Telekomunikacijski operaterji so precej kritični do novega bruseljskega predloga glede poenotenja telekomunikacijskega trga v EU-ju. Foto: BoBo
Telekomunikacijski operaterji so precej kritični do novega bruseljskega predloga glede poenotenja telekomunikacijskega trga v EU-ju. Foto: BoBo
Simobil
V Simobilu menijo, da bi poenotenje trga v EU-ju bistveno vplivalo na prihodke telekomunikacijskih družb, kar bi gotovo upočasnilo prihodnja prepotrebna vlaganja v najsodobnejšo širokopasovno infrastrukturo. Foto: BoBo

V največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju Telekomu Slovenije menijo, da bi imela uveljavitev takšnega predloga resne posledice za telekomunikacijsko panogo v celoti, še zlasti pa za operaterje v Sloveniji kot "geografsko majhni in gospodarsko šibki državi".

V Telekomu menijo, da je predlog še posebej problematičen na področju mednarodnih klicev in mednarodnega gostovanja, v skladu s katerim bodo prejeti klici znotraj EU-ja brezplačni, klici v druge EU-države pa bodo stali največ 0,19 evra na minuto brez DDV-ja za klice iz mobilnih omrežij. Klici iz fiksnih omrežij medtem ne bodo smeli presegati cen domačih medkrajevnih klicev.

"Take rešitve predstavljajo za nas in druge slovenske operaterje ogromne stroške," razlagajo v Telekomu.

Manj vlaganj v infrastrukturo
"Potrditev predloga v takšni obliki bi bistveno vplivala na prihodke telekomunikacijskih družb, kar bi gotovo upočasnilo prihodnja prepotrebna vlaganja v najsodobnejšo širokopasovno infrastrukturo," pa so do bruseljskega predloga kritični v drugem največjem mobilnem operaterju Simobilu.

Mobilni operaterji so po njihovem pojasnilu pred velikim investicijskim ciklom, ki "vključuje tako investicijsko izredno zahtevno dražbo za frekvence kot tudi ogromne stroške z gradnjo novega širokopasovnega mobilnega omrežja naslednje generacije".

Lažje pridobivanje frekvenčnih spektrov
T-2-ju predlog, ki predvideva tudi bolj usklajeno dodeljevanje radijskih frekvenc, prinaša dodano vrednost, saj so se v preteklosti spopadali s težavami pri pridobivanju frekvenčnih spektrov.

"Koordinirano dodeljevanje spektrov bi izenačilo položaje moči znotraj države, spektri pa bi bili pravičneje razdeljeni," pravijo v T-2-ju. Na drugi strani pa po njihovem mnenju zniževanje cen klicev znotraj EU-ja znižuje maržo in investicijski potencial, kar bo posebej prizadelo manjše operaterje, ki so "v primerjavi z velikimi zaradi ekonomije obsega ob takšni spremembi zakonodaje investicijsko bolj prizadeti".

Večja konsolidacija trga
V Amisu predvidevajo, da bo poenotenje pravil evropskega trga vodilo v večjo konsolidacijo. "To najverjetneje pomeni zmanjševanje števila operaterjev in povečanje moči za velike operaterje. Nevarnost je, da se bo zaradi manjšega števila operaterjev zmanjšala raznolikost ponudbe in fleksibilnost operaterjev, zaradi česar je vprašanje, ali bodo doseženi želeni rezultati," poudarjajo v Amisu, kjer jih skrbi tudi prenos novih pravil v slovensko zakonodajo.

"Največ škode lahko na kratek rok naredi lokalna implementacija pravil, ki lahko ob nepravilnem pristopu povzroči uničujoče posledice za alternativne operaterje," še opozarjajo.

V Izimobilu pa menijo, da bo bruseljski predlog njihovim uporabnikom gotovo prinesel določene ugodnosti. Med drugim bi jim lahko ponudili cenejše gostovanje, saj bi bili njihovi stroški, ki jih zaračunavajo tuji operaterji za gostovanje, precej nižji.