Slovenska vlada je sporočila, da bo vztrajala pri upoštevanju sklenjenih sporazumov, saj bi ERC v praksi posegel v suverenost Slovenije. Foto: RTV SLO
Slovenska vlada je sporočila, da bo vztrajala pri upoštevanju sklenjenih sporazumov, saj bi ERC v praksi posegel v suverenost Slovenije. Foto: RTV SLO
Rehn Hrvaško poziva k spoštovanju dogovorov

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je izjavil, da verjame, da bo Hrvaška ravnala v skladu s tem dogovorom in za članice EU-ja ne bo uveljavila nobenega vidika ERC-ja. Po njegovem mnenju je bistvenega pomena, da se rešitev za to vprašanje najde takoj, ko bo oblikovana nova hrvaška vlada, da bi se tako izognili negativnim posledicam za pristopni proces Hrvaške v Unijo.

Če bodo sprejete rešitve in bo Hrvaška pokazala zagon pri izvajanju reform, Rhen pričakuje, da bodo naši južni sosedi v letu 2008 stopili v "odločilno stopnjo pogajanj" z Unijo.

Zakon v veljavo, a se ne bo izvajal
Kot je za TV Slovenija dejal dopisnik iz Zagreba Drago Balažič, iz vladnih krogov prihajajo neuradne informacije, da bo zakon sicer s 1. začel veljati, a da se dejansko ne bo izvajal.

V soboto je sicer predsednik Hrvaške Stipe Mesić dejal, da bi se morala Hrvaška pogovarjati s svojimi sosedami ter dodal, da se cona tako ali tako ne bo mogla v skladu s tehničnimi zmožnostmi še polno izvajati.

Slovenska vlada pozdravlja stališče Rehna
Uveljavitvi cone najbolj ostro nasprotujeta Slovenija in Italija, ki bi bili tudi najbolj prizadeti. Urad za komuniciranje je sporočil, da vlada Republike Slovenije pozdravlja današnjo izjavo komisarja Ollija Rehna. Spomnili so tudi, da je Slovenija od samega začetka vsestransko podpirala čim hitrejše vključevanje Hrvaške v EU, in to tudi takrat, ko so nekatere druge članice imele do tega velike pomisleke.

"Zato še toliko bolj upravičeno pričakujemo, da bo Hrvaška kot kandidatka za članstvo v EU-ju v tem primeru ravnala verodostojno. Eno od temeljnih načel evropskega obnašanja je namreč spoštovanje dane besede," so poudarili na uradu.

Rehn Hrvaško poziva k spoštovanju dogovorov