Predsednik republike Borut Pahor je dal za britansko televizijo Sky News ekskluziven intervju. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je dal za britansko televizijo Sky News ekskluziven intervju. Foto: BoBo

"Mislim, da bi Slovenija in veliko drugih držav reklo da, mislim, da si nihče ne želi kaotičnega trdega brexita," je v ekskluzivnem pogovoru na britanski televiziji Sky News dejal slovenski predsednik Borut Pahor. Po njegovih besedah mora Velika Britanija pokazati "jasnost in konsenz" ter se vrniti k EU-ju z načrtom, ki ga poslanci lahko sprejmejo.

Mislim, da bi Slovenija in veliko drugih držav reklo da, mislim, da si nihče ne želi kaotičnega trdega brexita.

Pahor o možnosti odloga brexita

Pahor si želi, da bi našli kompromis glede irskega varovala, ob tem pa dodal, da Slovenija ne bo soglašala z dogovorom, s katerim se Irska ne bi strinjala. "Trenutno ni jasno, ali ima Združeno kraljestvo jasno stališče do neke vrste kompromisne rešitve in ali ta ustreza zahtevam večine v parlamentu," je izpostavil Pahor.

Odlog brexita sicer po njegovih besedah ne bi olajšal iskanja kompromisa, volitve v Evropski parlament pa bi lahko povzročile dodatne težave. "Če bi brexit postal tema politične kampanje med sedemindvajseterico, bi bil celoten okvir pogajanj med Londonom in Brusljem še težavnejši," je menil.

Sorodna novica Kraljica je klepet s Pahorjem potegnila prek predvidenega časa

Opravičilo za izjavo o "sovjetskem vazalu"

Pahor, ki se je na uradnem obisku mudil kot gost kraljice Elizabete II. in britanske vlade, se je v Londonu med drugim sešel z britanskim zunanjim ministrom Jeremyjem Huntom, ki je med nedavnim obiskom v Sloveniji razburil javnost z nerodno izjavo, v kateri je Slovenijo označil za nekdanjega sovjetskega vazala.

Pahor je povedal, da je Hunt "začel pojasnjevati svoje stališče", in dodal, da je to "vzel kot opravičilo in da je zgodba končana". "Ne smemo delati napak glede naše zgodovine, saj je vsaka država ponosna na svojo zgodovino," je dejal.