Timmermans pravi, da je pripravljen narediti pregled dogajanja, ko bo pandemije konec. Foto: EPA
Timmermans pravi, da je pripravljen narediti pregled dogajanja, ko bo pandemije konec. Foto: EPA

Timmermans je v pogovoru za nemški dnevnik Tagesspiegel zatrdil, da je ob koncu pandemije pripravljen narediti pregled, kaj je šlo narobe, zdaj pa je najpomembneje zagotoviti, da celotna Evropa dobi cepivo.

"Res je, da so bile pri naročanju cepiva v Bruslju kot tudi v državah članicah narejene napake," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA priznal v pogovoru. "Ob koncu pandemije sem pripravljen narediti bilanco, kaj smo naredili narobe in kaj prav."

Dodal pa je, da je skupen evropski pristop pri zagotavljanju cepiva "tudi v interesu bogatejših držav članic", kot je Nemčija. Evropska komisija je naročila skupaj najmanj 1,4 milijarde odmerkov cepiv, odobrenih v EU-ju, kar bi moralo več kot zadostovati za njenih 450 milijonov prebivalcev.

Sorodna novica Šest premierjev članic EU-ja zahteva vrh Unije na temo porazdeljevanja cepiv

Nekatere države članice medtem menijo, da razdeljevanje cepiv ni bilo enakomerno in da so nekatere države glede na število prebivalcev dobile veliko več cepiva kot druge.

Potem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz v petek ostro kritiziral porazdeljevanje cepiv, je šest premierjev članic, poleg Kurza še slovenski premier Janez Janša ter premierji Hrvaške, Češke, Latvije in Bolgarije, na institucije EU-ja naslovilo pismo, v katerem so zahtevali čimprejšnji sklic vrha EU-ja na to temo, sicer določene članice Unije preprosto ne bodo mogle izpolniti za drugo četrtletje zastavljenih ciljev glede cepljenja.

Neimenovani viri v EU-ju, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, so sicer nakazali, da poseben vrh na to temo naj ne bi bil sklican, da pa bo "usklajevanje v boju proti pandemiji" prva točka dnevnega reda naslednjega rednega vrha EU-ja, ki je načrtovan za 25. in 26. marec.

Da je treba razpravljati o razdeljevanju cepiv, se strinja tudi madžarski premier Viktor Orban, ki sicer pisma šestih premierjev ni podpisal. Medtem ko je Izrael cepil že skoraj vse prebivalce (državljane, ne pa vseh prebivalcev pod nadzorom Izraela), Združeno kraljestvo pa od 30 do 40 odstotkov, povprečen delež cepljenih v EU-ju znaša 6,8 odstotka, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI opozoril Orban.

"To je jasen znak, da nekaj ni prav," je dodal. "To ni politično vprašanje ali obtožba, prav tako ni antipatija do EU-ja ali bruseljskih birokratov, ampak so dejstva. Tako je: polomili so ga," je poudaril. Če Madžarska ne bi naročila 3,5 milijona odmerkov cepiv iz Kitajske in Rusije, s katerimi je cepila pol milijona ljudi, "bi bili zdaj v velikih težavah", je še opozoril madžarski premier.

Zaradi poročil o reakcijah cepljenih proti covidu-19 na Norveškem so cepljenje ustavili tudi na Irskem. Foto: EPA
Zaradi poročil o reakcijah cepljenih proti covidu-19 na Norveškem so cepljenje ustavili tudi na Irskem. Foto: EPA

EU: Zaradi hitrejše proizvodnje Pfizerja to četrtletje ne bo zamud pri cepljenju

Unija bo lahko izpolnila svoje cilje glede cepljenja proti covidu-19 za to četrtletje, čeprav je podjetje AstraZeneca ta teden napovedalo dodatno zmanjšanje dobav svojega cepiva, je dejal evropski komisar Thierry Breton. Proizvodnja Pfizerjevega cepiva namreč teče hitreje od načrtov, tako da ga bodo lahko tudi Uniji dobavili več.

"Dobra novica je, da kljub zamudam pri dobavi cepiva AstraZenece pri programu cepljenja v prvem četrtletju ne bo zamud," je povedal evropski komisar za notranji trg in dodal: "Pfizer proizvaja več, veliko več, kot je načrtoval, in nam bo dobavil več."

Svoje cepivo zagovarja podjetje AstraZeneca, ki trdi, da ni dokazov, da bi se tveganje za nastanek krvnih strdkov povečalo. Foto: EPA
Svoje cepivo zagovarja podjetje AstraZeneca, ki trdi, da ni dokazov, da bi se tveganje za nastanek krvnih strdkov povečalo. Foto: EPA

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca je v petek sporočilo, da bo skušalo do konca marca Uniji dobaviti 30 milijonov odmerkov, kar je precej manj od 90 milijonov, kolikor je za prvo četrtletje obljubilo v pogodbi. Pretekli mesec je napovedalo 40 milijonov odmerkov za to četrtletje.

Breton je dejal, da je ta zamuda nesprejemljiva, vendar za zdaj ne nameravajo tožiti podjetja. Pojasnil je, da ima AstraZeneca težave s testiranjem, in njen odbor direktorjev pozval k ukrepanju.

Do te farmacevtske družbe je bila kritična tudi francoska ministrica za industrijo, Agnes Pannier-Runacher, ki je dejala, da je zaradi zamud pri dobavi "zelo jezna".

"Če se zavežete, da boste dobavili določeno količino (...), potem je to vaša odgovornost. Odgovornost vodstva, upravnega odbora in podjetja," je povedala.

Dejala je še, da si evropske države prizadevajo za dialog z ZDA, kjer je 30 milijonov odmerkov AstraZenecinega cepiva, a ga ameriške oblasti še niso odobrile za uporabo, zato ti odmerki čakajo v skladiščih.