bogatim... Ja pravi liberalno demokratski vitez.
el CARTEL
# 17.04.2018 ob 14:20
spomnim se izjave m. schulza,
ko so ga vprašali: kaj pa je s tistimi državami, ki se ne strinjajo z več integracije (več evrope, z združenimi državami evrope)?

"Vedno lahko izstopijo." je bil njegov odgovor

torej o temu se niti ne pogovarajjo več, ampak kar silijo naprej. in države očitno ne mislijo volilce spraševati, če so za to.
to je ilegalno in ni tisto za kar smo glasovali na referendumu.
oliva
# 17.04.2018 ob 13:56
Bravo za poslance (tiste ki so izrazili takle 'protestek').

Naših seveda ni zraven?
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 16:03
Sirija ne potrebuje evropskih humanitarnih pomoči, s katerimi se jo želi obdržati nestabilno v večni nevarnosti vojne preko nevladnih humanitarnih organizacij.
Francija naj se že enkrat sprijazni, da ni več kolonialna velesila in da nima več praktično nobene geostrateške moči.
Bivši uporabnik
# 17.04.2018 ob 15:29
Foto: Twitter

Na osvobojenih ozemljih Sirije kristjani končno lahko javno praznujejo velikonočne praznike. Praznično je bilo v Aleppu, Latakiji, Damasku …
Življenje v opustošeni Siriji se počasi vrača na stara pota, kar se kaže tudi v izkazovanju verskega prepričanja. Kristjani so v nekaterih mestih lahko prvič po dolgotrajni državljanski vojni javno praznovali veliko noč.

Prva dama Sirije. (Foto: Twitter)

Vstajenje Jezusa so v nedeljo pričakali v osvobojenem Aleppu in Damasku, kjer so se odvijale procesije. Ene od njih se je udeležila tudi prva dama Sirije Asma al Assad.

Foto: Twitter

Kristjani v Siriji so bili v času vojne najbolj preganjana verska skupnost, islamisti pa so porušili številne sakralne objekte in ubili na tisoče nedolžnih kristjanov.
C. Š.

Vemo kaj podpira Macron. Če bi Macron imel samo 10% Asadove morale bi ga pustil pri miru.
gremyus
# 17.04.2018 ob 14:36
Ne Makaron, poteka vojna za vaše riti in mafijo ki vas fura. Za popolnoma nič drugega ne gre. To vašo demokracijo, v imenu katere napadate suverene države, z lažmi o uporabi kemičnega orožja in pritiskom vse bolj lažnivih manipulativnih, podkupljenih medijev, lahko pa odnesete kar na smetišče. TO NI TO kar bi moralo biti in pika. Gleda se na to kdo s kom drži, kdo je s kom solidaren, kdo bo od koga največ potegnil, ne dela se pa tistega kar je PRAV. KAR JE PRAV! Tako da, vsi hinavski politiki v SLO, ki ne razmišljajo s svojo glavo in kupčkajo (izstopa Pahor trnuljčica), vam povem samo tole: Tam so vrata in adijo.
Kazalo