Unilever bo moral plačati 104 milijone evrov kazni. Foto: EPA
Unilever bo moral plačati 104 milijone evrov kazni. Foto: EPA

Trije vodilni proizvajalci pralnih praškov so se kartelno dogovarjali med januarjem leta 2002 in marcem leta 2005, s čimer so nameravali stabilizirati tržne deleže ter usklajevati cene v osmih državah članicah Evropske unije. Kartel je pokrival Belgijo, Francijo, Nemčijo, Grčijo, Italijo, Portugalsko, Španijo in Nizozemsko.

Leta 2008 je dogovor Evropski komisiji prijavil Henkel in si tako prislužil imuniteto pri kazni. Povsem drugače sta jo odnesla preostala proizvajalca. Procter & Gamble bo moral plačati 211,2 milijona evrov, Unilever pa 104 milijone.

Nižja kazen zaradi priznanja
"S priznanjem sodelovanja v kartelu so podjetja komisiji omogočila hiter zaključek preiskave, s čimer so si zagotovila tudi znižanje kazni," je pojasnil podpredsednik komisije in evropski komisar za politiko konkurence Joaquin Almunia, ki pa ni hotel oceniti, kakšno korist so si podjetja zagotovila s kartelnim dogovarjanjem.

Komisija je pojasnila, da se je kartel osnoval, ko so omenjena tri podjetja pod okriljem svojih trgovskih združenj začela uresničevanje iniciative, s katero so želela izboljšati svoje izdelke z vidika okoljske sprejemljivosti, čeprav okoljski cilji niso zahtevali koordinacije cen ali drugih protikonkurenčnih praks.