Novi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Foto: EPA
Novi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. Foto: EPA

Moje starše je vodila misel, da mora biti njihovim otrokom bolje kot njim. In nam gre. A za naše otroke to ni več tako samoumevno.

Martin Schulz
Evropski parlament, Strasbourg
Evropski parlament svojega predsednika neposredno voli od leta 1979. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Prejel je 387 glasov od 670, je na plenarnem zasedanju sporočil dosedanji predsednik parlamenta Jerzy Buzek. Za mesto predsednika Evropskega parlamenta sta se potegovala še Britanka iz vrst liberalcev Diana Wallis (prejela je 141 glasov) in britanski konservativec Nirj Deva (142 glasov).

Schulz: Članice EU-ja morajo med seboj bolje sodelovati
Po izvolitvi za dveinpolletni mandat je Schulz izrazil upanje, da ne bo razočaral tistih, ki so mu zaupali svoj glas, in da bodo tisti, ki ga niso volili, pozitivno presenečeni. V govoru se je zahvalil svojemu predhodniku Jerzyju Buzku, ki ga je označil za edinega predsednika kake evropske institucije, ki je izšel iz osvobodilnih gibanj v Vzhodni Evropi in tako "simboliziral zmagoslavje demokracije".

Schulz je opozoril, da je prvič v zgodovini EU-ja njen propad tudi realna možnost. Kritiziral je to, da se v EU-ju pomembne odločitve sprejemajo za zaprtimi vrati. Poudaril je, da bi morale članice EU-ja med seboj sodelovati: "Tu ne gre več za to, da bo eden pridobil, če drugi izgubi. Ali vsi dobimo ali pa vsi izgubimo."

''Ne bom prijeten predsednik''
Nemec je priznal, da mandat 14. neposredno izvoljenega predsednika Evropskega parlamenta začenja s tesnobo, saj Evropa preživlja viharne in težke čase. "Moje starše je vodila misel, da mora biti njihovim otrokom bolje kot njim. In nam gre. A za naše otroke to ni več tako samoumevno," je dejal.

Ljudje namreč upravičeno pričakujejo, da se bodo za njihove pravice evropski poslanci borili, saj je Evropski parlament prostor za zastopanje interesov ljudi, ki pa se po njegovem mnenju ne zanimajo za institucionalne razprave. Zanimajo jih preživetje, prihodnost otrok, zdrava hrana, čisto okolje.

"Ne bom prijeten predsednik," je še napovedal Nemec, ki je v evropskih krogih znan tudi kot človek brez dlake na jeziku. Pojasnil je, da se bo kot predsednik tudi prepiral, če bo treba braniti državljane. "Skušal bom obuditi navdušenje za EU."

Največ predsednikov je bilo Nemcev
Evropski parlament svojega predsednika neposredno voli od leta 1979. Odtlej je bilo devet predsednikov iz Evropske ljudske stranke, štirje iz vrst socialistov, eden, Pat Cox, pa je bil liberalec. Nemčija je skupno s Schulzem doslej imela štiri predsednike Evropskega parlamenta, Francija in Španija po tri, Velika Britanija, Nizozemska, Irska in Poljska pa po enega.

Predsednik Evropskega parlamenta nadzoruje delo institucije in njenih teles, vodi plenarna zasedanja in predstavlja parlament v zakonodajnih zadevah, zunanjih odnosih in na zasedanjih Evropskega sveta,

Moje starše je vodila misel, da mora biti njihovim otrokom bolje kot njim. In nam gre. A za naše otroke to ni več tako samoumevno.

Martin Schulz