Prijetje Ratka Mladića je Srbiji dalo velik zagon na poti približevanja EU-ju, a ostajajo še drugi pogoji. Foto: EPA
Prijetje Ratka Mladića je Srbiji dalo velik zagon na poti približevanja EU-ju, a ostajajo še drugi pogoji. Foto: EPA

"Nemčija pričakuje, da bo Beograd Kosovo priznal med postopkom približevanja Uniji ali do konca tega postopka," je za srbski Blic izjavi Roderik Kizevetter, član odbora nemškega parlamenta za zunanje odnose in odnose z Evropsko unijo. Dodal pa je, da je po obisku Beograda prepričan, da bodo rešitev vprašanja Kosova našli s pomočjo dialoga s Prištino.

Člani bundestaga opozarjajo, da je za pridobitev datuma za začetek pogajanj o članstvu najpomembneje, da bodo srbske oblasti do takrat prijele še zadnjega haaškega begunca Gorana Hadžića.

Kako dolga bo njena pot?
"Srbija bo 15. decembra dobila status kandidatke, najverjetneje pa ne tudi datuma za začetek pogajanj," so dodali poslanci vladajoče Krščansko-demokratske unije kanclerke Angele Merkel, ki so dodali, da pričakujejo, da bo tudi Srbija, podobno kot Hrvaška, za pogajanja z Brusljem potrebovala vsaj osem let. "A na koncu te poti mora Beograd uradno priznati Kosovo, sicer nemški parlament ne bo izglasoval članstva Srbije v Unijo," so bili jasni predstavniki parlamenta na neuradnem sestanku v srbski prestolnici.

Dejansko priznanje Kosovo bi pomenilo tudi srbsko sprejetje članstva Kosova v Združenih narodih in v drugih mednarodnih organizacijah. "Pogovori Prištine in Beograda se morajo nadaljevati, po koncu teh sestankov pa mora priti do priznanja Kosova. To ne sme biti vprašanje," so dejali Nemci, ki se zavedajo, da tak uspeh ne morejo doseči čez noč.

Veleposlanik Nemčije v Srbiji Wolfram Maas pa je dodal, da ni v interesu Unije, da bi medse sprejela članice, ki ima nerešene ozemeljske spore.

Sodelovanje z Natom bo koristno
Na vprašanje srbskih novinarjev, ali bi lahko nesoglasja znotraj 27-terice o širitvi Unije lahko ogrozila nove kandidature, so nemški poslanci obljubili, da Srbiji ne bodo postavljali dodatnih preprek, seveda pod pogojem, da bo izpolnila vse dane zahteve.

Beogradu so še svetovali, da je "zaželeno", da se država približa tudi zvezi Nato, saj med to vojaško organizacijo in EU-jem obstaja tesna zveza. "Morate biti previdni z izjavami, kot so 'Nikoli v Nato'. Srbiji ni treba, da postane članica te zveze, ampak vsak, ki želi v EU, mora sodelovati tudi z Natom."