Dijaki, ki so obiskali Bruselj, so s seboj na izlet prinesli tudi slovensko zastavo. Fotografija je nastala pred stavbo Evropske komisije. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Dijaki, ki so obiskali Bruselj, so s seboj na izlet prinesli tudi slovensko zastavo. Fotografija je nastala pred stavbo Evropske komisije. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Nagrajenci natečaja Mladi, Možgani Evrope
V Bruslju je v evropskih institucijah zaposlenih veliko Slovencev. Na hodniku Evropskega parlamenta smo po naključju srečali tudi slovenskega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Igra vlog v Parlamentariumu
Dijakom je bila všeč več kot dvourna interaktivna igra vlog, neposreden prikaz vpogleda v delovanje evropskih poslancev. Kot je bilo razvidno, je bila igra zelo dinamična in zabavna. Dejali pa so, da je bila tudi naporna, saj moraš biti kot evropski poslanec izredno govorniško spreten in zelo natančen pri argumentiranju in pogajanjih. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Strokovni izlet v evropsko prestolnico je bila ena izmed nagrad natečaja Mladi, možgani Evrope, ki se je zaključil konec februarja 2012.

Natečaj sta razpisala MMC RTV Slovenija in Center za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo Zarja v sodelovanju z informacijsko pisarno Evropskega parlamenta za Slovenijo.

Izleta so se udeležili nagrajeni dijaki in njihovi mentorji ter dvočlanska MMC-jeva novinarska ekipa.

1. dan: Mesto čokolad, čipk in evrobirokratov
Strokovno vodeni izlet je potekal z avtobusom in je po celonočni vožnji najprej vključeval ogled središča mesta s poudarkom na mestnem trgu Grand Place s cehovskimi stavbami ter mestno hišo. Seveda nismo pozabili pozdraviti svetovno znane mestne simbolike - Manneken Pisa (znamenitega kipca dečka, ki lula) in katedrale sv. Mihaela.

Po končanem ogledu središča mesta je bila na vrsti vožnja s podzemno železnico do četrti, kjer je sedež Evropske unije. Najprej smo obiskali informacijski center, kjer je na voljo vsa mogoča literatura o vseh državah članicah Evropske unije. Po urejenih formalnostih za vstop v parlament je bil na vrsti sam ogled Evropskega parlamenta, ki je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem je bil na vrsti kratek sprehod po notranjosti Evropskega parlamenta s predavanjem o delovanju in viziji Evropske unije.

V drugem delu pa so se dijaki in njihovi mentorji lahko preizkusili kot pravi evropski poslanci. V Centru za obiskovalce Evropskega paramenta (Parlamentarium) je v posebnih prostorih potekala interaktivna igra vlog, poznana pod imenom Role Play Game. Gre za izjemno zanimivo in dinamično igro, v kateri so vsi sodelujoči razvrščeni v poslanske skupine. Njihova naloga je argumentiranje in usklajevanje stališč znotraj njihove poslanske skupine. To pa še ni vse: svoja stališča so dijaki (evropski poslanci) predstavili tudi drugim poslanskim skupinam in z njihovo pomočjo poslušali najti ustrezen kompromis, ki bi ustrezal celotni Evropski uniji. Igra vlog je potekala dobri dve uri, njen namen pa je predstaviti (in na lastni koži okusiti) podroben vpogled v samo delo evropskih poslancev.

2. dan: Atomium in Mini Evropa
Skoraj ni turista, ki v Bruslju ne bi obiskal razglednega muzeja Atomium in znamenitega parka, pomanjšanih razglednic evropskih mest - Mini Evropa. Gre za okoli 350 maket najzanimivejših in prepoznavnih krajev v Evropi. Po končanem ogledu obeh znamenitosti smo se z mestno podzemno železnico odpeljali v središče Bruslja, kjer je bilo na vrsti kosilo in prost ogled Bruslja, ki je skoraj zagotovo vključeval obisk znamenitih belgijskih čokoladnic.

Ob koncu potovanja so dijaki na vprašanje, kakšen je njihov vtis o Bruslju in ali bi tam živeli, podali nekaj odgovorov. Najpogostejši so bili:
- je precej uradno in cenovno drago mesto,
- ogromno je turistov,
- stare stavbe so lepe, a novejše še lepše in predvsem višje,
- mesto je izredno čisto,
- čokolade so odlične,
- uporaba toaletnih prostorov bi pa res lahko bila brezplačna.

Strokovno vodeni izlet je bil izredno poučen, saj so dijaki poleg belgijske kulture lahko spoznali tudi politične in organizacijske organe delovanja Evropske unije.

Videoutrinki z izleta: