Merklova je večino govora poslancem namenila krizi v Ukrajini in mogočih odzivih EU-ja. Foto: EPA
Merklova je večino govora poslancem namenila krizi v Ukrajini in mogočih odzivih EU-ja. Foto: EPA

Evropska komisija je ocenila, da bo gospodarstvo v območju skupne evropske valute v letu 2014 zraslo za 1,2 odstotka, a Merklova je v govoru v nemškem parlamentu optimistično izrazila pričakovanje o še višji gospodarski rasti.

"Komisija pričakuje rast za okoli 1,2 odstotka v letu 2014, kar je nekoliko bolje od jesenske napovedi. Toda mi vemo, da zmoremo več kot 1,2 odstotka," je samozavestno dejala nemška kanclerka.

V februarski napovedi je Bruselj malenkostno izboljšal novembrsko napoved, ko je predvideval, da bo v letošnjem letu gospodarska rast evrskega območja znašala 1,1 odstotka. Po novih napovedih naj bi gospodarstvo celotne Evropske unije letos zraslo za 1,5 odstotka.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn je pred mesecem dni dejal, da je najhujša kriza morebiti za nami, a opozoril, da to še ni razlog za počitek, saj je okrevanje še vedno skromno.

Po njegovih besedah je vzpodbudno, da se je gospodarska dejavnost začela krepiti tudi v ranljivih državah, kot so Grčija, Španija in Portugalska, in ta trend naj bi se po pričakovanjih nadaljeval.