Poljski evroposlanec je znan po svojih nacističnih stališčih. Foto: EPA
Poljski evroposlanec je znan po svojih nacističnih stališčih. Foto: EPA
Antonio Tajani
Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je izjave poljskega evroposlanca označil za nedopustne. Foto: EPA

Poljskega evroposlanca je doletela do zdaj najstrožja kazen, je sporočil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. 74-letnemu samostojnemu poslancu bodo tako zasegli dnevnice za trideset dni, kar znese 9.210 evrov, deset dni se ne bo smel udeleževati parlamentarnih dejavnosti in leto dni ne bo smel zastopati parlamenta.

Tajani je dejal, da je strogost kazni skladna z resnostjo dejanja, saj je izjava, izrečena na plenarnem zasedanju v razpravi o enakosti spolov, ki ji je predsedovala ženska, žaljiva do vseh žensk in izraža zaničevanje temeljnih vrednot.

Korwin-Mikke je španski kolegici Iratxe García-Perez namreč zabrusil, da morajo ženske zaslužiti manj kot moški, saj so "šibkejše, manjše in manj inteligentne". "Ali veste, koliko žensk je med najboljšo stoterico šahistov? Vam bom povedal: nobene," je še dodal.

"Takšnega obnašanja ne bom dovolil," je danes poudaril Tajani. Še posebej nedopustne so po njegovih besedah takšne izjave iz ust evropskega poslanca, ki bi moral z ustreznim dostojanstvom zastopati Evropejce in Evropejke.

"Da so ženske manj inteligentne, sem se naučil v šoli"
Korwin-Mikke je v odzivu napovedal, da se bo pritožil, če pa bodo njegovo pritožbo zavrnili, se je pripravljen obrniti na Sodišče EU-ja. Kot je dejal za nemško tiskovno agencijo DPA, ne razume, "zakaj so ljudje užaljeni".

Dodal je, da se je v šoli naučil, da so ženske manj inteligentne in manj pogumne od moških. Če sta spola enaka, zakaj se ljudje borijo za enakost med spoloma, je še vprašal poslanec in dodal, da je odraščal v času, ko ni bilo prevlade feministk.

Znan po nacističnih stališčih
Za skrajnega desničarja, ki vodi stranko Korwin, to sicer ni prva kazen zaradi podobnih izjav. Oktobra 2015 je bil kaznovan s 3.060 evri kazni in desetdnevno prepovedjo parlamentarnih dejavnosti zaradi rasističnih komentarjev in relativizacije holokavsta. Korwin-Mikke je begunce označil za "človeške smeti" in dvignil roko v nacistični pozdrav ter svoje mnenje argumentiral ob uporabi nacističnega slogana "en narod, en rajh, en voditelj".