Komisarji, ki sodelujejo na evropskih ali nacionalnih volitvah, se morajo držati določenih pravil. Foto: EPA
Komisarji, ki sodelujejo na evropskih ali nacionalnih volitvah, se morajo držati določenih pravil. Foto: EPA

Komisarji, ki nameravajo sodelovati na volitvah v Evropski parlament, se bodo morali vzdržati opravljanja kakršnih koli dejavnosti, povezanih z volilno kampanjo, dokler o svoji nameri ne obvestijo predsednika oziroma predsednice Evropske komisije.

Kljub sodelovanju v volilni kampanji bodo morali še naprej nemoteno opravljati svoje delo v komisiji, sredstev komisije pa ne bodo smeli uporabljati za dejavnosti, povezane s kampanjo. Jasno bodo morali tudi ločiti med potovalnimi aranžmaji, povezanimi z njihovim delom v komisiji in volilno kampanjo.

Za namene kampanje bodo morali ustvariti ločene račune na družbenih omrežjih. Vsa finančna in materialna podpora kampanji pa mora biti namenjena izključno stranki oziroma organizatorjem kampanje, je sporočila Evropska komisija.

Komisija je posodobila tudi smernice glede sodelovanja na volitvah na ravni držav članic. Če komisarji nameravajo aktivno sodelovati v volilni kampanji v članicah, bodo morali za čas kampanje prenehati z delom za komisijo. Aktivno sodelovanje pomeni kandidaturo ali sodelovanje v kampanji s precejšnjo stopnjo vključenosti, zlasti glede intenzivnosti sodelovanja z volivci.