Splošna, 24-urna stavka proti varčevalnim ukrepom, je pred dnevi povsem ohromila Portugalsko. Ukrepi so kljub temu potrjeni. Foto: Reuters
Splošna, 24-urna stavka proti varčevalnim ukrepom, je pred dnevi povsem ohromila Portugalsko. Ukrepi so kljub temu potrjeni. Foto: Reuters

Vlada Joseja Socratesa želi s strogimi varčevalnimi ukrepi državo dvigniti iz krize in povrniti zaupanje finančnih trgov, ki jih skrbi, da bo potrebovala finančno pomoč Evropske unije.

Z varčevalnimi ukrepi naj bi javnofinančni primanjkljaj, ki bo letos po napovedih dosegel 7,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2011 zmanjšali na 4,6 odstotka BDP-ja, kar še vedno presega triodstotno stopnjo, ki jo dovoljuje pakt o stabilnosti in rasti. Varčevalni ukrepi predvidevajo še znižanje plač v javnem sektorju in povišanje davka na dodano vrednost.

Premier Socrates pravi, da proračun vsebuje zahtevne ukrepe za vse Portugalce, a da ni druge možnosti, če želijo dvigniti Portugalsko iz globoke finančne krize.

Splošno zanikanje pritiska na Portugalsko
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je govorice, da je Portugalska naslednja v vrsti za sveženj finančne pomoči, označil za "popolnoma napačne". Ugibanja, da bo Portugalska po Irski naslednja, ki bo zaprosila za pomoč, so se okrepila konec prejšnjega tedna. Evro je močno padel zaradi strahu, da bi se lahko irske težave razširile na druge države v evroobmočju.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je prav tako zanikal pisanja nekaterih medijev, da nekatere članice evroobmočja, med njimi Nemčija, pritiskajo na Portugalsko, naj zaprosi za pomoč. Zanikal je tudi besede prvega moža nemške centralne banke Axela Weberja, da bi lahko povečali sklad EU-ja, namenjen pomoči, za še 100 milijard evrov, če bi bilo potrebno.