Banka Laiki je bil druga največja banka na Cipru. Foto: EPA
Banka Laiki je bil druga največja banka na Cipru. Foto: EPA

"Znova ponavljam, da je ciprska vlada polno zavezana izpolnjevanju pogojev memoranduma in se je že podala na to pot," je tiskovni predstavnik ciprske vlade Kristos Stilianides zapisal v pismu britanskemu poslovnemu časopisu Financial Times.

Stilianides se je odzval na pisanje Financial Timesa, ki je razkril pismo ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa, v katerem je ta prejšnji teden evropske voditelje opozoril, da Cipru preprosto ne bo uspelo izpolniti zastavljenih ciljev v sprejetem programu pomoči, ki je po njegovih besedah otoškemu gospodarstvu škodil bolj od pričakovanj.

Po njegovih besedah je bilo prestrukturiranje obeh največjih bank - Laiki in Bank of Cyprus - pripravljeno ad hoc in brez pravih priprav, zaradi česar je brez finančnih sredstev ostalo veliko ciprskih podjetij, kapitalske omejitve, ki jih je morala za preprečitev bega kapitala uvesti država, pa dušijo otoško gospodarstvo.

Ciprske oblasti si želijo korenite spremembe načrta za sanacijo obeh največjih ciprskih bank, ki zaležeta kar za 80 odstotkov bilančne vsote. Poudarjajo namreč, da Bank of Cyprus, ki je po zaprtju Liki ostala edina velika sistemska banka na otoku, kljub prestrukturiranju ne more normalno delovati.

"Pozivam vas, da proučite možnosti, da bi Cipru in Ciprčanom omogočili vzdržno prihodnost," je zapisal Anastasiades.

Stilianides je v zanikanju pisanja britanskega časopisa dejal, da pismo predsednika, ki je prišlo v javnost, sploh ni povezano s tem. "Za ciprsko vlado izpolnjevanje pogojev sploh ni vprašanje. Prav nasprotno," je zatrdil.

V Bruslju so priznali, da so pismo dobili, o vsebini pa uradno niso želeli govoriti. Neuradno je po pisanju Financial Timesa slišati, da so v evroskupini presenečeni in zmedeni, saj naj bi Anastasiades zahteval popolno predrugačenje programa. Ob tem poudarjajo, da večjih sprememb ni pričakovati.