Westerwelle se je odločno zavzel za ustanovitev evropske bonitetne agencije. Foto: EPA
Westerwelle se je odločno zavzel za ustanovitev evropske bonitetne agencije. Foto: EPA
Bonitetne agencije razburjajo Evropo

"Evropa mora pokazati, da se je sposobna zoperstaviti bonitetnim agencijam. Trgi komaj zadihajo, ko jih njihove ocene spet potisnejo v negotovost," je po nedeljskih pogovorih z grškim zunanjim ministrom Stavrosom Dimasom dejal nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Po njegovem mnenju je dogovorom in paktom med članicami Evropske unije treba dati realno možnost.

"Nesmiselno je špekulirati. Ustanovitev evropske bonitetne agencije je edina možnost za povrnitev zaupanja na trgih," je dejal Westerwelle.

V petek je ameriška bonitetna agencija Standard & Poor's (S & P) znižala bonitetno oceno devetim evropskim državam - Sloveniji, Franciji, Slovaški, Avstriji, Malti, Španiji, Cipru, Italiji in Portugalski, saj je presodila, da voditelji teh držav niso storili dovolj za rešitev dolžniške krize.

Najvišjo bonitetno oceno (AAA) je uspelo obdržati le Nemčiji, Finski, Nizozemski in Luksemburgu.

S & P, Moody's in Fitch so vodilne tri bonitetne agencije, ki so v zasebni lasti in imajo sedež v ZDA. Za velike izdajatelje so bonitetne ocene hiš S & P in Moody's obvezne.

Potem ko je S & P v petek znižal bonitetno oceno Franciji za eno stopnjo, z AAA na AA+, je v ponedeljek presenetil Moody's, ki se ni odločil znižati ocene, ampak je potrdil najvišjo oceno AAA.

Kot razlog za svojo odločitev je navedel močno gospodarstvo, vendar je opozoril, da napoved gospodarske rasti predstavlja grožnjo vladnim načrtom fiskalne konsolidacije.

Z nižjo oceno tudi EFSF
Standard & Poor's je v ponedeljek znižal tudi bonitetno oceno Sklada za stabilnost evra (EFSF) za eno stopnjo - z najvišje ocene AAA na AA+. Po znižanju bonitetnih ocen vrste evropskih držav je bil tak ukrep pričakovan.

Medtem ko večina držav z evrom zagotavlja jamstva za obveznice, ki jih izdaja EFSF, pa je njegova bonitetna ocena odvisna od držav z oceno AAA. Preostale štiri, ki to oceno še ohranjajo, ne predstavljajo zadostnih jamstev za zavarovanje sklada s posojilnimi zmogljivostmi v višini 440 milijard evrov.

Bonitetne agencije razburjajo Evropo