Koprol je nad začetkom srečanja razočaran. Foto: www.gov.si
Koprol je nad začetkom srečanja razočaran. Foto: www.gov.si

Pričakoval sem več, resnično sem pričakoval več, in nisem bil edini v tem pričakovanju.

Marcel Koprol, državni sekretar za evropske zadeve
Britanski zunanji minister Jack Straw
Straw pravi, da je britanski rabat popolnoma upravičen. Foto: EPA

Udeleženci z začetkom pogajanj niso pretirano zadovoljni, saj britansko predsedstvo kljub pozivom številnih držav članic Evropske unije ni pripravilo konkretnih predlogov.

Prvi dan pogajanj je bila zato razprava po mnenju slovenskega predstavnika Marcela Koprola še vedno politična in nič konkretna. Državnega sekretarja za evropske zadeve je začetek pogajanj razočaral, saj so šest tednov pred načrtovanim vrhom EU-ja dosegli le dogovor o urniku pogovorov.

Možnosti za dogovor o novi finančni perspektivi na decembrskem vrhu Koprol tako kot premier Janez Janša ocenjuje 50:50.

Britansko vodstvo dvomi o uspehu
Britanski zunanji minister Jack Straw je pred začetkom zasedanja dejal, da je decembrsko sprejetje dogovora o prihodnji finančni perspektivi negotovo.

Straw je poudaril, da težave povzročajo različna nacionalna stališča glede načina financiranja Unije in ravni porabe. Straw pa še vedno zagovarja upravičenost britanskega proračunskega popusta.

Meni namreč, da razporeditev sredstev v proračunu Unije ni enakomerna iz zgodovinskih razlogov. Straw je ponovil stališče britanskega premiera Tonyja Blaira, da bi britansko predsedstvo storilo vse za sprejetje dogovora o finančni perspektivi med letoma 2007 in 2013.

O uspešnosti pogajanj dvomi tudi britanski premier Tony Blair, ki se zaveda, da bi neuspeh veliko težav povzročil predvsem v novih članicah Evropske unije.

Tudi o drugih vprašanjih
Zunanji ministri so na zasedanju obravnavali tudi druga vprašanja, posebno pozornost so posvetili vprašanju Kosova ter približevanju Makedonije in Bosne in Hercegovine Evropski uniji.

Pričakoval sem več, resnično sem pričakoval več, in nisem bil edini v tem pričakovanju.

Marcel Koprol, državni sekretar za evropske zadeve