Evropska unija

Poudarki

  • "Politika EU-ja se je spremenila v politiko dvojnih standardov in prevar"
  • Poljska največja prejemnica evropskih sredstev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 52 glasov Ocenite to novico!
Zastavi Poljske in Evropske unije
Z vlado konservativcev se je Poljska že večkrat znašla v sporu z Evropsko unijo. Foto: Reuters
Donald Tusk in Jaroslaw Kaczynski
Tusk in Kaczynski sta dolgoletna politična nasprotnika. Foto: Reuters

Dodaj v

Poljska po izvolitvi Tuska obljublja "grobo igro" z EU-jem

Večina Poljakov podpira članstvo v EU-ju
11. marec 2017 ob 19:52
Varšava - MMC RTV SLO, Reuters

Poljska bo začela ovirati delovanje Evropske unije in v Bruslju lahko pričakujejo "grobo igro", je po jezi v Varšavi zaradi ponovne izvolitve Donalda Tuska napovedal poljski zunanji minister.

Pretekli teden je bil na vrhu EU-ja nekdanji poljski premier izvoljen za drugi mandat na čelu Evropskega sveta. Za Tuska so glasovale vse članice EU-ja z izjemo Poljske, ki je edina glasovala proti.

V pogovoru za poljski tabloid Super Express je poljski zunanji minister Witold Waszczykowski napovedal, da se bo vlada v Varšavi odzvala z blokado drugih pobud in pri tem v EU-ju igrala grobo igro.

"Nekdo mora povedati na glas. Politika EU-ja se je spremenila v politiko dvojnih standardov in prevar," je dejal Waszczykowski in pojasnil, da Poljska ne more blokirati Evropskega sveta in bo za to sodelovala na srečanjih. "Zavedati se moramo, da nas lahko v vsakem trenutku prevarajo," je bil jasen minister.

Na Poljskem so ponovno izvolitev Tuska za vodenje Evropskega sveta prikazali kot primer, ko Bruselj pod taktirko Nemčije ignorira ključne poljske nacionalne interese.

"Nedvomno moramo drastično znižati zaupanje v EU in začeti negativno politiko," je prihodnjo taktiko poljske vlade opisal Waszczykowski.

Trn v peti poljskih konservativcev
Tusk je bil predsednik poljske vlade od leta 2007 do leta 2014, ko je postal predsednik Evropskega sveta z mandatom za dve leti in pol z možnostjo ponovne izvolitve še za en mandat.

Kot dolgoletni politični nasprotnik vodje vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslawa Kaczynskega se je znašel v nemilosti trenutne oblasti v Varšavi, ki je ostro in odločno nastopila proti njegovemu ponovnemu imenovanju, a brez uspeha.

Gre za nov primer v zadnjem nizu sporov med Brusljem in Varšavo, potem ko je Evropska komisija že opozorila Poljsko zaradi nespoštovanja vladavine prava, evropske politike do prebežnikov, podnebne politike in varovanja okolja.

Vladajoči poljski konservativci so sredinsko usmerjenega Tuska obtožili prekoračitve pooblastil, ko je lani kritiziral poljsko vlado med opozicijsko blokado parlamenta zaradi vladnih načrtov o omejevanju medijske svobode.

Kljub sporom med Poljsko in Brusljem pa so Poljaki veliki podporniki članstva v Evropski uniji. Poljska je tudi največja prejemnica milijarde evrov evropskih sredstev.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Springbok
# 11.03.2017 ob 21:19
Poljski trentuno valda teokratska vlada. Podobno kot v Iranu. Samo pač s katoliškim predzankom. In Kaczynski se vede kot prerok Mohamed. Nima nobene uradne funkcije v vladi, je pa dejansko idejno verski vodja, Podobno kot imami v Iranu. PiSovci nasprotujejo vsem, kar se ne sklada z njihovim teokratskim pogledom na svet. Zato jih liberalna stališča, ki prihajajo iz Evrope motijo. Simbolno jih seveda najbolj moti liberalna, čepra je Juncker krščanski demokrat, Evropska komisija, Poljsko vlado moti tudi liberalna Merkel, ki je prav tako krščanska demokratka.

Poljska vlada pač nasprotujejo vsemu, kar se ne sklada z njihovim bogaboječim katoliškemu pogeldu na svet.

Za Poljake, ne pa trenutno poljsko valdo je pač bolje, da ji evropski partnerji pokažejo zrcalo.
@twwwter
# 11.03.2017 ob 21:59
"Poljska bo začela ovirati delovanje Evropske unije..."

Kaže, da smo poleg več hitrosti sedaj dobili še rikverc?
MarcoQ
# 11.03.2017 ob 22:00
27 članic je bilo za, 1 članica je bila proti.
Obveljalo je "za" in sedaj ta ena članica protestira in obljublja, da bo rušila vse kar lahko.

Odlično razumevanje demokracije.
fah-q
# 11.03.2017 ob 21:12
Na Poljskem so ponovno izvolitev Tuska za vodenje Evropskega sveta prikazali kot primer, ko Bruselj pod taktirko Nemčije ignorira ključne poljske nacionalne interese pod taktirko.

če prav štekam, ključni poljski nacionalni interes je da poljak tusk ni ponovno vodja evropskega sveta?
MM68
# 11.03.2017 ob 21:33
Neverjetno veliko podpore poljskim klerokonzervativcem na tem forumu. No, v bistvu niti ne.
Dirty_Harry
# 11.03.2017 ob 21:00
EU zapre financiranje vseh projektov na Poljskem in Poljska hitro obstane na mestu. Že odkar je PiS na oblasti, so se investicije v infrastrukturo močno zmanjšale, domače investicije so na rekordno niskemu dnu, poljski zlot izgublja vrednost, PiS gor drži populstična politika, ki pa jih močno stane (500+, Mieszkanie+, Senior+...). Vsi zelo dobri programi, a na žalost ni zadaj močnega gospodarstva, ki bi to lahko to vzdrževalo. Poleg tega je Kaczynski slep v svojem sovraštvu do vse "levice" (čeprav ta na Poljskem ne obstaja) in dela ključne desničarske napake češ:"ne potrebujemo nikogar, sami lahko preživimo". Kaczynski lahko vedno računa na okoli 20% glasov na volitvah, saj zanj glasuje malodane celo poljsko podeželje (podpono kot pri nas SLS). Varšava je za Kaczynskega mesto, ki ga ne more osvojiti, zato je že pripravljen predlog kako bi razširili Varšavo na okoliška primestja in podeželja (Varšava tako postane eno največjih mest sveta), samo z namenom osvojiti še to "uporniško svobodo miselno" mesto. In da, PiS je stranka najbolj fundamentalističnih klerikov.
Nadja92
# 11.03.2017 ob 21:00
V jok pa na vejo.
kvisko75
# 11.03.2017 ob 21:18
@Nadja92 ... pa vse igrače s sabo.
tk92
# 11.03.2017 ob 22:22
prestavimo to v slovenske like
Pahor je izvoljen za predsednika evropskega sveta, v Sloveniji pa je na oblasti SDS
kdo si upa trditi, da ne bi bila slika precej podobna?
nobeni extremni politiki ne levi ne desni se ni šlo nikoli za ljudi ali državo ampak za lastne interese - to se v zgodovini kaže znova in znova, folk pa pač po čredni mentaliteti znova in znova naseda tem in onim populistom namesto da bi razmišljali z lastno glavo - potem pa so prvi ko je treba jokati ker se jim kratijo pravice
Alchemist
# 11.03.2017 ob 23:52
Poljska je svobodna da iz euja odpeketa, če ji kaj ni prav.
Roky89
# 11.03.2017 ob 21:07
@gorencx

Tukaj poljaki kot taki nimajo nobene veze. Njihova vlada dela te stvari. Vlada, ki je lep del prebivalstva že nekaj časa ne podpira več. Če bi bile danes volitve, bi PiS že zdavnaj pristala v opoziciji.
hexen
# 11.03.2017 ob 22:24
Saj mi je Tusk antipatičen po defoltu kot desničar ampak desna "alternativa" kot se ponujajo so pa navadna patetična kozlarija.
genniuuss
# 11.03.2017 ob 22:23
vse te države razen estonije in latvije so malce prezadostne,
pozabljajo da črpajo evroska sredstva, več dobijo kot vložijo,
pa bi že zdaj rade postavljala pravila,
to je isto ko ti osemnajstletnik začne postavlajti pogoje kaj delaj
s svojo plačo, najprej zasluži potem pa zapravljaj,
ne morem se znebiti občutka da gre za kompleks, praslovanski.
dopisnik
# 11.03.2017 ob 22:27
Pahor je izvoljen za predsednika evropskega sveta, v Sloveniji pa je na oblasti SDS
kdo si upa trditi, da ne bi bila slika precej podobna?

Jaz. Pahor se ''odlično'' razume z SDS. :)
genniuuss
# 11.03.2017 ob 22:05
uni nad petdeset se sigurno spomnite, kakšna beda so bili polaki
ki so hodil na morje, tiste značke so prodajal iz olimpiskih iger v moskvi,
pa po dopustu so šotore kr na morju prodajal,
potem se jim pa odpre evropa, jim pomaga da se postavijo na noge,
zdej so pa pametn, zdej bodo pa govoril kako se dela, reveži.
dopisnik
# 11.03.2017 ob 21:43
Bilo bi zanimivo vedeti, kdo je kandidiral Tuska za predsednika Evropskega sveta za drugi mandat? Se je samokandidiral kot naša šivilja?
sirus
# 11.03.2017 ob 21:11
EU je lol.
stewie
# 12.03.2017 ob 07:37
Naj nekdo tudi Poljakom naslika, kako vizijo neki ima ta njihova sedanja vlada (beri: Kaczynski), v kolikor res Poljska izstopi iz EU oz. slednja razpade. Kako bodo potem vladali svoji državi? Nameravajo vzpostaviti katolibansko katoliško državo, uvesti cerkveno pravo namesto civilnega, preganjati vse, ki ne živijo v skladu s Cerkvenimi normami, zažigati čarovnice na grmadi, vse ki ne volijo njegove PiS, še posebej pa Tuskove volivce razglasiti za izdajalce in neokomuniste, ograditi državoz bodečo žico ali še bolje zidom, ter uvesti absolutno oblast, ob kateri bi še Stalinov režim izpadel kot svoboden in demokratični?
Takim gre itak samo zato, da se najprej rešijo (namišljenih) zunanjih sovražnikov, ki jim preprečujejo pot do absolutne oblasti, preden se lotijo lova na notranje. In ravno zato hočejo brez EU, ker se na tak način elegantno rešijo vseh evropskih združenj in pravil igre, ki so jim itak samo v napoto. Kot so najhujšim kapitalistom in izkoriščevalcem delavcev v napoto razne delavske pravice, pa jih želijo odpraviti na prefinjen način s sklicevanjem na svobodno gospodarsko pobudo in opozarjanjem, da je kapital plaha ptica in podobna jajca.
hexen
# 11.03.2017 ob 22:22
Hej biseri konservativni širom Evrope kdaj bomo legalizirali kamenjanje prešuštnic, izganjanje hudiča iz razrednih upornikov, vzpostavili cerkveno državo, prepovedali ženskam delati, uvedli dogovorjene poroke, minimalne reproduktivne kvote za ženske, sterilizacijo pripadnic osovraženih ras (nacij in verstev), ponovno vpeljali suženjstvo kot gospodarsko panogo....?
Srečni Luka
# 11.03.2017 ob 21:08
Narod, ki so ga tlačili tako nacional socialisti, kot tudi internacional socialisti, ki se ni ukloni.
dr.Strangelove
# 12.03.2017 ob 12:10
EU bo razpadla. Vsi, ki so preveč siti belega kruha in tukaj in drugje pozivajo h temu propadu, pa bodo lahko jedli travo in lubje, pa se pokalo jim bo mimo ušes.

Žal bodo v ta val vključeni vsi, tudi tisti, ki posedujejo Zdravo pamet in v teh časih nimajo prav dosti besede, ker je očitno spet prišel čas za tiste, ki so bili 70 let marginalizirani in se je sedaj končno pozabilo zakaj.

Eh, kaj cmo, cikel pač. ..
stewie
# 12.03.2017 ob 07:21
Poljska ne more blokirati Evropskega sveta in bo za to sodelovala na srečanjih. "Zavedati se moramo, da nas lahko v vsakem trenutku prevarajo," je bil jasen minister.

Torej, če prav razumem - ker ena od držav članic EU ne more avtomatsko blokirati odločitev ES, bo pač sodelovala na srečanjih, kjer bodo njeni predstavniki kuhali mulo in kritizirali vsepovprek. Če bi pa pravila določala, da se zahteva soglasnost vseh članic in da že odsotnost ene same pomeni blokado, bi pa to z veseljem izkoristili, samo da lahko nagajajo.
A si lahko še bolj otročji in primitiven, obenem se razglašaš za nekega rešitelja naroda?
Kot da bi se eden od poslancev, ki je v zaporu, nonstop skliceval, da mora biti prisoten na sejah parlamenta, zato bi ves čas koristil izhode na seje, saj parlament in celotna demokracija v državi ne moreta funkcionirati brez njega. Po izpustitvi iz zapora pa na seje sploh ne bi več hodil, saj ni potrebe, da bi bil ves čas prisoten na njih.
Čakaj malo, to se je res zgodilo...
aktivist
# 12.03.2017 ob 00:50
Tako zelo ste proti EU, da jo boste na koncu še pogrešali.
Radenm
# 12.03.2017 ob 00:39
Žalostno kaj se dogaja z nekoč velikim narodom. Še malo pa bo poljska vlada prepovedala ženskam da grejo v javnost brez moškega spremstva.
Valuk_
# 12.03.2017 ob 00:30
Poljska bi bila brez EU sredstev nula.

Res kaka hinavščina. So proti migracijam hkrati, a so sami največji migranti. Sicer kdo pa bi si sploh želel živeti med temi blaznimi verskimi fanatiki. Med ISIL in njimi ne vidim velike razlike.
anny22
# 11.03.2017 ob 23:10
Polexit bo tudi?
Lord Vader9
# 11.03.2017 ob 21:37
©Roky89
Če bi bile danes volitve, bi PiS že zdavnaj pristala v opoziciji.

Jp. Zadnje 3 ankete. temu se reče fejk njuz :)

PiS-ECR: 42% ↓
PO-EPP: 22% ↑
K'15-*: 10% ↑
N-ALDE: 9% ↓
PSL-EPP: 6% ↑
SLD-S&D: 5% ↓
W-EFDD: 2%
Raz-LEFT: 2%

Link

PiS-ECR: 31% ↓
PO-EPP: 20% ↑
N-ALDE: 14% ↓
K'15-*: 14% ↓
SLD-S&D: 10%
R-LEFT: 5%
PSL-EPP: 5%
W-EFDD: 2%

Link

PiS-ECR: 34% ↓
PO-EPP: 24% ↑
N-ALDE: 11% ↓
K'15-*: 5% ↓
PSL-EPP: 4% ↓
W-EFDD: 4% ↑
SLD-S&D: 3%
R-LEFT: 3% ↑

Link
democenzus
# 11.03.2017 ob 20:50
bompa jaz prvi. aja, ne ne bom, upira se mi cenzura
Springbok
# 12.03.2017 ob 11:25
Nacionalnega veta pri volitvah predsednika Evropskega sveta ni. Odloča se s kvalificirano večino.

Člen 15, odstavek 5 je jasen: Evropski svet izvoli svojega predsednika s kvalificirano večino za dobo dveh let in pol, z možnostjo enkratne ponovne izvolitve. V primeru njegove zadržanosti ali hude kršitve ga Evropski svet po istem postopku razreši.

Tudi ni pravice do nacionalnega predlaganja: Člen 15, odstavek 6: Predsednik Evropskega sveta ne sme imeti nacionalnega mandata.

Vir: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=OJ:C:2016:202:FU
LL&from=SL

Poljaki pač niso dobro prebrali veljavnih pravil igre.
keka77
# 12.03.2017 ob 11:22
Poljaki, pejte raje nad Turke, branit RKC... To je edino, kar zgodovinsko gledano znate početi odlično!
bojanvasiljevic
# 12.03.2017 ob 09:54
Valuk ob 00:30
Res kaka hinavščina. So proti migracijam hkrati, a so sami največji migranti.

Prost pretok denarja, blaga, ljudi je dogovor držav članic EU.
stewie
# 12.03.2017 ob 08:46
ciracara
# 11.03.2017 ob 21:57
Materializem, uspeh in prevlada.
Glede na realnost EUja bi to lahko bil njen novi slogan.
Evropa brez morale, religije, je Evropa propada.


Hehe, še donedavnega si tu gor v postih preganjal komuniste, ki so bili seveda vsi, ki se s tvojimi pogledi niso strinjali.
Sedaj pa po novem kritiziraš že EU kot tako in en vlačiš že religijo, pa čeprav slednja v tem članku sploh ni omenjena.
Torej je EU zate brez morale? No, če je to, kar aktualna poljska vlada počne, polno morale, potem sam raje izberem EU. Kje pa ti vidiš moralo pri Kaczynskem - razen v njegovih besedah, namenjenih drugim - pa meni res ni jasno. V njegovih dejanjih je ni zaslediti niti mrvice.
dopisnik
# 11.03.2017 ob 22:15
potem se jim pa odpre evropa, jim pomaga da se postavijo na noge,

Se strinjam. Samo pred tem so se morali znebiti komunistov in Rusov. :)
fah-q
# 11.03.2017 ob 21:49
@dopisnik
Se je samokandidiral kot naša šivilja?
mogoče je samo tako zagledan vase kot naš desetar/obramboslovec, ki si domišlja, da je najboljši za vsako pozicijo in potem dobi podrepnika, ki ga predlaga?
kamnosek
# 11.03.2017 ob 21:11
Tusk je samo še en žebelj več v krsto Evrope!
gesan
# 12.03.2017 ob 11:30
Pred leti so nas ti vrli papežniki prišli na črno snemat na plažo.
Ko sem enga ujel, jih niti malo ni bilo sram.

Poznam samo ene par poljakov, za katere pa moram rečt, da so ljudje v pravem pomenu besede.

Ali pa jaz nisem človek, ker ne razumem takšnih preserantov?!
gesan
# 12.03.2017 ob 11:25
Ori
# 12.03.2017 ob 06:34
Globalist Tusk sodi za zapahe.
........................................
.................
Naš predsednik tudi!
PŠa janezek tudi!

V bistvu kar cel sistem spada v zapor ali pa na uničenje!
Cel sistem je lopovščinsko naravnan, potem špa nam nekdo streže z nekimi posamezniki, ki baje spadajo v zapor.

Ma brez veze, nikoli ne boste dojeli svoje nagnjeno pripadniške zlaganosti po principu "vsi lažejo in kradejo" samo mi smo nedolžni.
gesan
# 12.03.2017 ob 11:22
Poljska bo začela ovirati delovanje Evropske unije in v Bruslju lahko pričakujejo "grobo igro", je po jezi v Varšavi zaradi ponovne izvolitve Donalda Tuska napovedal poljski zunanji minister.
...........................
Veeno bolj mi postaja jasno, da tile kvazi "desničarji" niso na nivoju razuma, ki bi lahko dojel, da je maščevalizem in takšno "otročja" nagajivost en velik idiotizem, ,ki ne bo nikomur prinesel prav nobene koritsti!

Poljska in hrvaška politika sta na nivoju peskovništva, oseb, ki niso nikoli prilezli iz peskovnika kjer se gredo svoje pokvarjene in zahrbtne igrice.

Ni mi pa jasno, kako lahko ena država članica takole grozi vsemu ostalemu?!?!
Kakšno demokracijo se to oni gredo?

PA kje si videl, da lahko en zajebava njih ostalih 20,30 ali več?

Naj gredo iz EU in basta!
Takšni maščevalni ustroj je itak samo za zganjanje problemov.
Drugo pa ta poljska ni naredila res nič dobrega, razen, da so bili fenomenalni požeruhi pri koritu!
In to so še kar naprej!

Naj zajebavajo, ampak potem bi morali nosit posledice pri črpanju EU sredstev!
Pa tisto vse naj vrnejo kar so si prigrebli.

In gremo naprej!

PA bolj se imajo za religiozne, večji kretenizem zganjajo.
Homer.
# 12.03.2017 ob 07:26
veronikad
# 11.03.2017 ob 23:00
res je idilično enotna ta EU-NATO sveta aliansa, kdaj torej putin zbere pogum da brcne v vrata da se sesuje vsa gnila zgradba.
---------------------------
Putin res ne rabi nič brcniti.
Le počakati mora, pa se bo EU sama razsula.
Pravzaprav se sprašujem kaj jo sploh drži skupaj, saj je v vseh državah že negativno stališče do EU. Tako da razen tistih EU poslancev, ki imajo svoje interese, saj vlečejo dobre plače in politikov, ki se objemajo in ljubijo, drugih podpornikov ne vidim več...
Ori
# 12.03.2017 ob 06:34
Globalist Tusk sodi za zapahe.
artoum
# 12.03.2017 ob 01:36
zih so na poljskem izvedli kakšno anketo, za koga bolj navijajo. a kakšen zna izbrskat?
fah-q
# 11.03.2017 ob 21:33
pa še nekaj mi roji po glavi-poljska vlada zna bit zadost trapasta, da bo poljake naredila za kanonfutr...ker "ljubezen" kačinskega do vsega ruskega je tako velika, da znajo napast .... belorusijo...
NoriPlanet
# 12.03.2017 ob 00:56
genniuuss
potem se jim pa odpre evropa, jim pomaga da se postavijo na noge,


Zadolževanje ni še nikogar postavilo na noge.
Bruseljski politiki so države članice tako zadolžile s krediti, da bodo dolgove vračale generacije Zanamcev.
Dobro se je godilo le Nemčiji, ki ji je gospodarsko prevzemanje Evrope prineslo dobičke.
Zdaj večina držav spoznava, da tako pač ne gre več naprej.
galoper
# 13.03.2017 ob 20:28
Bodo ustavili proizvodnjo KIA avtomobilov?
kapljač
# 13.03.2017 ob 12:54
S Poljaki so vedno problemi. To najbolje poznajo Rusi. EU "pa si jih celo sama "navleče". Nič drugače ne bo z Čehi, Slovaki, Baltske države, Madžarska, Romunija, ti bodo Eu "še pile kri".
zmiki
# 13.03.2017 ob 09:12
Vržte jih ven iz EU pa naj jih Rusija požre.
oziris.va
# 12.03.2017 ob 18:57
Mogoče pa bo Poljska naslednja, ki bo istopila?

Bo pa sedaj zanimivo opazovati, če se bodo evrokrati odzvali s kakšno sankcijo. Čeprav malo dvomim. Nimajo jajca in jajčnike za to.
hexen
# 12.03.2017 ob 09:58
Desnica je dodobra zafurala Evropo z deregulacijo finančnega sektorja, zategovanjem pasu, nižjimi davki za bogate, prekerizacijo delavstva in osvobajanjem Bližnjega vzhoda...
Alternativa pa je zdaj...... skrajna desnica?
S še večjo deregulacijo, zategovanjem pasu, razdavčevanjem bogatih, rušenjem delavskih in socialnih pravic ter novimi še bolj krvavimi vojnami in represijo doma?
Res ljudstvo? Kako kaj z vašim zdravjem?
el CARTEL
# 11.03.2017 ob 23:48
tusk je le kontinuiteta politike elit.
vedelo se je,d a ena članica ni za to, da ostane na tej funkciji, pa se je enostavno ignoriralo.

tako pač je. elite imajo svojo smer in ne bodo se pustile motiti nikomur. od vas pa pričakujejo, da kimate (no, od vaših vlad)

je pa zanimivo, vsi smo mislili, da bo "evropsko enotnost" spodnesle volitve v franciji, pa se je to zgodilo veliko prej in čisto na drugem koncu.
ta EU se razpada z epsko hitrostjo, da niti ne morem več predvideti vseh razkolov znotraj EU.
tk92
# 11.03.2017 ob 22:36
Jaz. Pahor se ''odlično'' razume z SDS. :)

to nima veze - če ni njihov in ubogljiv ni primeren kandidat. Saj se kregajo še s strankami, ki imajo najbolj podoben program
Kazalo