Francois Hollande in Angela Merkel sta odločna, da EU tudi brez Velike Britanije ostane močna in trdna. Foto: Reuters
Francois Hollande in Angela Merkel sta odločna, da EU tudi brez Velike Britanije ostane močna in trdna. Foto: Reuters
Madžarski premier Viktor Orban je napovedal srečanje držav na t. i. balkanski begunski poti. Na fotografiji z bolgarskim premierjem Bojkom Borisovim. Foto: Reuters
Za upešno EU



Orban je dejal, da se bodo, če Nemčija ne bi sprejela zgornje meje števila prebežnikov, ki jih je pripravljena sprejeti, zaradi "sesalnega učinka" v Evropo še naprej zgrinjale množice. "Nekaj se mora v tem pogledu zgoditi," je opozoril. Ob tem je napovedal, da se bodo 24. septembra na Dunaju sešli voditelji evropskih držav vzdolž balkanske begunske poti, da bi našli rešitev za prihodnost.

Voditelji EU-ja, ki so se zbrali v slovaški prestolnici, so sicer v sklepni izjavi zapisali, da si bo Unija prizadevala za nov začetek in se namerava bolje približati državljanom. "Odločeni smo, da s 27 državami članicami naredimo uspešno Evropsko unijo," je zapisano. "Evropska unija ni popolna, a je najboljši instrument, ki ga imamo za soočenje z izzivi. Potrebujemo EU, ne samo za ohranitev miru in demokracije, pač pa tudi zaradi varnosti naših ljudi."

27 predsednikov vlad in držav, članic EU-ja, se je v Bratislavi zbralo tudi zato, da po junijski odločitvi britanskih volivcev, ki so se na referendumu izrekli za izstop Velike Britanije iz EU-ja, dorečejo skupni program za prihodnje mesece, t. i. bratislavsko agendo. Vse do 60. obletnice rimske pogodbe marca 2017 so tako načrtovana številna neformalna srečanja.

Kako naprej po brexitu?
Tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta se na vrhu pogovarjala o brexitu in dejala, da bosta državi v prihodnjih mesecih skupaj zelo intenzivno delali za uspeh EU-ja po britanskem izstopu iz nje. "Duh Bratislave je bil duh sodelovanja," je dejala Merklova in dodala, da so tudi preostali predsedniki držav in vlad prepričani, da v EU-ju potrebujejo kompromis, občutek solidarnosti in sodelovanja ter da morajo delati na podlagi skupnih vrednot.

Pogovore v Bratislavi je označila za dobre in konstruktivne, je pa opozorila, da je EU trenutno v "kritični situaciji". Kot bistvene cilje v prihodnjih mesecih je med drugim omenila izboljšanje notranje in zunanje varnosti ter boj proti nezakonitim migracijam in izvorom begunske krize. Dodala je, da je bilo na vrhu doseženo široko soglasje za poglobitev sodelovanja na obrambnem področju.

Hollande je dodal, da po britanskem glasovanju za izstop iz Unije lahko gre EU naprej samo, če bo določila jasne prioritete, ki bodo v skladu s pričakovanji Evropejcev. "Francija in Nemčija si bosta še naprej prizadevali za dosego konkretnih ukrepov," je dejal.

Za upešno EU