Mayeva se je kot britanska premieka na svojo prvo uradno pot odpravila na obisk v Berlin. Foto: Reuters
Mayeva se je kot britanska premieka na svojo prvo uradno pot odpravila na obisk v Berlin. Foto: Reuters
London
London ne bo predsedoval EU-ju. Foto: EPA
Britanska premierka obiskala Merklovo
Britanci se odpovedujejo predsedovanju EU-ja

"V interesu vseh je, da Velika Britanija izstop zahteva z zelo dobro definiranim pogajalskim stališčem," je dejala nemška kanclerka in napovedala, da bo Nemčija v pogajanjih zastopala svoje interese.

Nova britanska premierka je poudarila, da Velika Britanija pred koncem letošnjega leta ne bo zahtevala izstopa iz Evropske unije. "Ne bomo sprožili 50. člena, dokler naši cilji ne bodo jasni, kar pa sem že povedala, da se ne bo zgodilo pred koncem tega leta," je še dejala Mayeva, ki se je ob tem zavzela, da državi tudi po izstopu Velike Britanije iz EU-ja ohranita tesne gospodarske odnose.

Mayeva je v Nemčiji na prvem obisku v tujini, odkar je pred tednom dni prevzela premierski položaj, po Nemčiji pa bo v četrtek obiskala še Francijo.

London se odpoveduje predsedovanju
Pred prihodom v Berlin je Mayeva napovedala, da se je Velika Britanija odpovedala šestmesečnemu predsedovanju Evropski uniji v drugi polovici leta 2017.

Velika Britanija bi morala predsedovati EU-ju v drugi polovici prihodnjega leta za Malto, toda zaradi izstopa države iz osemindvajseterice, ki so ga izglasovali na nedavnem referendumu, se je Mayeva odločila, da ne bo prevzela polletnega predsedovanja.

To je sporočila predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku v svojem prvem pogovoru po nastopu funkcije premierke, saj "je to prava stvar glede na to, da bomo zelo zaposleni s pogajanji z EU-jem", so sporočili z Downing Streeta.

"Premierka je pojasnila, da se moramo dobro pripraviti na pogajanja glede izstopa, preden sprožimo 50. člen. Donald Tusk je premierki zagotovil, da bo pomagal, da bo ta proces potekal čim bolj gladko," so še sporočili iz premierkinega urada.

Veleposlaniki držav članic EU-ja so na današnjem zasedanju v Bruslju dosegli načelen dogovor, da bo namesto Velike Britanije predsedovanje EU-ju prevzela Estonija, ki bi morala po dosedanjih načrtih predsedovati v prvi polovici leta 2018.

Načelni dogovor mora biti zdaj še formalno potrjen. Odločitev o tem morajo namreč sprejeti države članice. Sprejeta bi bila lahko že v prihodnjih dneh, morda v prihodnjem tednu. Medtem je tudi Belgija nakazala, da je pripravljena prevzeti nalogo namesto Velike Britanije.

Britanska premierka obiskala Merklovo
Britanci se odpovedujejo predsedovanju EU-ja