Gostovanje znotraj EU-ja bo v prehodnem obdobju še cenejše, sledi izenačenje cen gostovanja z domačimi cenami. Foto: BoBo
Gostovanje znotraj EU-ja bo v prehodnem obdobju še cenejše, sledi izenačenje cen gostovanja z domačimi cenami. Foto: BoBo
Denar, evro, evri, bankovci, kovanci
Cena gostovanja ne sme biti nižja od domačih cen, v tem primeru se gostovanje obračuna po domači ceni. Foto: Reuters
Zastava Evropske unije
EU je v zadnjem desetletju korenito znižal ceno uporabe mobilne telefonije znotraj svojih meja. Foto: EPA

Storitve gostovanja v EU-ju se bodo od 30. aprila do 14. junija 2017 zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen, na katere pa bodo operaterji lahko zaračunavali posebne pribitke, so pojasnili v agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos).

Pribitek pri odhodnih klicih bo znašal 0,05 evra na minuto, pri poslanem sporočilu SMS 0,02 evra in pri megabajtu prenosa podatkov 0,05 evra (brez DDV-ja). Dohodni klici se bodo medtem lahko zaračunavali v višini 0,0114 evra na minuto (brez DDV-ja).

Cenovne kapice bodo pri odhodnih klicih znašale 0,19 evra na minuto, 0,06 evra na poslano sporočilo SMS ter 0,20 evra na megabajt prenosa podatkov (povsod brez DDV-ja).

Od 15. junija 2017 naprej pa bo tudi zaračunavanje pribitkov, kot bodo veljali v prehodnem obdobju, ukinjeno. S tem bodo za storitve gostovanja v EU-ju veljale enake cene kot doma.

Gostovanje ne sme biti cenejše
Veljala bo omejitev, da domače maloprodajne cene s pribitki ne bodo smele presegati najvišjih reguliranih maloprodajnih cen (kapic) za gostovanje. Pribitki se tako ne bodo zaračunavali v primeru, da je domača maloprodajna cena višja od najvišjih reguliranih maloprodajnih cenovnih kapic. V tem primeru bo operater zaračunal domačo maloprodajno ceno tudi za gostovanje.

Uporabnike, ki imajo posebne pakete za gostovanje, bodo domači operaterji obvestili o ugodnostih, ki jih prinašajo spremenjene cene reguliranih storitev gostovanja. Če bodo ti paketi skladni z reguliranimi cenami, bodo uporabniki takšne pakete tudi obdržali. V nasprotnem primeru bodo uporabniki morali izraziti zahtevo, da želijo obdržati paket, ki ni skladen z regulirnimi pogoji.

Slovenski uporabniki bodo obveščeni
Agencija je informacijo o spremembah objavila na svoji spletni strani, vanjo je vključila tudi primere izračunov za različne tipe mobilnih paketov. Podatki agencije kažejo, da količina opravljenih klicev (v minutah) v drugih članicah EU-ja ustreza okoli 3,5 odstotka prometa, ki ga imajo v Sloveniji.

Uporabnike bodo o spremembah začeli obveščati tudi slovenski mobilni operaterji. V drugem največjem slovenskem mobilnem operaterju Simobil so pojasnili, da velika večina njihovih uporabnikov, ki gostuje v omrežjih znotraj EU-ja, promet opravi v okviru zakupljenih količin za gostovanje. Za te uporabnike velja, da se jim stroški gostovanja, če bodo ohranili obstoječe pakete z zakupljenimi količinami za gostovanje, ne spremenijo.

Spremembe cen gostovanja so rezultat novembra lani sprejete uredbe o evropskem enotnem trgu elektronskih komunikacij. EU je namreč v zadnjem desetletju korenito znižal cene uporabe storitev mobilne telefonije znotraj svojih meja.