Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 54 glasov Ocenite to novico!
Janusz Korwin-Mikke
Poljski evroposlanec je znan po svojih nacističnih stališčih. Foto: EPA
Antonio Tajani
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je izjave poljskega evroposlanca označil za nedopustne. Foto: EPA

Dodaj v

Poljski evroposlanec bo kaznovan zaradi izjave, da so ženske "manj inteligentne"

Poslancu je bilo izrečena do zdaj najstrožja kazen
14. marec 2017 ob 16:13,
zadnji poseg: 14. marec 2017 ob 21:10
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Evropski poslanec iz Poljske Janusz Korwin-Mikke bo kaznovan zaradi izjav o ženskah, ki bi morale po njegovem prepričanju zaslužiti manj kot moški, ker so "šibkejše, manjše in manj inteligentne".

Poljskega evroposlanca je doletela do zdaj najstrožja kazen, je sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. 74-letnemu samostojnemu poslancu bodo tako zasegli dnevnice za trideset dni, kar znese 9.210 evrov, deset dni se ne bo smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ne bo smel zastopati parlamenta.

Tajani je dejal, da je strogost kazni skladna z resnostjo dejanja, saj je izjava, izrečena na plenarnem zasedanju v razpravi o enakosti spolov, ki ji je predsedovala ženska, žaljiva do vseh žensk in izraža zaničevanje temeljnih vrednot.

Korwin-Mikke je španski kolegici Iratxe García-Perez namreč zabrusil, da morajo ženske zaslužiti manj kot moški, saj so "šibkejše, manjše in manj inteligentne". "Ali veste, koliko žensk je med najboljšo stoterico šahistov? Vam bom povedal: nobene," je še dodal.

"Takšnega obnašanja ne bom dovolil," je danes poudaril Tajani. Še posebej nedopustne so po njegovih besedah takšne izjave iz ust evropskega poslanca, ki bi moral z ustreznim dostojanstvom zastopati Evropejce in Evropejke.

"Da so ženske manj inteligentne, sem se naučil v šoli"
Korwin-Mikke je v odzivu napovedal, da se bo pritožil, če pa bodo njegovo pritožbo zavrnili, se je pripravljen obrniti na Sodišče EU-ja. Kot je dejal za nemško tiskovno agencijo DPA, ne razume, "zakaj so ljudje užaljeni".

Dodal je, da se je v šoli naučil, da so ženske manj inteligentne in manj pogumne od moških. Če sta spola enaka, zakaj se ljudje borijo za enakost med spoloma, je še vprašal poslanec in dodal, da je odraščal v času, ko ni bilo prevlade feministk.

Znan po nacističnih stališčih
Za skrajnega desničarja, ki vodi stranko Korwin, to sicer ni prva kazen zaradi podobnih izjav. Oktobra 2015 je bil kaznovan s 3.060 evri kazni in desetdnevno prepovedjo parlamentarnih dejavnosti zaradi rasističnih komentarjev in relativizacije holokavsta. Korwin-Mikke je begunce označil za "človeške smeti" in dvignil roko v nacistični pozdrav ter svoje mnenje argumentiral ob uporabi nacističnega slogana "en narod, en rajh, en voditelj".

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 14.03.2017 ob 16:23
Kul. Moral pa bi dobit brco. Naj govori take v svojem zasebnem okolju, ne pa v evr.parlamentu.
mb128
# 14.03.2017 ob 16:25
Pa to je brezveze. Vrnite ga tja od koder je prišel, Poljski pa omogočite, da na njegovo mesto pošlje nekoga drugega. Poljska bi lahko najbolje iskoristila tako, da bi ga nadomestila ravno z žensko. Tako se bi rehabillitirala vsaj država, on je pač takšen kot je. To je njegov že 2. izbruh. Pravijo, da v tretje gre rado. In če so ga že sedaj najstrožje kaznovali kako pa ga bodo takrat?!
dushevka
# 14.03.2017 ob 17:05
Ne, da bi ženskam bilo to presenečenje - ampak seksizem je živ in zdrav tudi v Sloveniji po komentarjih sodeč. In kot sem že večkrat rekla - nekaterim (!) našim slovenskim moškim se gre za ženske in njihove pravice samo takrat, ko jih požali kakšen musliman, vse ostalo kar poslušamo na dnevni ravni je pa čisto OK!

Ta Poljak pa itak nima čisto vsega porihtanega na podstrešju, tako da je zanj odveč besed.
xerces8
# 14.03.2017 ob 16:47
Vau, a celo dnevnice enega meseca so mu zasegli?

Ubožec, sigurno je zdaj lačen in ga zebe...
makoshark
# 14.03.2017 ob 17:07
Tu med komentatorji je pa kar nekaj moških, ki imajo komplekse pred pametnimi ženskami.
zozozo
# 14.03.2017 ob 16:43
Zakaj se sploh ukvarjajo z njim. Povsem dovolj bi bilo, da bi se, takoj po njegovi izjavi, vstal drug poslanec in rekel, "Kolega, vi ste butl, zdaj pa nazaj k relevantnim temam...."
meimei
# 14.03.2017 ob 18:07
Ne vem koliko so ženske inteligentne, vem pa, da med množico tehnoloških izumov/patentov, med množico vrhunskih literarnih, kiparskih in slikarskih del skorajda ni žensk.

Tekom zgodovine obstaja to logičen razlog. Ženskam je bilo šolanje onemogočeno, razvijanje talenta nezaželeno, namenjena jim je bila skrb za otroke. Recimo Mozart je imel sestro, tudi nadarjeno glasbenico, vendar je oče menil, da za ženske ni primerno potovati, nastopati in ustvarjati. Zato ni imela priložnosti razvijati talenta in pokazati kaj vse zna. Teh primerov je ogromno.

Veliko primerov, še v 20. in 21. stoletju, kjer so ženske pomagale odkriti marsikaj, pa niso omenjene, saj so zasluge pobrali moški sodelavci, ali jim celo ukradli ideje oz. si jih pripisali.

In ravno komentator, ki govori kako lahko po takšni statistiki sklepamo, da so ženske manj inteligentne oz uspešne, ne pomisli na okoliščine, zgodovinske družbene navade. In veliko člankov, pričevanj je o tem, kako tudi danes moški manj zaupajo ženski, ki opravlja delo kot pa moškemu.
hexen
# 14.03.2017 ob 18:14
Bondjanez
# 14.03.2017 ob 18:05
Jaz nimam teh izkusenj. Ce je zenska sposobna jo bos placal s suhim zlatom. Ce ti proda 100 enot in moski 80 enot, bo tako tudi placana. Je pa res,da se v glavnem vrtijo v sociolosko pedagosko druzboslovnih vejah kjer placilo ni nujno po ucinku.


Hočeš povedati, da ženske zaradi izrazitejšega psihosocialnega čuta opravljajo bolj sofisticirana dela - torej takšna, ki jih ni možno ovrednotiti z neposrednim učinkom.
makoshark
# 14.03.2017 ob 18:06
Vse je pojasnjeno v knjigi Boštjana M. Zupančiča, Prva od suhih krav.

V tej knjigi je predvsem pojasnjeno razmišljanje avtorja, njegovi kompleksi in občutek večvrednosti. Ženske zanj niso moralna bitja.
hexen
# 14.03.2017 ob 19:53
karambo
# 14.03.2017 ob 19:43
Ni mi pa ćisto jasno, zakaj se tej njegovi izjavi daje takšno težo. Neki lolek izjavi neumnost in vse snežinke, feministke in feministi skačejo do stropa. Zakaj?


Vprašanje kdo je tule feminist, ker snežinkica me je par dni nazaj okrcala za mizogenega šovinista. :)
Segregacija po spolu, narodu, rasi, barvi kože etc. ni dopustna v Evropi v 21.st. To je sovražni govor.
In zakaj se mene tiče segregacija po spolu čeprav sem moškega spola?
Če dopustiš, da se krade pravice neki skupini, jih utegne v isti potezi nekdo drug ukrasti tebi - z istimi vatli po istem kopitu a z drugimi besedami. Nekoč smo bili slovani manjvredna manj inteligentna rasa in smo bili SAMO ZATO deležni manj pravic. Ne mislit, da se to ne more ponoviti.
Gre torej za sovražni govor. Sovražni govor ne gre mešati s svobodo govora. Sovražni govor dialoga ne dopušča. Gre za argument moči, ne za moč argumenta.
slovenka333
# 14.03.2017 ob 19:03
Itelektualen moški o ženskah ne bi nikoli govoril v manjvrednem tonu!
planet1
# 14.03.2017 ob 18:21
Brez zensk nam ziveti ni.

Lp,

Moski.

P.s. kdor se ne strinja nima pravice pametovati o intelektu
hexen
# 14.03.2017 ob 18:17
meimei
# 14.03.2017 ob 18:07
Veliko primerov, še v 20. in 21. stoletju, kjer so ženske pomagale odkriti marsikaj


Mileva Marić-Einstein je en takšen primer.
hernandez
# 14.03.2017 ob 21:38
Pa še en ocvirk iz domačih logov. Glede na to, da je prvi fant šele na 3. mestu recitiranja števila Pi lahko torej sklepamo, da imajo punce večjo kapaciteto možganov , kajne.

za piflanje vsekakor...
Snežinkica
# 14.03.2017 ob 18:58
Znanstvenikov, skladateljev, izumiteljev, umetnikov itd je že več moških. Če to kaj pomeni pa ne vem...

To pomeni, da so bile ženske tisočletja odrinjene iz javnosti/izobraževanja/možnosti. Pred kratkim je bil na nacionalki francoski dokumentarec "Slikarke - 400 let boja", ki je lepo pojasnil, zakaj v umetnosti prevladujejo moški. Ironično francoska revolucija ženskam ni prinesla napredka, ampak jim je odvzela že pridobljene pravice, kar lepo kaže, da zatiranje žensk ni samo specialiteta konzervativcev ampak tudi "napredni" revolucionarji niso nič boljši, ko je treba braniti lastne moške privilegije.
ajvard
# 14.03.2017 ob 18:54
bodo tako zasegli dnevnice za trideset dni, kar znese 9.210 evrov

kul služba. deset jurjev dnevnic mesečno.
hexen
# 14.03.2017 ob 17:45
symreb
# 14.03.2017 ob 17:04
Človek ima pravico izrazit svoje mnenje, če vam je všeč ali pač ne. Vi se imate pravico ne strinjat. Namesto tega vi uporabljate silo, da utišate človeka, ker se z njim ne strinjate.


Dokler kdo tebe ne užali, potem pa jok in na drevo.
Kultura dialoga je podobno kot skrb za čisto okolje. Če so povsod smeti in izločki, je v takšnem okolju težko živeti, se ti ne zdi?
hernandez
# 14.03.2017 ob 23:26
Po moje pa tako: moški si domišljajo, da so pametnejši

a tako kot si ženske domišljajo, da so manj plačane za enako opravljeno delo?
Možno....
Lintver
# 14.03.2017 ob 22:16
Snežinkica, ti imaš po moje problem z razumevanjem statistike. Ker če je pri moških večja variabilnost v inteligenci kot pri ženskah, to še ne pomeni, da sem npr. jaz kot moški kar apriori pametnejši od tebe-ženske. Razlike gotovo obstajajo, ne smejo pa bit vzrok za neenakopravnost žensk.
sistemc.
# 14.03.2017 ob 18:31
Jojmene, dnevnice so mu zasegli? In to za 300 EUR na dan. Od česa bo sedaj živel, saj nam bo še shujšal.

Tale Euro perlament je kot bivša jugo skupščina. Vse gre v k..., oni pa se med seboj preseravajo kdo ima večjega.
Snežinkica
# 14.03.2017 ob 18:24
Zakaj se sploh ukvarjajo z njim.

Zato ker takšna razmišljanja niti približno niso osamljena, ta je svoje mnenje samo na glas in na odmevni platformi povedal.
hexen
# 14.03.2017 ob 19:38
Bondjanez
# 14.03.2017 ob 19:24


To pojasni, da imajo ženske kakšno "anteno" več kot moški, ki jih ustavlja pri tem, da bi ignorirale situacijo in bile nonšalantne.
Nekdo je rekel, da je problem tega sveta to, da so idioti tako sigurni sami vase, inteligentni pa polni dvomov.
Sledi, da ženske zaradi te "antene", premorejo več modrosti.
Zato med ženskami posledično ni solo serijskih morilk, diktatork, teroristk.
Snežinkica
# 14.03.2017 ob 18:20
"Ali veste, koliko žensk je med najboljšo stoterico šahistov?

In kaj točno je šah doprinesel k družbeni blaginji in napredku? Glede na to, da lahko računalnik kadarkoli obrne kateregakoli iz stoterice najboljših šahistov, je pravzaprav povsem nepomemben hobi.

Vsi poslanci bi morali predhodno opraviti psihološki test, dvomim, da ima tale tipson sploh vsa kolesa v glavi.
hexen
# 14.03.2017 ob 17:55
Bondjanez
# 14.03.2017 ob 17:45
Vsak je placan kolikor si zasluzi.


Niso vsi plačani toliko kot si zaslužijo. Eni so za isto delo plačani več eni manj. Razlika je v tem, koliko si kdo drzne zahtevati.
megan
# 14.03.2017 ob 17:31
Iz žensk se ne norčuje samo ta debil, ampak tudi evropski parlament, ker ekstremnemu seksistu ni doživljensko prepovedal opravljat katerekoli funkcije v EU institucujah. Tule pa o nekih dnevnicah in prepovedi udeleževanja na sejah celih 10(!) dni.
Sem mislila, kakšno srečo imam, ker sem bila rojena konec 20. stoletja, da so ženske pred mano izborile že vse. Izborile so veliko, nam je danes res lažje, ampak njihov boj moramo nadaljevat. (Pa mi tudi sodobne feministke večinoma niso ravno blizu, ker se mi zdi, da probleme pogosto iščejo kjer jih ni ali pa so majhni, z resničnovelikimi pa se ne ukvarjajo dovolj)
Ni problem toliko en poljski debil, problem je, da ni bil ustrezno sankcioniran - torej ima kar široko podporo.
Lintver
# 14.03.2017 ob 22:34
Aja Snežinkica, a zato da boste enakopravne moškim je treba prikrojit resnico?
hexen
# 14.03.2017 ob 22:19
makoshark
# 14.03.2017 ob 20:25
Kdo definira, kaj je sovražni govor? Kaj je kaznivi sovražni govor recimo definira zakon, torej oblast. Če imaš diktatorja, uredi v zakonu tako, kot je to recimo v Turčiji. Vsi, ki kritizirajo oblast, so teroristi.


Enako je tudi v Izraelu ampak me ne vleče da bi živel tam, kaj pa tebe?

Moje mnenje je, da ima vsak pravico delati budalo iz sebe. Tudi Januš. Tako kot ima on pravico, da daje trapaste izjave, imaš ti pravico, da te izjave smešiš (ali pa se zgražaš ali karkoli pač že, razen nasilja seveda).

Vsak sovražni govor je delanje budale iz sebe.
Ampak ni vsako delanje budale iz sebe sovražni govor.
Izjava tega poslanca ni samo budalaština ampak sovražni govor, kar pa ni dopustno.
hernandez
# 14.03.2017 ob 21:59
že 2x brisan vpis, pa poskusimo še v tretje, še malo bolj politično korektno:

dežurna "feministka" trdi, da so razlike med ženskimi in moškimi možgani mit....

Ena od mojih bivših partnerk je 10 let učila matematiko na najboljši ljubljanski gimnaziji in mi nekoč priznala, da med predavanji ko je dajala dijakom kakšna tricky vprašanja, so zares brihtne odgovore dajali skoraj izključno fantje. Kljub temu da je bilo ponavadi nekaj več punc v razredu. In kljub temu, da je moja bivša bila precej feministično usmerjena, pogosto je hotela kar po fantovsko sama razreševat kakšne 'hišniške' probleme, čeprav ni imela pojma o šraufanju - čisto iz lastnega občutkja, da ni odvisna od moškega. Pa je kljub temu bila sposobna priznat neka DEJSTVA okoli ženskih in moških možganov.

Naj vam bo to zgled za dojemanje razlike med dejansko feministko in žensko šovinistko, ki se predstavlja kot feministka.
glasrazuma
# 14.03.2017 ob 21:57
Moja sestra je doktorica matematike. Tudi meni je šla matematika vedno odlično. Nisem pa po poklicu matematičarka... ker sem znala izračunat, kje se kasira boljši profit :).

Je pa tako, da naju starši niso učili, da sva pridni, ampak pametni. Niso naju usmerjali ozko v družboslovje in "ženske" panoge, tako kot s svojimi hčerami še vedno počne večina staršev. Odvisno je pač od tega, katerim potencialom se da priložnost, da se razvijajo.
soleti
# 14.03.2017 ob 21:23
@Snežinkica, ti prepuščam besedo. Dovoli si....Mene bodo itak brisali, četudi nisem bil žaljiv. sem pač samo povedal dejstva. Kar ne pomeni, da ne spoštujem žensk. Zelo zelo jih spoštujem. celo bolj kot moške, iz seveda drugih razlogov, kar pa ni današnja tema..
hexen
# 14.03.2017 ob 19:59
Bondjanez
# 14.03.2017 ob 19:51
Ce jaz teb recem da si debil to ni sovrazni govor. Ce pa dodam da te je treba pospravit pa po moje je.


Noben od teh primerov ni sovražni govor ampak bolj npr. grožnja in pa napad ad personam.
Sovražni govor je vedno uperjen proti določeni družbeni skupini po neki kategorični delitvi (rasni, spolni, starostni...).

http://spletno-oko.si/sovrazni-govor/kaj-je-sovrazni-govor
dopisnik
# 14.03.2017 ob 19:13
"Ali veste, koliko žensk je med najboljšo stoterico šahistov? Vam bom povedal: nobene," je še dodal.

In ni se zlagal. Na aktualni listi ni več nobene ženske. Tista Madžarka se je pred leti ''upokojila'':
Snežinkica
# 14.03.2017 ob 19:05
@bondjanez

Tudi v tenisu ni posteno da je nagrada ista za 3 sete in 5 setov. Ampak trenutno je okolje feministicno.

Še nikoli slišal za nagrajevanje po učinku? Po tvoji logiki bi torej morale biti tudi nagrade za moške različne. Tisti, ki je zmagal v finalu zgolj v 3 setih mora obvezno dobiti manj denarja kot tisti, ki se je mučil 5 nizov. Kar pomeni, da bi bili boljši igralci plačani slabše, lol.
Snežinkica
# 14.03.2017 ob 18:41
Res sem verjela, da živim v lepšem svetu, kjer ni toliko debilov in (prikritih) seksistov.

Bolje spregledati pozno kot nikoli. Kdor misli, da je seksizma in mizoginije bistveno manj kot ga je bilo pred desetletji, se krepko moti, samo veliko bolj prikrit je, včasih so bile takšne javne izjave povsem običajne, danes so mnogo redkejše, miselnost pa ostaja zelo podobna, Internetna anonimnost je, vsaj meni, zelo odprla oči s kakšnimi ljudmi diham isti zrak.
hexen
# 14.03.2017 ob 18:24
@evaevi, tole sem našel, že skoraj 1 mio podpisov:
https://secure.avaaz.org/campaign/en/eu_
toxic_mep_loc/?pv=160&rc=fb
gubceva11
# 14.03.2017 ob 17:39
Izjave tega poslanca EU, so razlog za pobudo , da je nujno potrebno uvesti vsaj minimalni kontrolni mehanizem za ugotavljanje bebavosti oz. primitivizma , kandidatov za politične funcije. Aja, pa ne samo v EU parlamentu.
KovaK
# 14.03.2017 ob 17:14
Podrepni desničar kaj naj drugega od tebe pričakujemo?
Se vidi en niski nivo totih naših desničarov kaj vse pišejo tu. Doma pa ženam noge ližejo tu pa se kr neki petelinijo.
galoper
# 15.03.2017 ob 12:11
Bo kazen vplivala na boljši razvoj leve polovice ženskih ,ožganov?
Administrator, ne sramuj se znanstveno dokazane resnice in ne briši sporočil, če nisi strokovno usposobljen za presojo vsebine.
hernandez
# 14.03.2017 ob 22:59
Ženskam gre šah povsem dobro od rok, jih pa manj zanima, kar ni gensko ampak družbeno pogojeno, tako kot recimo američanov ne zanimajo smučarski skoki

po feministični logiki so torej jamajški sprinterji najboljši na svetu, ker se na jamajki najbolj zanimajo za sprint, v ostalem svetu pa ne tako zelo. Sem dobro razumel?
sramotko
# 14.03.2017 ob 22:53
Svet je lep, ker smo različni in takega je Bog ustvaril in veselimo se.
Res je skoda gojit paradajz na severu in se matrat, če na jugu raste kot plevel. Pingvin bo pa crknil tam...
Lintver
# 14.03.2017 ob 22:19
Če razložim na primeru: nobena temnopolta oseba ni apriori hitrejša v šprintu od osebe bele polti, vendar nam pogled na finale šprinta na 100m pokaže...
soleti
# 14.03.2017 ob 22:08
"Slon ima tudi večje možgane kot človek pa to še ne pomeni, da je pametnejši od njega"

Ful "dobra" primerjava. zelo inteligentno :)
soleti
# 14.03.2017 ob 21:58
@snežkinkica nimam več volje ti replicirat. Toda očitno ne bereš replik ker si preveč zaverovana v sebe. Zgodovinska ljubica, zgodovinska so ta dejstva, oziroma dokazi, ki sem jih že omenjal pa si jih hote ali nehote spregledala.
Lintver
# 14.03.2017 ob 21:55
Snežinkica, samo en problem je. Ti si dala primer ene študije, moj primer pa je združitev 126 študij - meta analiza 20 let.

Pri tvoji študiji ne upoštevajo starosti oseb, pri mojem primeru je razdeljeno po starostnih kategorijah. In največje razlike so v odrasli dobi, v otroški dobi in pozni starosti pa so razlike manj opazne(podobno tvojemu primeru). Tvoj primer je narejen na 1400 osebah in če to razdeliš po starosti, dobiš zelo majhne vzorce.

http://www.sciencedirect.com/science/art
icle/pii/S0149763413003011

Highlights:
• This is the first meta-analysis of sex differences in the typical human brain.
• Regional sex differences overlap with areas implicated in psychiatric conditions.
• The amygdala, hippocampus, planum temporale and insula display sex differences.
• On average, males have larger brain volumes than females.
• Most articles providing sex differences in volume are in the ‘mature’ category.
narancek
# 14.03.2017 ob 21:50
hernandez

sploh ne razumem kaj si hotela povedat...

Nisi edini, saj nihče več ne razume kaj bi rade (povedale).
el CARTEL
# 14.03.2017 ob 20:45
zanimivo, da so moj komentar izbrisali po pritožbi dežurne feministke.

glasil se je tako:
"šibkejše, manjše in manj inteligentne"

2/3 komentarja je pravilnega; v povprečju so šibkejše in manjše.

zato pa moški živinijo za njihovo udobje.
vse mostove, ceste, bloke, avtomobile in še kaj so zgradili moški (žensk ene vem če je bilo za vzorec).

to je pač dejstvo,
če feministkam ni prav, naj mi dokažejo,d a ni tako.

sicer pa, neenaka plča je mit.
zato pa se s tem ne ukvarja noben resen ekonomist.
feministična propaganda (ker feministke ljubijo viktimizacijo).
megan
# 14.03.2017 ob 19:34
Dokaz da bi moški bolj inteligentni od žensk ne obstaja! Seznam nobelovih nagrajencev ne pove nič o tem. Nobelove nagrade namreč podeluje komisija, ki bi lahko bila pristranska, poleg tega pa ženske do nedavnega niso imele možnosti izobrazbe, vsaj take kot moški ne in ravno tako ne vstopa v znanost. Znano je tudi, da so sodelovale pri mnogih odkritjih, ki se jih pripisuje moškim (Einsteinu je ogormno pomagala njegova žena Mirela, Tolstojeve krace je uredila njegova žena, da so postale neka zaokrožena celota in svetovno znani romani ...) Lestvica šahistov tudi ne pove ničesar. Sposobnost za šah pač ni edini vidik inteligence, poleg tega pa ni nujno, da so ženske za šah enako zainteresirane. Število doktorjev znanosti tudi ne pove ničesar, ker se na doktorat že vpiše manj žensk - razlog so ponavadi družinske obveznosti. Nenazadnje pa diplomira več žensk, kot moških in na maturi imajo dekleta v povprečju boljše rezultate kot fantje. A zaradi tega kdo trdi, da so inteligentnejše? Pa tudi, če bi obstajal dokaz, da so moški v povprečju inteligentnejši od žensk, to še vedno ne bi pomenilo da je naključen moški inteligentenješi od naključne ženske. Še vedno bi bilo mnogo žensk bistveno inteligentnejših od mnogh moških. Gre za posemeznike, povprečja so v tem primeru neumnost.
Je pa znanstveno potrjeno, da ženski možgani delujejo nekoliko drugače kot moški, da je način dojemanja nekoliko drugačen in tudi interesi se pogosto razlikujejo (za določene poklice je več zanimanja med ženskami, za določene pa med moškimi, obstajajo pa tudi izjeme).
Moje mnenje je, da družba potrebuje tako ženske, ki so na določenih področjih praviloma boljše od moških, kot moške, ki so na drugih področjih praviloma boljši od žensk.
Pametni ljudje tudi nikoli ne trdijo, da je kateri izmed spolov pametnejši. Pametni ljudje se ne bojijo konkurence pametnih ljudi drugega spola, debili, kot je tale Januš in precej komentatorjev na MMC pa se je zaradi lastne zafrustriranosti na podlagi ničesar samooklicalo za pametnejše od drugih, ker se bojijo konkurence.
megan
# 14.03.2017 ob 18:57
Bondjanez
Se ne razburjamo, da smo manj plačane. V zasebnem sektorju višino plače itak v veliki meri določi delodajalec po svojih kriterijih (večino zanima predvsem to, koliko koristi naredi posamezen delavec in koliko je zanesljiv), zakon terja samo minimum, ki se glede na spol ne razlikuje. V javnem sektorju razlikovanje plačila glede na spol ni mogoče, ker bi bilo protiustavno. V ustavi piše, da smo vsi državljani enakopravni ne glede na spol (tudi raso, versko prepričanje itd.).
Razburjamo se, ker se ja našel nekdo ki je v instituciji EU javno nasprotoval enakopravnosti med moškimi in ženskami in za to dobil samo simbolično kazen (pa še to se nekaterim zdi preveč) in skrbi nas, ker ima toliko podpornikov med navadno rajo.
evaevi
# 14.03.2017 ob 18:21
podpisala sem to

https://www.change.org/p/dimisi%C3%B3n-eurodiputado-mis%C3%B3gino?recruiter=22753738&utm
_source=share_petition&utm_medium=fa
cebook&utm_campaign=autopublish&
utm_term=mob-xs-share_petition-no_msg

in še eno, samo da jo najdem...
Kazalo